Roddel in schoonfamilie

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

19-07-2024, 08:00

Vraag

In mijn schoonfamilie heerst een sfeer van achterdocht en roddel. Ik vind het ontzettend moeilijk om hier mee om te gaan. Zelf probeer ik vriendelijk te zijn tegen iedereen, maar ook afstand te bewaren om nergens in betrokken te worden.

Omdat mijn man natuurlijk ook contact met zijn familie wil onderhouden, ontkomen we er niet aan om af en toe af te spreken. Nu kreeg ik via een schoonzus en via schoonouders te horen dat er allemaal dingen over mij verteld worden die pertinent niet waar zijn. Vooral dingen die ik over mijn schoonouders verteld zou hebben, maar ik weet écht nergens vanaf. Het maakt me zo ontzettend verdrietig, maar ook machteloos en moedeloos. Het geeft troost dat de Heere de waarheid weet, maar het doet pijn dat mijn reputatie zo beschadigd is.

Mijn man denkt dat de familieleden die over mij roddelen (voornamelijk twee stellen) vooral jaloers op mij zijn. We hebben een goed huwelijk, een fijn gezin en ik heb daarnaast een mooie baan. Allemaal dingen die bij hun anders zijn. Hij denkt dat het wijs is om vooral te zwijgen en te hopen dat het vanzelf over gaat.

Ik loop er echter ontzettend mee. Heeft u tips om hier mee om te gaan?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Drie citaten uit je brief die wat mij betreft het antwoord zijn op de vraag:

1. “Zelf probeer ik vriendelijk te zijn tegen iedereen, maar ook afstand te bewaren om nergens in betrokken te worden.”

2. “Hij (je echtgenoot) denkt dat het wijs is om vooral te zwijgen.”

3. “Het geeft troost dat de Heere de waarheid weet.”

Natuurlijk geeft het verdriet dat er geroddeld wordt, maar dat zegt méér over diegene die kwaad spreekt dan over jou. Blijf dus bij je eigen woorden. En neem eventueel nog iets meer afstand, bijvoorbeeld door je man het woord te laten doen in de familie naar de roddelaarsters toe. Tegen jaloezie van anderen is geen kruid gewassen, behalve zelf vriendelijk te blijven en zo te laten zien dat je er boven staat. Ik bedoel dat niet als een hoogmoedige houding, maar als (nederig) ‘afstand nemen’! 

Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

roddelen
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1521 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben al wat ouder, en heb een lieve vriendin. Ik ervaar in mijzelf voortdurend een bepaalde druk en spanning in de relatie. Ik ben van mijzelf perfectionistisch. Ligt het nu aan de relatie als je da...
Geen reacties
15-07-2008
Aan evangelist Van Dooijeweert. Ik merk dat ik mezelf helemaal niet WIL verootmoedigen voor God. Maar God vraagt toch verootmoediging? Hoe moet ik dit oplossen? Hoe verander ik mijn slechte wil?
Geen reacties
15-07-2022
Ik las in de krant dat een reformatorische school (Wartburg College) docenten heeft ontslagen omdat ze refobaptist zijn geworden en zich hebben laten dopen. En dat riep bij mij veel vragen op. Zijn we...
1 reactie
15-07-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering