Actualiteit en diepgang in prediking missen

Kand. G.A. van Ginkel | Geen reacties | 01-10-2024| 09:37

Vraag

Wij zijn lid van de PKN. Al langere tijd missen wij actualiteit en diepgang in de prediking. Niet alleen in onze kerk maar ook elders. Oneerbiedig gezegd zijn mijn vrouw en ik van mening dat predikanten er zich wat gemakkelijk van af maken. Weer een preek over de melaatsheid van Naäman. Weer Zacheüs die in de boom zit. Rondom het Heilig Avondmaal weer de wonderbare spijziging. Na Pinksteren dit jaar hoorden wij echt wekenlang nadien nóg preken over de Heilige Geest.

Wij snappen dat predikanten het druk hebben, maar stiekem vragen wij ons wel eens af hoe serieus predikanten hun verantwoordelijkheid (nog) nemen. Zij zijn niet alleen geroepen door hun Zender, maar hebben toch ook een verantwoordelijkheid als 'goede' werknemer. Ooit hoorde ik een predikant zeggen: “Je kunt een preek wel twee keer houden, maar het moet wel weer opnieuw verkondiging worden.”

Tenslotte vinden wij dat veel predikanten de ontwikkelingen in de maatschappij ontwijken in de prediking. Ik hoorde boeren terecht hun zorgen uiten over het veel te kletsnatte voorjaar. Zij konden hun werk niet doen en keken machteloos toe. Er was (en is) oorlog en heel veel onrust in de wereld, gezin, politiek en maatschappij. Nauwelijks hoor ik de verbinding in de prediking met daarbij de oproep tot bekering omdat de tijd nabij is.

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Antwoord

U schetst een (u) terecht verontrustende ontwikkeling rondom de prediking. U stelt niet zozeer een vraag, maar u merkt op. 

Uiteraard mogen wij van voorgangers verwachten dat zij eerlijk, trouw en ijverig zijn; in Woordonderzoek en Woordbediening. Dat zij proberen voorafgaande aan de prediking de voorliggende tekst werkelijk uit te diepen. Biddend om de Geest. Daarbij zou zeker en vaker minder bekende stof mogen worden gekozen, als uitgangspunt voor de prediking. Ook mag worden verwacht dat de voorganger preekt in correspondentie met de huidige tijd en ontwikkelingen; en dat in het perspectief van de naderende “grote Dag”. Uw constatering dat actualiteit en diepgang in de prediking wordt gemist, mag iedere voorganger ter harte nemen. 

Paar kanttekeningen nog: 

-Zou dat wat u vaststelt alleen binnen de PKN geconstateerd kunnen worden of is het algemener?  Ik denk dat laatste;
-Laten we waken voor vooringenomenheid, ontevredenheid of zelfs verbittering. “Weer zo’n preek!” Vooral in een opvoedingssituatie is zo’n houding niet bevorderlijk; 
-Gebed, gebed, gebed… Voor onszelf, voor elkaar, in het bijzonder ook voor de dienaar van het Woord. 

Dank voor uw ‘ontdekkende’ opmerkingen. 

Kand. G. A. van Ginkel

Lees ook de artikelen met de tag 'Preek'

Dit artikel is beantwoord door

Kand. G.A. van Ginkel

  • Geboortedatum:
    13-01-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Maartensdijk
  • Status:
    Actief
171 artikelen
Kand. G.A. van Ginkel

Bijzonderheden:

Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Ambtsgeheim verbreken

Aan een ouderling van de Gereformeerde Gemeenten. Voor ik deze vraag stel heb ik op internet gezocht of ik het antwoord niet daar kon vinden. Dat bleek niet het geval te zijn. Ik vroeg me namelijk af ...
1 reactie
30-09-2014

Verscheurd van binnen

Hoewel ik hervormd ben opgevoed, ben ik lang een man van de wereld geweest. Of ik dat nu nog ben is me nog steeds niet duidelijk. In ieder geval ben ik erg goed in het  kapotmaken van de levens van an...
2 reacties
30-09-2014

(Schoon)familie toont weinig belangstelling

Ik ben een jonge vrouw, heel gelukkig getrouwd en we mochten lieve kinderen ontvangen. Mijn man komt uit een gezin waarbij er kinderen een paar jaar geleden het bedrijf van vader hebben overgenomen. N...
2 reacties
30-09-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering