Jezus overwinnaar

Ds. A. van Vuuren / Geen reacties

19-12-2022, 09:09

Vraag

Hoe kan Jezus overwinnaar zijn? Hij heeft de dood overwonnen. Dit geeft ons door geloof de enige mogelijkheid om Zijn Koninkrijk te mogen beërven. Van nature bewandelen we de brede weg naar de hel en (misschien zie ik het verkeerd) een enkeling de smalle weg. We weten vanuit de Bijbel dat het uiteindelijk een schare zal zijn die niemand tellen kan. “In het huis van Mijn Vader zijn vele woningen.”

Maar het kan toch niet zo zijn dat de duivel straks meer kinderen heeft dan Jezus de Overwinnaar? Of moet ik het zo zien dat Hij overwinnaar is omdat er nu weer een mogelijkheid is na de zondeval op het eeuwige leven? Zelf kom ik er niet uit. Is er een Hervormde dominee die mij hier antwoord op kan geven?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Het mag dan zo zijn dat Poetin heel wat meer onderdanen heeft dan Zelenski, maar als het Oekraiense leger hem verslaat, dan is Zelenski de overwinnaar.  

Blijkbaar is voor jou het getal bepalend om overwinnaar te zijn. Trouwens wie kan de getalsverhouding bepalen? Het kan best zo zijn dat de situatie die Jezus noemt inzake de getalsverhouding van reizigers op de brede en de smalle weg opeens door een opwekking getalsmatig heel anders wordt. Er zijn geen grenzen aan Jezus’ macht.
 
Vergeet ook niet dat Jezus niet alleen mensen verovert op de Boze, Christus overwint hem ook daarin dat Hij de redder is van heel de kosmos. De Satan wordt in de Bijbel “de overste van deze wereld” genoemd, maar hij zal heel dit wingewest moeten prijsgeven. 

Met name de Kolossenzenbrief stelt die kosmische overwinning van Christus Jezus centraal. Satan en zijn trawanten worden eenmaal geworpen in de poel van het vuur, staat er in Openbaring 20:10. We zingen toch: “U zij de glorie... u zij de victorie.” Daar gaat het op aan.
 
Sta jij al aan de goede kant? Mag het ook van jou gelden, door het geloof: in Christus zijn wij meer dan overwinnaars?
  
Met hartelijke groet,
Ds. A. van Vuuren

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. van Vuuren

  • Geboortedatum:
    02-11-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Capelle a/d IJssel
  • Status:
    Actief
132 artikelen
Ds. A. van Vuuren

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Is er een (christelijke) lotgenotengroep o.i.d. voor partners van zwakbegaafde mensen of mensen met een lichte verstandelijke beperking?
Geen reacties
19-12-2012
Ik zit met mezelf in de knoop. Ik voel heel goed dat ik bekeerd moet worden, dat ik zo niet sterven kan. Als ik de krant lees word ik bang. Stel dat Nederland overloopt, een terroristische aanslag, vo...
Geen reacties
19-12-2006
Ik heb een vraag over de doodstraf. Pas zei een dominee bij ons: “Helaas wordt bij ons de doodstraf niet meer uitgevoerd.” Ik ben het daar mee eens op Bijbelse gronden. Zie Gen. “Wie bloed vergiet die...
Geen reacties
19-12-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering