Beleefdheidsvraag beantwoorden

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

22-05-2023, 08:02

Vraag

Een half jaar geleden overleed mijn vader. Ik vind het lastig als mensen aan me vragen: hoe gaat het? Dat ik dan zeg: moeilijk. Of ik weet ik niet wat ik moet zeggen en dat er dan gezegd wordt: oh, hoezo dan? Of: waarom? Het blijkt dat ‘t gewoon een beleefdheidsvraag is en dat veel mensen het alweer vergeten zijn. Ik hou er niet van om te liegen, om te zeggen dat het goed gaat. Heeft u tips hoe ik hiermee om moet gaan?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Wat zeg je tegen iemand die vraagt hoe het met je gaat: de waarheid. Als jij merkt dat iemand gewoon een beleefdheidsvraag stelt kun je kiezen: je geeft een nietszeggend antwoord óf je zegt dat je het moeilijk vindt nu je vader onlangs is overleden. Wat de ander met die informatie dóét is niet aan jou. Je wilt graag medeleven, maar krijgt dat niet automatisch. Nee, soms weet iemand niet wat ie dan zeggen moet. Aan iemand die daadwerkelijk belangstelling toont kun je je verhaal kwijt omdat diegene interesse en meeleven toont. 

Het is dus domweg een kéúze die je zelf maakt op het moment dat iemand zegt “hoe gaat het.” Juist omdat er niet altijd achteraan komt “met jou”!

Overigens: van mij uit sterkte gewenst, juist nu je vader eigenlijk nog maar kort geleden gestorven is.

Marijke Rots

C. M. Chr. Rots - de Weger

C. M. Chr. Rots - de Weger

 • Geboortedatum:
  18-02-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Aalten
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af. Lees hier het jubileuminterview.

  Bekijk ook:

Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe kan het dat er in Johannes 20:9 staat: “Want zij wisten nog de Schrift niet, dat Hij van de doden moest opstaan.” Volgens de synoptische evangeliën had Jezus de discipelen keer op keer verteld dat...
Geen reacties
20-05-2021
Kun je God dienen en wel gewoon popmuziek luisteren? En is het slecht als je vaak verlangens naar seks hebt? (ik heb het nog nooit gedaan hoor maar ik denk er wel aan).
Geen reacties
20-05-2015
Ik ben nog steeds dooplid van de Ger. Gem. Er is mij al meerdere malen gevraagd waarom ik nog steeds geen belijdenis heb gedaan, maar ik zit met vragen over het aanbod van genade en de plaats die de u...
Geen reacties
20-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering