Stresskip

drs. A. Meijer / Geen reacties

13-09-2024, 08:04

Vraag

Al lange tijd heb ik last van chronische hyperventilatie en daardoor ervaar ik steeds meer vreemde, vage klachten. Die klachten maken me angstig en dan kan ik helemaal niet rustig worden. Ik ben van mezelf een enorme stresskip. Ik heb al veel geprobeerd om die ademhaling goed te krijgen en die innerlijke rust te nemen. Het gaat beter, maar door iets in mijn leven steekt het weer helemaal de kop op. Ik ben er naar van.

Alle adviezen die je krijgt zijn echter gebaseerd op het wegnemen van de trigger waardoor je zoveel spanning hebt. En juist die ligt buiten mijn leven. Ik heb er geen invloed op. Ik wil wel kwijt dat het met geloof te maken heeft (bij een dierbare) maar vanwege herkenning ga ik er niet te diep op in. Hoe kun je toch herstellen als je niet de oorzaak wegneemt? Hoe kan die pijn die ik daarover van binnen voel en steeds weer opkomt, verminderen?

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Antwoord

Beste vragensteller,  
  
Ik vind het moeilijk om je een goed antwoord te geven. Veel zul je namelijk al wel weten en geprobeerd hebben. Ik zal een aantal dingen noemen. 
  
Ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen helpen. Daarnaast kan het helpen om afleiding te zoeken door bijvoorbeeld te wandelen of andere ontspannende activiteiten te doen. Door sporten maken we onder andere endorfines aan, hier krijg je een rustig gevoel van. 
 
Het helpt vaak ook om met iemand erover te praten (gedeelde smart is halve smart). Is het mogelijk om het met een pastoraal werker te bespreken? 

Een leven zonder stress bestaat niet en de een heeft er meer last van dan de ander. Volmaakt wordt het op deze aarde nooit. Dat vraagt ook om acceptatie en berusting. Zonder daarbij de hoop op verbetering te verliezen.  
  
En ten slotte hoop ik boven alles dat je het ook kwijt kunt in het gebed bij God (1 Petrus 5 vers 7).  
  
Met vriendelijke groet,
A. Meijer, huisarts

Dit artikel is beantwoord door

drs. A. Meijer

  • Geboortedatum:
    14-12-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk aan de Amstel
  • Status:
    Actief
284 artikelen
drs. A. Meijer

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Is het slecht om een langere periode maar 1000 kcal te eten op een dag? Dit om van overgewicht af te komen? Ik val namelijk heel erg moeizaam af, maar dit lijkt te gaan werken. Stel dat ik dan over ee...
1 reactie
12-09-2012
Binnen ons kerkverband is een voorganger die altijd zo weet te preken dat het ‘binnen komt’. Hij preekt niet zo vaak bij ons, maar als hij er is, raakt de prediking mij altijd. Hij is gezegend met de ...
Geen reacties
12-09-2014
Aan Wilbert Weerd. Ik ben een christelijke jongen van in de 20 en nog single. Ik heb genoeg dates en korte relaties gehad, maar nog geen lange relatie. Nu maak ik mij daar niet zo veel zorgen om, ik z...
Geen reacties
12-09-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering