Op zoek naar bijbaantje

J.M. Strijbis / 5 reacties

01-05-2024, 08:05

Vraag

Ik ben een jongen van 16 jaar uit de omgeving van Wijk en Aalburg met interesses in theologie; ik vind het bijvoorbeeld leuk om eens een (oude) schrijver als Ryle of Smytegelt te lezen. Ik zit in het eindexamenjaar van de havo en ik heb momenteel een bijbaantje in de horeca als afwasser. Hiervoor heb ik in de zomer bij een plantenkweker gewerkt. Dit zijn beide onchristelijke werkomgevingen waar zonder schroom mateloos wordt gevloekt of met vreugde de overtredingen der wet worden besproken.

Daarnaast vind ik het werk wat ik één avond de week doe ook niet leuk. Ik zou zo graag een bijbaantje willen dat overeenkomst met mijn interesses en waar ik tijdens het werk bezig kan zijn met God, maar helaas heb ik die tot nog toe niet kunnen vinden. Ik vind dat erg jammer. Alleen waar vind ik zo’n bijbaan? Ik zou het niet weten en ga met steeds minder zin naar mijn huidige bijbaantje. Ik zie echt tegen die avond op, helemaal nu de zomerdrukte er weer aan komt. Wat moet ik doen? Heeft u advies?


Antwoord

Het lijkt mij voor jou inderdaad heel lastig als je met tegenzin naar je werk gaat. Vloeken en dat soort ongeloofsuitingen kunnen er best inhakken. Zo kun je merken dat wij in een gebroken wereld leven, waar de satan steeds meer invloed heeft op brede lagen van onze bevolking. En als jij dat al erg vindt, hoe moet dat dan niet voor de Heere zijn?

In de Bijbel komt dit ook regelmatig voor, zodat wij kunnen weten waar wij hier mee naar toe kunnen. Zeg het in ieder geval aan de Heere en vraag Hem om kansen en gelegenheden om op een positieve manier voor Hem uit te komen. Soms zijn daar ook weer grenzen aan, waarvan de Heere zegt dat wij de paarlen niet voor de zwijnen moeten werpen.

Zolang je nog geen ander baantje hebt, ziet de Heere jou misschien graag op deze plaats. Je mag dit allemaal in je gebed tegen Hem zeggen en vragen of Hij jou de weg wil wijzen: blijven of niet. In het “Onze Vader” leert Hij ons o.a. bidden: “Uw wil geschiede.”

En waar je dat andere baantje zou moeten zoeken? Dat lijkt mij inderdaad lastig. Ik weet niet wat je al geprobeerd hebt, maar ik denk aan de volgende mogelijkheden:

-Is er bij jou in de buurt een boer of een andere zelfstandige (kaashandelaar/groenteboer/timmerman/groenvoorziener/etc.) die een extra handje kan gebruiken?

-Heb je in de kerkelijke gemeente contacten die jou misschien verder zouden kunnen helpen?

-Kun je niet een berichtje in de kerkbode of een ander blaadje plaatsen met jouw vraag?

-Kun je een vraag op social media stellen?

Uiteindelijk gaat het dus om Zijn wil.

Hopelijk help ik je hierbij iets verder. 

Groetjes,
Johan Strijbis

Dit artikel is beantwoord door

J.M. Strijbis

 • Geboortedatum:
  16-06-1956
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Gouda
 • Status:
  Actief
164 artikelen
J.M. Strijbis

Bijzonderheden:

Docent(opleider) Driestar Hogeschool


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Rembrand
01-05-2024 / 10:05
Misschien heeft bakker Hardeman in Wijk en Aalburg een vacature. Je moet het dan niet erg vinden om heel vroeg op te staan.
Toekomstbestendig
01-05-2024 / 23:09
Een (christelijke) boekhandel!
Jedidjas
02-05-2024 / 13:56
Als je er met tegenzin naartoe gaat, zou ik er zeker mee stoppen. (Tenzij je echt echt het geld nodig hebt)
En bidden of God je voorziet in een nieuw baantje.

Tip: bij verzorgingshuizen solliciteren. Ze vragen daar vaak ook een extra handje (medewerker zorg en welzijn)wat helpt bij het eten koken op de groep, een spelletje doet met ouderen enz.
Rembrand
02-05-2024 / 17:49
De extra handen in de zorg worden geboden door vrijwilligers. Voor een betaalde baan moet je stevig de handen uit de mouwen steken en niet bang zijn om ze vies te maken.
Jedidjas
02-05-2024 / 20:21
Klopt, maar dit is ook als bijbaan te doen, mijn dochter heeft bovengenoemde ook gedaan op 16 jarige leeftijd, betaald. Je ondersteunt dan de verzorgenden. Maar verschilt per zorginstelling misschien .
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 19 jaar en mijn passie is mode. Ik heb vorig jaar een studie gedaan aan de kunstacademie en wil me in mijn beroep graag richten op mode. Het is niet zomaar een gril, nee, het is ...
18 reacties
30-04-2010
Is de zegen van de Heere uitgesloten als er in plaats van een man een vrouw op de preekstoel staat? Heeft een vrouwelijke predikant per definitie geen roeping?
Geen reacties
30-04-2008
Het reformatorische uitgangspunt van Sola Scriptura wordt gebaseerd op 2 Timotheüs 3:16: “Al de schrift is van God ingegeven.” Alleen wat wordt dan verstaan onder “al de schrift”? De canon van de Bijb...
Geen reacties
30-04-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering