Uittocht volk Israël uit Egypte

Ds. W. Arkeraats / Geen reacties

29-05-2009, 00:00

Vraag

Zijn er goede boeken beschikbaar over de uittocht van het volk Israël uit Egypte? Graag zou ik meer willen lezen over hoe dat allemaal ging en waar ze bijvoorbeeld al de rijkdommen zoals fijne linnen en goud vandaan haalden.


Antwoord

Beste vragensteller,

Het is fijn als je geïnteresseerd bent in de Bijbelse geschiedenissen. De uittocht uit Egypte heeft altijd velen geboeid. Er zijn ook veel dingen, die we niet weten. Toen ik je vraag las, ben ik op zoek gegaan naar een boek waarin de uittocht beschreven wordt. Tot mijn spijt heb ik zo’n boek niet kunnen vinden. Er zijn wel commentaren op de eerste Bijbelboeken, maar die zijn toegespitst op een bepaald vakgebied en verder zijn er Bijbelse encyclopedieën; maar daarin staan ook maar summiere gegevens.

Daarbij komt dat we verschillende dingen niet weten. Hoe kwamen de Israelieten aan al hun rijkdommen? Bekend is wél dat zij bij de uittocht uit Egypte veel rijkdommen van de Egyptenaren kregen. En verder is ook bekend dat er in de woestijn nederzettingen waren van mensen, die het erts van goud tot zuiver goud bewerkten. Leverden deze mensen soms goud (en andere kostbaarheden) aan het volk? Zo zie je: we weten lang niet alles. Dat geldt trouwens ook voor veel andere geschiedenissen, die we in de Bijbel lezen. Kennelijk heeft de Heere Zijn eigen weg gevolgd in Zijn openbaring.

Ik hoop, dat ik je met mijn antwoord van dienst kan zijn, al had ik je graag wat titels van boeken aangeleverd!

Ds. W. Arkeraats

Lees meer artikelen over:

boekenuittocht
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. Arkeraats

  • Geboortedatum:
    09-08-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Hardinxveld Giessendam
  • Status:
    Actief
132 artikelen
Ds. W. Arkeraats

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Een tijdje geleden ontstond bij mij een heel sterkte angst voor de dood, voor de hel. Ik voelde dat ik niet voor God kon verschijnen als ik op dat moment zou sterven. Ik ben toen heel erg gaan zoeken,...
Geen reacties
29-05-2008
Waarom doen we belijdenis in een volle kerk? Waarom mag ik dan pas meedoen aan het avondmaal? Ik kan mijn geloof in God toch ook belijden voor mezelf, waar niemand anders bij is?
1 reactie
29-05-2014
Beste dominee jonker. Zoals ik in de laatste vraag gezegd heb, wil ik eigenlijk wel belijdenis wil doen. Ik wil het graag tegen de dominee zeggen, maar ik ben bang dat hij mij dingen gaat vragen waar ...
Geen reacties
29-05-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering