Wandelen met elektrische ondersteuning

Ds. W. C. Meeuse / Geen reacties

19-08-2024, 08:33

Vraag

Voor ds. Meeuse (PKN). Er zijn best veel (kerk)mensen die op zondagmiddag/-avond zeker bij redelijk weer een wandeling gaan maken, mits de tweede dienst daarbij niet in de verdrukking komt. Hoe moeten we er over denken als een persoon die slecht ter been is, met een scootmobiel of elektrische rolstoel datzelfde doet? Is het dan geoorloofd (wat is geoorloofd in deze?) om er op zondag, net als een wandelaar, een stukje mee te gaan rijden? Het gaat in mijn vraag dus alleen over het verschil tussen iemand die kan lopen/wandelen en iemand die dat met een scootmobiel of elektrische rolstoel doet.

Vriendelijke groet, een trouwe bezoeker van Refoweb.

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Antwoord

De zondag is ons gegeven als rustdag, als dag van en voor de Heere. Om bezig te zijn in Zijn dienst. Maar ook om voor lichaam en ziel tot rust te komen: een rustdag (Genesis 2:2 en 3). Lees het antwoord op de vraag over het vierde gebod in de Heidelbergse Catechismus. Zo wandelde Jezus met Zijn discipelen op de sabbat door het korenvelden  (Mattheüs 12:1). Als Hem dat kwalijk genomen wordt, zegt Jezus: de Zoon des mensen is Heere, ook van de sabbat (Mattheüs 12:9). Want de sabbat is gemaakt ter wille van de mens en niet de mens ter wille van de sabbat (Markus 2:27).
  
En wandelen is een ontspannen bezigheid: het geeft rust en het brengt tot rust. Juist tijdens wandelingen worden de meest vertrouwelijke gesprekken gevoerd. Als men niet meer kan wandelen en zich bijvoorbeeld via een scootmobiel of een elektrische rolstoel moet verplaatsen, is dat in principe niet anders. Al is een gesprek met anderen voeren dan wel wat lastiger.

Ik zie geen enkel bezwaar tegen ‘wandelen’ met een elektrische ondersteuning! Een ieder zij in zijn eigen geest ten volle overtuigd (Romeinen 14:5). Maar we mogen geen aanstoot geven: Romeinen 14:12 en 13).

Ds. W. C. Meeuse

Lees meer artikelen over:

zondag
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
137 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vriend en ik zijn al een lange tijd samen, we zouden ook graag willen trouwen. 2014 Daar wilden we ons jaar van maken. Helaas begint mijn vriend te twijfelen... door Paulus. Hij denkt zelf nu ook...
3 reacties
19-08-2013
Een vraag aan ds. Van den Brink over het onderscheid tussen wedergeboorte en de kennis van Christus. Predikanten die hierin onderscheid willen maken doen dat volgens mij hoofdzakelijk met een beroep...
Geen reacties
19-08-2022
Ik ben moeder van drie zonen van 2, 4 en 6 jaar oud. Ondanks dat ik veel van ze geniet, blijf ik het lastig vinden dat we geen dochter hebben en ook nooit zullen krijgen. Ik zie hoe de oudste steeds m...
4 reacties
19-08-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering