Gehaat worden door de godsdienst

Ds. J.A. van den Berg / Geen reacties

25-05-2023, 12:42

Vraag

Wat betekent de opmerking in bijvoorbeeld een preek dat Gods kinderen door de wereld en door de godsdienst gehaat worden? Door de wereld gehaat is te begrijpen, maar hoe moet je “door de godsdienst gehaat” opvatten?


Antwoord

Het duidelijkste voorbeeld van gehaat worden door de godsdienst zien we bij de Heere Jezus. Hij werd gehaat door de godsdienstige leiders van het volk van Israël. De farizeeërs en schriftgeleerden stonden lang te bidden op de hoeken van de straten. Daarmee wilden ze aan de mensen laten zien hoe godsdienstig ze waren. Tegelijkertijd hadden ze zo’n sterke haat tegen Christus dat ze Hem ter dood wilden brengen.

De haat van godsdienstige mensen tegen Gods kinderen kan verschillende motieven hebben. Het is mogelijk dat de godsdienst haat heeft tegen ware gelovigen vanwege verblindheid zijn zoals bij Paulus voor zijn bekering. Hij dacht God te dienen door christenen te vervolgen. Of de godsdienst ziet in de oprechte gelovigen en in de verkondiging van het zuivere evangelie een bedreiging van hun eigen positie. Dat was het geval bij de farizeeën en schriftgeleerden. Het kan ook dat de godsdienst aanvoelt dat ware gelovigen iets hebben dat zij missen en dat ze dat niet kunnen verdragen.

Het is heel moeilijk en verdrietig voor Gods kinderen om de haat van de godsdienst te ervaren. Maar het mag ons niet verbazen. De Heere Jezus heeft dit meegemaakt en willen dragen. 

Beste vraagsteller, mag ik je iets vragen? Ken je de liefde van Christus in je hart en leven? Die liefde leer je kennen wanneer je mag weten door het geloof dat Hij voor jouw zonden is gestorven aan het kruis en dat je daarom door de Heere bent aangenomen tot Zijn kind.

Ds. J. A. van den Berg,
Sint Anthoniepolder

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.A. van den Berg

  • Geboortedatum:
    04-02-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sint Anthoniepolder
  • Status:
    Actief
71 artikelen
Ds. J.A. van den Berg

Bijzonderheden:

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wanneer mag er eigenlijk wel abortus gepleegd worden? Ik zelf dacht als het verkrachte meisje nog maar heel jong is en de bevalling niet aan zal kunnen. Zijn er nog meer uitzonderingen? Zijn er missch...
Geen reacties
25-05-2004
Mijn vriend en ik zijn samen erg gelukkig. We hebben alleen één probleem: het geloof. Hij is Gereformeerd Vrijgemaakt en ik ben lid van de Gereformeerde Gemeente. We lopen vaak tegen verschillen aan q...
8 reacties
25-05-2013
Laatst lazen we over Saul, dat hij ging offeren toen Samuël maar niet op kwam dagen. Daarom zou zijn koninkrijk geen stand houden. Saul zat in nood, Samuël kwam niet op de vastgestelde tijd, manschapp...
Geen reacties
25-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering