Parfumallergie

drs. J. de Jongh-van Hoof / Geen reacties

29-06-2023, 08:06

Vraag

Beïnvloedt een parfumallergie de histaminewaarden in het lichaam? Of wordt histamine alleen beïnvloed door voeding?


Antwoord

Een allergie voor parfum is meestal een allergie voor één van de geurstoffen. Er zijn vele honderden verschillende geurstoffen. Een beperkt aantal hiervan is verantwoordelijk voor het veroorzaken van de meeste vormen van parfumallergie. Het stofje dat een allergische reactie kan veroorzaken noemen we een allergeen.

Om mensen die gevoelig zijn voor bepaalde allergenen te helpen moeten de meest gebruikte allergenen op cosmeticaverpakking worden vermeld. Deze allergenen worden alleen dan vermeld als de concentratie van de allergene stof boven een zekere grens voorkomt.

Wanneer een overgevoelig persoon in contact komt met het bewuste allergeen kunnen diverse reacties ontstaan zoals een loopneus, tranende ogen, jeuk of benauwdheid. Deze reacties kunnen het gevolg zijn van een lokale uitstoot van bijvoorbeeld histamine (in neusslijmvlies, oogbindweefselvlies, de huid of de slijmvlies van de luchtwegen). Het is niet zo dat het histaminewaarde in het bloed verhoogd is. De lokale reactie verdwijnt ook weer - meestal na meerdere uren.

Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben.

José de Jongh-van Hoof

Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat was de reden dat de besnijdenis op de plek van de voorhuid moest gebeuren? Waarom niet in de hand of in je voet? Hebben het hart en de voorhuid van een man bepaalde overeenkomsten? Is dat de reden...
24 reacties
28-06-2019
Ik heb een vraag over het lichaam van Christus. Christus is het Hoofd en de gelovigen zijn Zijn lichaam. Nu heb ik dat altijd op een particuliere manier horen uitleggen. Maar in de Bijbel gaat het er ...
1 reactie
28-06-2010
Is het bijbels verantwoord om avondmaal te vieren met een vriendengroep?
Geen reacties
28-06-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering