Hoe ontstaat onzekerheid? En hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

drs. J. H. Kreijkes-van Esch / Geen reacties

19-05-2007, 00:00

Vraag

Hoe ontstaat onzekerheid? En hoe krijg je meer zelfvertrouwen?


Antwoord

Iedereen heeft wel eens last van onzekerheid. Er zijn verschillende oorzaken, waardoor onzekerheid kan ontstaan. Lichamelijke, emotionele, sociale en financiële factoren en angst kunnen hierbij een rol spelen. Onzekerheid kan ook een traumatische oorzaak hebben, wanneer je een heftige emotionele gebeurtenis hebt doorgemaakt.
 
Algemeen voorkomende onzekerheid kun je overwinnen door de dingen waarin je onzeker bent, in kleine stapjes toch te gaan doen. Positieve ervaringen zorgen ervoor dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf. Als je je bijvoorbeeld onzeker voelt om tegen een groep mensen te spreken, zou je bijvoorbeeld eerst je verhaal voor twee of drie personen (uit je familie- of vriendenkring) kunnen houden.

Chronische onzekerheid hangt niet zozeer samen met gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, maar wel met een negatief zelfbeeld en verwachtingen die niet realistisch zijn. De oorzaak van deze vorm van onzekerheid heeft niet zoveel te maken met wat anderen van je verwachten, maar ligt meer aan de hoge verwachtingen die je van jezelf hebt. Deze hoge eisen kunnen een gevolg zijn van de hoge verwachtingen die door opvoeders tijdens de jeugd zijn gesteld.

Als je van deze vorm onzekerheid veel hinder ondervindt in het dagelijkse leven, kan (psycho)therapie helpen.

Jeannette Kreijkes

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. H. Kreijkes-van Esch

  • Geboortedatum:
    28-02-1983
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Inactief
15 artikelen
drs. J. H. Kreijkes-van Esch

Bijzonderheden:
Functie: Docent Klassieke Talen, Waerdenborch in Holten/Goor.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Je hoort wel eens zeggen dat iemand rijp is voor de Hemel, en God dan iemand wegneemt, bijvoorbeeld in jonge jaren. “Hij was vroeg rijp voor de hemel.” Wat betekent dat precies?
Geen reacties
19-05-2008
Ik heb nu 2,5 jaar verkering. Het is allemaal hartstikke serieus. We zijn een keer te ver gegaan in lichamelijk contact. Ik ben nu erg bang dat ik zwanger ben. Zijn er nog meer manieren om erachter te...
Geen reacties
19-05-2009
Ter verdediging van de transsubstantiatie tijdens de eucharistie verwijzen katholieke apologeten graag naar oude kerkvaders, zoals Ignatius van Antiochië (een leerling van Johannes) en Justinus de Mar...
Geen reacties
19-05-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering