Liturgische bloemen

Redactie Refoweb / 6 reacties

20-11-2017, 12:23

Vraag

Welke liturgische bloemen horen bij een preek over een nieuwe hemel en nieuwe aarde?


Antwoord

Daar passen geen aardse bloemen bij. Alles wordt straks nieuw (Openb. 21:5). Iedere bloem die je daar nu neer zou zetten is slechts een slap aftreksel van de overweldigende schoonheid die wedergeboren christenen te zien krijgen op de nieuwe aarde. “Hetgeen het oog niet heeft gezien, en het oor niet heeft gehoord, en in het hart des mensen niet is opgeklommen, hetgeen God bereid heeft dien, die Hem liefhebben” (1 Kor. 2:9). En dat zal gebeuren nadat de laatste bazuin heeft geklonken (1 Kor. 15:52). Dan wordt er eeuwig scheiding gemaakt tussen hen die zich met hart en ziel hebben overgegeven aan Christus en alle anderen. Misschien moet je ter waarschuwing -dat geloof en bekering geen uitstel kunnen leiden- maar de Engelentrompet (Brugmansia) neerzetten.

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

Tags in dit artikel:

Nieuwe hemel en aarde
6 reacties
Naturel
20-11-2017 / 13:01
Misschien kun je hier wat mee http://www.symbolischschikken.nl/
huibertus
21-11-2017 / 10:27
De overweldigende schoonheid die ik zie in een roos,[ trouwens in heel
de flora] komt het op mij wel plat over om te spreken over een slap
aftreksel.
sjaloom
22-11-2017 / 12:01
#huibertus, dat dacht ik nou precies hetzelfde.
God's schepping is zó overweldigend mooi!! Ik vind het inderdaad erg plat gezegd om dat een slap aftreksel te noemen.
Omega
22-11-2017 / 19:13
Volgens mij zitten we nu op de restanten van Gods schepping. Die was volmaakt. Totdat wij er een puinhoop van gingen maken (en dat nog doen). Ik moet regelmatig de meest prachtige bloemen en planten in beeld brengen en ik ben nog nooit een volkomen zuivere bloem tegengekomen. Pak maar eens een loep. Voor ons oog is het wellicht een schoonheid, maar er is altijd wel iets te vinden dat afbreuk doet aan het geheel. En zeker op geen enkele wijze te vergelijken met de volmaakte flora en fauna straks op de nieuwe aarde.

Tussen "overweldigend schoon" en volmaakt zit daarom de uitspraak van Paulus: Wat geen oog heeft gezien en zelfs wat in geen mensenhart is opgeklommen. Kortom, we kunnen ons er zelfs geen voorstelling van maken.
huibertus
22-11-2017 / 23:43
Beste omega
Als ik bij een bloeiende rododendron zit, ben ik vol van verwondering dat de
schepping zo mooi is,en wat dacht u van een pinksterbloem?een madeliefje enz.Gaat u daar met een loup bii zitten om toch nog een min puntje te vinden?
Of zegt u toch ook hoe groot zijt Gij?
Omega
23-11-2017 / 09:53
@Huibertus Dat is afhankelijk van de functie waarmee ik me op dat moment met die bloem bezig houd ;-) Maar als je nu al vol verwondering bent over de aangetaste schepping, dan worden de woorden van Paulus straks alleen maar nog meer werkelijkheid. En dat is iets om naar uit te zien!

Terug in de tijd

Een aantal jaar geleden mocht ik (jonge vrouw) veel werk verzetten in de kerk. Een jaar geleden heb ik een chronische ziekte gekregen, waardoor ik weinig energie heb. Iemand wees mij erop dat de Heere...
5 reacties
20-11-2018
Hertrouwen? Ik ben een gescheiden vrouw en mijn ex-man is opnieuw getrouwd. Nu heb ik een lieve vriend ontmoet en onze relatie is serieus geworden. Heel veel hebben we met elkaar gesproken en gebeden,...
Geen reacties
20-11-2010
In de Bijbel staat in Openbaring 22: “En Hij toonde mij een zuivere rivier van het water des levens, klaar als kristal voortkomende uit den troon Gods.” Is dit water geheel zuiver en wat is “water des...
2 reacties
20-11-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering