Hoe zat het met Mordechai?

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

10-06-2010, 11:17

Vraag

Staat er in de Bijbel een oproep/bevel van God dat de Joden uit ballingschap terug moesten keren naar Israël? Over de Joden die niet terugkeerden wordt toch niet positief gesproken? Mijn vraag: Hoe zit het dan met Mordechai?

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Antwoord

Beste vragensteller,

Toen Kores ( Cyrus ) de Joden verlof gaf om naar Jerzualem terug te keren, hebben niet alle Joden daarvan gebruik gemaakt. Dat blijkt ook uit Ezra/Nehemia waar vermeld wordt wie wel terugkeerden. Dat waren niet allen. Strikt genomen is er geen bevel tot terugkeer gewest, noch van Kores , noch van de Heere.

De motieven om naar Jeruzalem niet terug te keren kunnen heel verschillend zijn geweest. Dat kan bij een aantal assimilatie zijn geweest aan de heidense omgeving (men was inmiddels met de nieuwe situatie gewend geraakt na zeventig jaar) maar zo'n onverschilligheid kan niet bij alle achterblijvers worden verondersteld. Zij die zich aanpasten hebben zich ook geestelijk met Babel vereenzelvigd en dat is in ieder geval af te keuren. In dat opzicht geldt: Vliedt van de Chaldeeën.

In ieder geval zijn er trouwe dienstknechten van God achter gebleven in het Perzische rijk. Nehemia, die schenker was bij de koning, was daar een van. Ook hij is blijkbaar niet bij de eerste tergkeer betrokken geweest, maar pas veel later op eigen verzoek afgereisd om het goede voor Jeruzalem te zoeken. Wij lezen nergens dat hem kwalijk wordt genomen dat hij niet eerder was vertrokken. Hij moest trouwens na verloop van tijd ook weer naar de koning terug.

Hopelijk is dit antwoord voldoende,
Ds. J. L. Schreuders

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
177 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik vraag me af hoe het zit met de andere losser (zonder naam) van Ruth. Hij spreekt erover dat zijn erfelijk bezit te gronde wordt gericht als hij met Ruth trouwt (Ruth 4:6). Betekent dit (het spreken...
1 reactie
10-06-2019
Sinds acht maanden heb ik een gevoelige plek in een van mijn borsten. Dit is onderzocht door echo en mammografie. Ook een punctie genomen en diagnose is goedaardige afwijking. Geen nacontroles nodig. ...
Geen reacties
10-06-2020
Ik ben een vrouw van 29 jaar en heb eigenlijk nog nooit een relatie gehad en de laatste tijd krijg ik er meer en meer moeite mee. Omdat ik om mij heen mensen zie trouwen en kinderen krijgen en ja, ook...
3 reacties
10-06-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering