Arjan Baan: "God rechtvaardigt niet de nette kerkmens"

CIP.nl / 88 reacties

23-08-2010, 11:37

In de praktijk heeft hij er "dagelijks" mee te maken; mensen die geen geloofszekerheid hebben en die vaak zelfs verwachten naar de hel te gaan. Arjan Baan, evangelist bij stichting Heart Cry: "Als je mij vraagt hoe het komt dat mensen worstelen met geloofszekerheid dan zijn er verschillende redenen voor. In de Reformatorische gezindte leren veel mensen dat God de nette kerkmens rechtvaardigt. Je moet er dan eerst wat netter bij gaan lopen, meer gebrokenheid hebben - wat meer tranen - en dan pas kan je weten dat je een kind van God bent. 'Nee' zegt de Bijbel. God rechtvaardigt de goddeloze om niet. Als je dat gaat zien, dan zie je dat je niet aan allerlei kenmerken hoeft te voldoen. Je mag bij Hem komen zoals je bent."


In heel veel kerken wordt de rechtvaardiging ook geleerd als eindstation. "Aan het eind van de zaak zijn er dan nog mensen die worden gerechtvaardigd. 'Nee' zegt Luther, het nieuwe leven begint met de rechtvaardiging." Deze zienswijze heeft met "onevenwichtige prediking" te maken. Arjan: "Ik heb gezonde voeding nodig. Als ik elke dag patat eet krijg ik overgewicht en dan gaat het niet goed. Ik heb gezond Bijbelonderwijs nodig om tot geloofszekerheid te komen. Dat is een gevoelig punt, maar ik denk dat de prediking te maken heeft met geloofszekerheid."

J.C. Ryle geeft aan dat ook een onvoldoende verlangen naar geestelijke groei ervoor zorgt dat mensen geen zekerheid van hun geloof hebben. "Dat is een antwoord op de geestelijke gearriveerdheid - dat men denkt dat alles 'allright' is omdat ze een kind van God zijn en er vanuit gaat dat ze in de luie stoel naar de hemel gaan. Maar als er  geen verlangen is om Christus niet dieper te kennen dan komen we niet tot zekerheid van het geloof."

Een ander belangrijk punt is dat mensen een slordige levenswandel hebben. Dit draagt er toe bij dat mensen geen geloofszekerheid hebben, stelt Arjan Baan. "Kijk maar naar de eerste drie brieven van Johannes. Daar zie je heel duidelijk dat het geloof uiteindelijk zichtbaar wordt in onze levenswandel; we gaan bijvoorbeeld rechtvaardig leven, er is een verlangen naar heiligmaking. Maar als we niet bereid zijn om te breken met van zonden waar we al jaren mee worstelen, en we blijven een halfslachtig christenleven leiden, komen we niet tot zekerheid van geloof." Hij vervolgt: "God zij gedankt voor wat we mogen zien in de levens van honderden individuen die wel tot zekerheid van het geloof komen.

CIP.nl op 23-08-2010, 11:37
88 reacties
Alphonsus
23-08-2010 / 15:37
Amen!!
1a2b3c
24-08-2010 / 01:53
De aangegeven link is ook zeker de moeite waard om te luisteren.
Mens
24-08-2010 / 23:43
Hoe staat het ook al weer in Openbaringen, over dat er in het laatste der dagen velen zullen opstaan die zullen zeggen; zie hier is de Christus zie daar!

Wanneer zal dat zijn?

Ik hou het maar het liefst bij diegene die het oude vasthouden.

Het wemeld van nieuwe wonderprofeten.

Wat is en was er mis met de prediking van (zal ik 1 naam noemen) bv ds. Fraanje?

Die preekte ook een zogenaamd 'eindstation'.

Ik ben er van overtuigd dat hij nu een goed eindstation heeft bereikt!

Iemand die geen standen heeft beleefd, kan dit ook niet preken!!!
1a2b3c
25-08-2010 / 02:43
Mens: Ik hou het maar het liefst bij diegene die het oude vasthouden.

God rechtvaardigt niet nette kerkmensen, maar Hij rechtvaardigt goddelozen.
Ik zal je vertellen dat die leer ouder is dan de leer van de standen.
De rechtvaardiging van de goddelozen komt uit de Bijbel vandaan
Rom.4: 5 Doch dengene, die niet werkt, maar gelooft in Hem, Die den goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot rechtvaardigheid.
De standen leer komt lange tijd erna!!
Ja, ik ben het met je eens, ik hou me maar het liefst bij diegene die het oude vasthouden.
Mens
25-08-2010 / 19:50
Onderzoek maar eens preken van (bv) wijlen ds J Fraanje.

Hier vind ik niets van de bovengenoemde beschuldiging!

Wat ik wel vind bij hem, (gelukkig ook bij vele anderen van toen en nu)
is een heel andere verklaring van de door AB als blokkades afgedane standen.

Pas maar op met al die nieuwe lichten.
Hoe meer waarheid er in een leugenleer zit, des te gevaarlijker!!!
1a2b3c
25-08-2010 / 23:15
Als je je niet herkent in de 'beschuldiging' wees dan maar blij dat het voor jou geen blokkade is, voor veel anderen is het dat wel!! (getuige de vele vragen in de vragenrubriek)
Maar of je het wel of niet als een blokkade ervaart, het blijft toch waar dat God de goddelozen rechtvaardigt.
Ik zou maar oppassen om het een leugenleer te noemen en helemaal als je het niet eens bijbels kan onderbouwen.
Ik zeg niets van ds J Fraanje want die ken ik niet maar die onbijbelse standenleer maar al te goed, ALS EEN ENORME BLOKKADE!!
Mens
26-08-2010 / 07:07
Steek dan je neus eens in een boek van genoemde predikant.

Weet je wat het probleem is voor jullie van de door jullie genoemde standenleer?
Hier kun je als mens niets mee worden. Voor het volk Israël was het ook een blokkade, wat deden ze? een gouden kalf maken. Wat is er op gevolgd?

Ik heb meerdere video's van AB gevolgd, en durf gerust te zeggen dat deze man levensgevaarlijk is. Bij elke samenkomt of praatje van hem moet hij zich wel even afzetten tegen 'de kerken', Hij benoemd veel de onvrede van serieuze kerkmensen.
Zoals: je zit al zolang onder een bepaalde predikant, er gebeurt niets enz. wat is de oorzaak? Natuurlijk; een onevenwichtige standenprediking, of slordige levenswandel of weet ik wat hij allemaal noemt.
Dan komt hij met de oplossing. JEZUS AANNEMEN.
Misschien heeft AB een setje handen te koop waar je dit mee kan!

Zeker wij mogen geen slordige levenswandel hebben, maar is dat het probleem?

Als wij lezen van J Geense, deze man werd in het hart gegrepen terwijl hij notabene op zondag aan het jagen was. Let op ik wil niet zeggen dat hij goed bezig was, maar wat jullie hier eigenlijk zeggen is dit. Mensen worden niet bekeerd als ze niet netjes genoeg leven.

Daarnaast als u beweerd dat in de zogenoemde standenleer nette mensen worden gerechtvaardigd hebben jullie je nog nooit in deze WAARHEID verdiept!
1a2b3c
26-08-2010 / 12:05
'Die man is levensgevaarlijk' Openb. zie hier is de Christus...
Mens, ik zou het oordeel maar aan God overlaten.

Ik moet dus de 'waarheid' van de standenleer gaan onderzoeken in de geschriften van ds Fraanje???
Ik aanvaard iets pas als waarheid als het uit de Bijbel komt en daar kom ik die standenleer niet tegen.
En de oplossing JEZUS AANNEMEN komt uit de Bijbel Joh.1:12.
En dat setje handen hoef je niet te kopen hoor.
Dan kom je in het spanningsveld 'eigen verantwoording/gave van God' terecht.
Dat is van onze kant bezien AANNEMEN.
Want je kan toch moeilijk zeggen dat wij er verantwoordelijk voor zijn dat God het ons geeft!
Hij heeft wel belooft: ... bid en u zal gegeven worden....
Het probleem is dat we nooit aan onze kant willen blijven, maar onze eigen verantwoording wegpoetsen met het excuus dat Hij het moet doen.
Maar geloof me, dat excuus houd nooit stand omdat we op onze eigen verantwoording worden afgerekent.
Ga je dan zeggen: U had eerst Uw Eigen kant waar moeten maken, dan had ik het kunnen geloven!!!!
Nee, Hij doet het door onze gehoorzaamheid heen.

En wees maar niet bang dat je als mens iets wordt als je als een goddeloze gerechtvaardigt wordt.
henkie
26-08-2010 / 12:05
Waarom verwijs je terug naar (overleden) mensen als het gaat om je theorie, Mens? Daar moet toch ook wel wat over in de Bijbel terug te vinden zijn?
jetta
26-08-2010 / 15:21
De leer waar 'mens naar verwijst is terug te vinden in Gods Woord.
Wanneer God in het leven van een mens gaat werken zal hij alles willen doen om Hem te behagen. Dan komt men in het werkhuis terecht. Dat zal dan zeker in de levenswandel openbaar komen, en verlangt men naar een zuivere leer gegrond op het Woord van God.
De zekere J Geense was bang zicht te bedriegen, waar horen we dat nog tegenwoordig? Al onze gerechtigheden doen geen nut, maar daar moet een mens bij bepaald worden, daar moeten we aan sterven, zodat er maar Een Grond overblijft! Maar dat kan een mens van te voren niet bekijken. En dat is nu juist het Wonder!
Laten we zeker de oude leer vasthouden, en gelukkig dat er nog predikanten gegeven zijn die deze leer nog verkondigen. Laten we niet twisten over deze zo tere en gewichtige zaken. Het komt wel op een eeuwigheid aan.
1a2b3c
26-08-2010 / 16:02
Juist omdat het op de eeuwigheid aankomt is het zo belangrijk.
Dus laten we het bij de Bijbel houden dan weet je zeker dat je de juiste leer hebt.
Die standenleer kan je er alleen maar uithalen als je hem er zelf eerst in legt.
Je moet er flink wat teksten voor laten liggen en goed in inlegkunde zijn, her en der wat teksten bij elkaar plakken en ziedaar, we hebben een 'bijbelse' leer!!

Als je gewoon de bijbelse leer vasthoud ipv de standenleer, dan doen onze gerechtigheden ook geen nut hoor, en als je Hem in geloof hebt aangenomen, dan komt dat ook zeker in de levenwandel openbaar.
En dan verlang je ook naar een zuivere leer, maar die haal je alleen uit de Bijbel en niet uit geschriften van mensen, wie dan ook!!
En tegen onbijbelse dingen zal ik altijd blijven 'twisten' en zeker als die mensen bij Jezus vandaan houden.
Omega
26-08-2010 / 17:00
Interessante bijdrage Jetta. Kun je die ook onderbouwen vanuit het Woord?
jetta
26-08-2010 / 19:09
Onderbouwen vanuit het Woord van God; lees Romeinen 3 maar eens, over het stuk der rechtvaardigmaking, met de kanttekeningen. De mens zal uit de werken der wet niet gerechtvaardigd worden, maar zal, wanneer de Heere bekering schenkt, deze willen houden uit dankbaarheid aan God, hoewel de mens dit vanuit zichzelf niet kan, en daardoor gevoeld dat hij in alles afhankelijk is van de Heere.
De mens moet worden ontdekt aan zijn zondige staat. En wanneer men aan het werk gaat, en probeert de wet te houden, door goede werken, (werkhuis) dan moet men toch komen in het armenhuis. Niets meer overhouden. Dat gaat wel tegen mijn natuur in hoor. Maar alleen de Heere kan die ware zielsvernedering schenken. Dat zal niet zonder tranen gaan, en in ware ootmoed, die de Heer zelf komt te schenken, opdat niet de mens, maar God de eer krijgt. Dat is toch een wonder? Een mens is van nature geneigd in een hoogmoedige gestalte de eer aan hem zelf toe te eigenen.
Reddeloos betekent toch dat we verloren gaan. En dat we van voor en achter niet kunnen bekijken of er nog verlossing mogelijk is. En we voor eeuwig verloren gaan wanneer de Heere het niet zou verhoeden.
Daarom is het zo'n wonder dat er nog bekering moglijk is.
1a2b3c
26-08-2010 / 19:52
jetta, ik weet niet welke vertaling jij gebruikt maar bij mij staat het er heel anders.
Er staat bijv. niet zoals jij zegt: wanneer de Heere bekering schenkt maar er staat dat de mens door het geloof (WERKWOORD) wordt behouden.
Ik heb Rom.3 er eens op na gelezen en als ik goed geteld het staat daar al 9 keer dat het door geloof is: 28 Wij besluiten dan, dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt, zonder de werken der wet.
Wat de mens allemaal meemaakt voordat hij gelooft zullen we maar niet voor gaan schrijven.
We zijn allemaal anders en God gaat met iedereen weer een andere weg.
Bovendien is het ook helemaal niet belangrijk want alles wat niet uit het geloof is kan God niet behagen. Hebreën 11:...6 Maar zonder geloof is het onmogelijk Gode te behagen.
Omega
26-08-2010 / 19:57
@Jetta

Ik lees in Romeinen 3 alleen dat de mens uit de werken der wet niet gerechtvaardigd zal worden. De rest van je verhaal komt blijkbaar ergens anders vandaan, want dat lees ik nergens. Heb je misschien een andere Bijbelvertaling ofzo? In de Statenvertaling staat het in ieder geval niet.

Er staat wel iets anders in Rom. 3. Iets veel mooiers: "Namelijk de rechtvaardigheid Gods door het geloof van Jezus Christus, tot allen, en over allen, die geloven; want er is geen onderscheid" (vs. 22) "En worden om niet gerechtvaardigd, uit Zijn genade, door de verlossing, die in Christus Jezus is"... (vs 24).

En waarom? Omdat Hij niet wil dat er iemand van ons verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen (2 Petr. 3:9). En hoe kom je tot bekering? Dat vertelt Paulus in Hand 16:31": "En zij zeiden: Geloof in den Heere Jezus Christus, en gij zult zalig worden, gij en uw huis." En de reactie van de stokbewaarder: "En hij bracht hen in zijn huis, en zette [hun] de tafel voor, en verheugde zich, dat hij met al zijn huis aan God gelovig geworden was" (vs. 34).

Ik hoop niet dat je erg vind dat ik liever Gods Woord naspreek...
jetta
26-08-2010 / 20:06
Het is ook goed om het alleen bij het Woord van God te houden, hoewel er mensen zijn zoals J Geense, die er ons bij bepalen hoe God een mens bekeerd, en in welke weg dit kan gaan. Het is de moeite waard dat boekje te lezen. Er staat heel duidelijk in Rom. 3:31, 'Doen wij de wet teniet door het geloof? Dat zij verre, maar wij bevestigen de wet.' De kanttekening zegt daarbij, ..'Dat Hij degene die gerechtvaardigd worden, ook door Zijn Geest vernieuwd, dat zij naar alle geboden Gods hun leven zoeken te richten...'
Omega
26-08-2010 / 20:23
Misschien een idee om niet alleen Geense, maar ook Brakel er bij te nemen ;-)
1a2b3c
26-08-2010 / 20:31
Volgens mij heeft er ook niemand hier gezegt dat we wetteloos moeten gaan leven.
Mens
26-08-2010 / 21:13
Lees maar eens de volgende teksten;
1 Petrus 2:2/1korinthe 3:2/Hebreën 5:12-13.
1a2b3c
26-08-2010 / 21:22
Mens, Dat gaat over groeien in geloof. We hebben het hier over tot geloof komen, dus niet gaan hollen voor je lopen kan.

Meer nieuws

Ds. A. Th. van Olst (predikant in CGK Utrecht, voorheen docent aan de Fruytier) sprak zaterdag tijdens de avond van de Kom Ook Groep in Hoevelaken over het thema ‘Gods liefde in Christus’. Hij laat zi...
1 reactie
17-08-2010
Nij Beets, Friesland en heel Nederland is verbijsterd: ‘Hoe heeft dit kunnen gebeuren?’ Ik doel op de gruwelijke vondst van vier babylijkjes in het Friese dorp Nij Beets afgelopen donderdag. Inmiddels...
6 reacties
10-08-2010
Via een rondzendmail roept Refowebbezoekster Susanna Westerink uit Nunspeet op tot een dag vasten op zaterdag 28 augustus. Een dag om ons te verootmoedigen voor de Heere en op te roepen voor bekering....
Geen reacties
07-08-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering