Jonge dochteren van Rebekka

Ds. H. D. Rietveld / Geen reacties

18-09-2023, 11:57

Vraag

In Genesis 24 lezen we hoe Rebekka naar Kanaän vertrekt. In vers 61 lezen we in de Statenvertaling: "En Rebekka maakte zich op met haar jonge dochteren..." Wat wordt er precies bedoeld met een "jonge dochter"? Andere vertalingen vertalen dit als: slavinnen (Bijbel in gewone taal, BB), dienaressen (HSV), dienstmaagden (NVG-51). Welke status hadden de vrouwen die Rebekka dienden precies? En was er in de Bijbel een verschil tussen een slavin en een dienares?

ADVERTORIAL

HOE breng jij je vakantie door?

Alleen of samen met je vrienden, jongeren- of catechisatiegroep op diaconale jongerenreis naar Oost-Europa? Geef je geloof handen en voeten én doe interculturele ervaring op. Ga in de zomer van 2024 met ons mee op HOEliday!

HOE breng jij je vakantie door?

Antwoord

Het gaat in het Hebreeuws gewoon om slavinnen of dienaressen. Omdat Rachel uit een rijke en dus voorname familie kwam had zij de beschikking over twee of drie jonge vrouwen (waarschijnlijk nog meisjes) die haar ten dienste stonden. Zij had volgens vers 59 ook nog haar voedster in dienst, de vrouw die haar als kind nog had gezoogd (dus mogelijk ook zelf de borst had gegeven – denk bijvoorbeeld aan de moeder van Mozes die ook een zogenaamd kind van een ander heeft gezoogd). Ook zij ging met Rachel mee. Blijkbaar was het de oud-Oosterse gewoonte om de vrouw die je als kind verzorgde levenslang bij je te houden. Uit Genesis 35:8 blijkt dat deze vrouw Debora heette en blijkbaar een hogere positie innam dan de andere slavinnen omdat haar begrafenis en begraafplaats speciaal wordt vermeld. Er was dus wel een zekere rangorde onder degenen die in dienst stonden van de welgestelde families.    

Ds. H. D. Rietveld

Ds. H. D. Rietveld

Ds. H. D. Rietveld

 • Geboortedatum:
  06-11-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Nijkerk
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  emeritus

Geen reacties

Terug in de tijd

Is er in de kerkgeschiedenis kerkelijke ban/tucht toegepast voor het afblijven van het heilig avondmaal? Zo ja: waar, wanneer en door wie?
Geen reacties
18-09-2018
Aan ds. Buijs. Hoe denkt u over deze bijbelstudie? Hij komt mij heel waarheidsgetrouw over.
Geen reacties
18-09-2014
Ik heb een vraag over stiefouderschap. Ik ben sinds zeven jaar stiefmoeder. Mijn stiefdochter was nog heel jong toen ik haar leerde kennen. Later ben ik met haar vader getrouwd en werd ik haar stiefmo...
12 reacties
18-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering