Het smalle Credeopoortje

Ali As | 44 reacties | 01-02-2011 | 08:00

Hoe klop je refo's geld uit hun portemonnee? Simpel. Zet ergens "christelijk" of "reformatorisch" voor en succes is verzekerd. De pecunia's rollen je broekzak binnen. Over verzekeren gesproken... Sinds kort is er een speciale schadeverzekering voor het refovolk. Om de zegen van God over dit nieuwe initiatief af te roepen, is de naam van de Allerhoogste in de titel van de verzekering opgenomen: Credeo. Alsof een nieuwe sekte het levenslicht ziet.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Sluwe zet van de orthodoxe commercieeltjes uit eigen kring. Immers, bij God kom je niet aan met een valse verzekeringsclaim. "Reformatorische mensen claimen minder snel dan anderen; ze zien schade vaker als eigen schuld”, verduidelijken de mannen-in-het-gladde-zwart hun plannetje in het Reformatorisch Dagblad.



Schuld en zonde liggen in het verlengde van elkaar. Een claimende refo heeft als zodanig per definitie te weinig zondekennis, en is dus nog niet ver genoeg gevorderd op de toeleidende weg naar het heil. Want niet iedere rechtzinnige kerkganger mag zich aansluiten bij het uitverkoren groepje der Credeo's. Een heus curatorium buigt zich eerst over de kerkgang. Wie het daarin nogal eens laat afweten, wordt door de Credeotionisten ten volle buitengesloten. Alleen de allerbeste refo's mogen door het smalle Credeopoortje om te mogen staan komen te genieten van hoge kortingen.



"Het geloof in God is uitgangspunt bij dit product", menen de initiatiefnemers. En natuurlijk de zekerheid en het vaste vertrouwen dat er veel geld verdiend kan worden aan orthodoxe christenen. Het riekt een weinigje naar de aflaat van Tetzel. Zolang de refo in de kerkbank zingt, de premie naar Credeo springt.

Ali As op 01-02-2011, 08:00
44 reacties
jeewee
01-02-2011 / 09:37
Ik had me voorgenomen om niet meer op dit soort 'schrijfsels' te reageren.
Maar dit hier gaat ver over de rand met allerlei verdachtmakingen. Schandalig en een zwarte vlek op refoweb.
Omega
01-02-2011 / 10:10
Hmm, ik heb het artikel in het RD nog eens nagelezen, maar deze parodie klopt toch aardig met de feiten.
jeewee
01-02-2011 / 10:20
En ja, één van de redenen om niet meer te reageren was inderdaad de onvermijdelijke verdediging van de 'schrijvers' door Omega met in zijn kielzog Alpha.
arjan1984
01-02-2011 / 10:47
klinkt idd weer als een bekend verhaal. het is een algemeen bekend feit dat reformatorische ondernemingen niet goedkoper zijn dan seculiere zaken. en ik vraag me af of je Gods naam mag gebruiken voor je onderneming. dat is net als een reclame met een bekende nederlander maar dan erger. mensen hechten waarde aan het imago vanje onderneming. als je dit koppelt aan God en de Refomarkt opgooit is succes uiteraard verzekerd. ik vind het dubieus
Omega
01-02-2011 / 12:46
Precies. De enige verzekering waar God blijkbaar Zijn goedkeuring aan hecht... Het gaat hier gewoon om een commercieel product met als doel geld verdienen.
naam
01-02-2011 / 14:25
Dit is niets anders dan SPOTTEN! En dan Gods naam ook nog gebruiken in zo'n schrijvend stukje. En woorden als zonde en schuld en toeleidende weg.... Snap niet dat refoweb zo'n stukje toelaat! Kan er nog veel meer over zeggen maar laat het hierbij...
arjan1984
01-02-2011 / 15:19
Geachte naam, waarom laat u het hierbij? Iedereen heeft de vrijheid om zaken neer te zetten. De schrijver van dit stuk neemt deze vrijheid, dus waarom zou u dat niet doen? Ik vermoed dat de schrijver juist wil dat men op zijn publikatie zonder achterhouden reageerd. Neemt u gerust de tijd om onomwonden uw mening te geven. En wie bedoeld u met spotten, de schrijver of de organisatie in kwestie?
JWP
01-02-2011 / 17:38
Het is heel kort door de bocht om te zeggen dat het woord God alleen maar gebruikt wordt om geld te verdienen.
Als je het stuk goed leest heeft verzekeren het doel om financiele risico's af te dekken die mensen zelf niet kunnen/ willen dragen.
Als dit dan ook nog eens specifiek voor de doelgroep is kan dit juist verbondenheid creeeren ipv direct af te geven.
Zeker ook het feit dat er goede doelen mee gesteund worden is naar mijn mening een zeer goede zaak.
remcozetzema
01-02-2011 / 17:38
als mede initiatiefnemer van dit produkt (ben 1 van de mensen in het gladde zwart) ben ik verbaasd en geschokt tegelijk. Hoe kan men met een reformatorische overtuiging deze collum neerzetten? Ik ben niet bang voor kritiek, maar om Credeo met de smalle poort te vergelijken gaat mij echt te ver. Ons neerzetten als een stel gewetenloze schurken die de naam van God gebruikt om hun produkt te promoten zou commercieel zijn, maar om het produkt te vergelijken met de smalle poort en dus ook de smalle weg is naar mijn mening nog erger. Begrijpen wij elkaar dan echt niet? Als reformatorische ondernemer met een kantoor welke is gespecialiseerd in verzekeringen etc. hebben wij de ervaring dat de refo daadwerkelijk minder claimt dan een ander. In verband hiermee hebben wij een produkt ontwikkeld die hierbij aansluit. Wij geloven in de absolute macht en tegenwoordigheid van God. Hij bestuurt alles en heeft alles in de hand, maar het kan toch niet zo zijn dat we onze verantwoordelijkheid die wij hebben gekregen aan de kant schuiven met de term God Zorgt voor alles en de rest vult de diaconie wel op.... Waar is onze zorgplicht naar de naaste en onszelf? Ik zou zo wel kunnen doorgaan, maar stop ermee. Éen verzoek heb ik wel...... laat ieder in zijn eigen waarde. Heeft u problemen met het pakket o.i.d. dan heb ik liever dat u ons daarover belt, mailt o.i.d. dan dit op dit soort lage en God onterende manieren te doen. Credeo is een pakket waarbij wij uitgaan van de volledige zorg van God. U twijfelt daaraan? Bel ons dan zodat we in een open dialoog deze discussie kunnen voortzetten. Maar dit produkt vergelijken met de brede en de smalle weg is wat mij betreft laag en pas echt God onterend! Remco Zetzema www.zpadvies.nl
Omega
01-02-2011 / 17:49
Tja, wie zelf de publiciteit zoekt loopt natuurlijk ook het risico de nodige kritiek over zich heen te krijgen. De reacties op de website van het RD waren bepaald ook niet mals. Persoonlijk vind ik het nogal onsmakelijk om de naam van God te claimen voor een commercieel product. Ik zie namelijk het verschil niet tussen Credeoverzekeringen, Credeobenzine, Credeobloemen of een Credeobioscoop.

Volledig uitgaan van de zorg van God? Maar je wel verzekeren tegen van alles en nog wat? Die combinatie komt op mij nogal profaan over. Die discussie durf ik wel aan in het openbaar. Het lijkt me dat meer mensen benieuwd zijn naar dit antwoord. Kortom, waar zorgt God voor bij de verzekeringen van Credeo?
Samanthi
01-02-2011 / 18:39
Ik heb ook mijn bedenkingen tegen deze actie, dit is zeker in strijd met het 3e gebod en wel de misbruik van Gods Naam, ik heb vroeger weleens gelezen over christelijke spinazie en christelijke knopen aan je jas, het gaat om geld verdienen. Omega heeft er ook al over geschreven.

Ik las weleens van iemand uit de zorg doet wel aan alle mensen maar meest aan de huisgenoten des geloofs, maar die persoon kreeg wel salaris voor de christelijke hulp.

een prolife zorgverzekering vind ik hier toch weer buiten vallen, dan betaal je niet mee aan onverantwoordelijke handelingen.

Maar dit vind ik echt heel verkeerd.
1a2b3c
01-02-2011 / 19:15
Ik vind dat ze beide Gods Naam misbruiken.
Wilbert
01-02-2011 / 20:51
Ik heb even de site bekeken. Is niet anders dan andere commeciele instellingen die een doelgroep naar hun behoeften willen aanschrijven. Niets anders en dus ook niets mis mee. Is natuurlijk net zo doorzichtig als alle eerdere pogingen, maar prima geprobeerd. Zie op de site niet of andersdenkenden geweigerd worden. Weet ook niet of dit wettelijk mag overigens. Gods naam misbruiken vind ik wat ver gaan. Niet zo snel aangebrand allemaal.
En die column, kom op, blijf bij je geloof en raak niet zo snel gepikeerd. Als het over een anders denkend geloof zou gaan vinden jullie het volgens mij wel leuk.
Dirk
01-02-2011 / 21:04
Dit citaat vind ik zwaar misleidend, ook het RD had hier wederhoor toe moeten passen.

"Uiteindelijk gingen ze in zee met National Academic – een „christelijke schadeverzekeraar die goed begreep wat wij wilden”, zegt Van de Poppe."

National Academic is niet christelijk, zie hun website onder het kopje ''Over National Academic". National Academic heeft als doelgroep hoger opgeleiden, maar niet christenen. En of National Academic nu een garantie is voor barmhartigheid en een goede behandeling? In mijn omgeving heb ik het anders meegemaakt, helaasch!
adriano313
01-02-2011 / 22:42
Credo => Als je echt in God gelooft, lees op God vertrouwt,
dan komt alles toch zeker goed?
Dan hoef je je toch niet te verzekeren?
en al helemaal niet een op maat gesneden refoproduct of zelfs pakket te verzinnen...
En mocht een verzekering verplicht worden gesteld
dan sluit je toch gewoon ergens de goedkoopste af?
Waarom al die marketing met God in het logo

En als je ondernemen wilt, en je ben handig in (financiële) producten 'slijten'
en je verdient daar je brood mee omdat God je ook zegent
Dan ga je toch je hoofd niet stoten aan verzekeringen?

Alsof God van verzekeringen houdt...
Of wordt er direct bij geevangeliseert.
Brengt u dagelijks het evangelie bij een pakketpolis
Volgens mij juist totaal niet en worden de broodnodigen uitgesloten
Wel eens afgevraagd wat God nu met uw leven wil?
Denkt u dat Jezus tegen u zegt, ga maar verzekeringen verkopen in naam van het credo?

Misschien maar gewoon accepteren dat keuzes soms een beetje fout kunnen gaan
Dat dingen zelf 'handig' bedacht zijn en dat verzekeren gewoon geld beuren is en niets anders
En dat u met geld op moet passen omdat er een demonische geest achter zit die mammon heet
Want verzekeren is niets anders dan geld verdienen door risico's af te dekken
En wie beheerst de risico's, Wie bepaalt welke groep weinig risico veroorzaakt
Wie bepaalt dat mensen niet draagkrachtig zijn...
Pas maar op dat God u niet het tegendeel bewijst en dat het een enorme dure grap zal worden

Kom op, niet teveel op de tenen getrapt zijn en gewoon God uit het verzekeringsproduct halen.
Praat eens met God hierover en vertel Hem eens wat er allemaal op u afkomt
Praat met Hem waarom verzekeren zo'n hartewens was.

In geldproducten handelen betekend; geestelijk opletten geblazen, niets anders!
Misschien de verschillende gave's (Rom 12:7-8) eens een keer onder de loep nemen?
Het kan richting geven aan uw (nieuwe)bestemming
Ik wens u echt de ontdekking hiervan toe (ps 139)
arjan1984
01-02-2011 / 22:44
Ach t gaat niet zo zeer om het verzekeren, als wel om de manier waarop het gebracht wordt. Een opvallende naam, waarvan ik nog steeds vind wat ik eerder beschreven heb, selectie blijkt op basis van Geloof e.d, en wat is er nu anders? Je orgel is verzekerd? maakt mij niet wijs dat geen enkele andere maatschappij dat doet, dan hebben alle organisten tot nu een heel groot probleem gehad blijkbaar. En er stond nog op de lijst dat mensen met een 7 persoons auto die 2 extra personen willen verzekeren.Bij meeste verzekeraars kun je gewoon het aangeven om hoeveel plaatsen t gaat, en zoveel plekken verzekeren als er gordels zijn. t is gewoon min of meer niet anders, maar christelijk. niets mis mee maar kies je naam goed en wees gewoon helder. gewone verzekering met refosaus. ik vraag me wel af wat de prijzen zijn, want die staan er niet bij. 10% korting op basis van huidige verzekering mits je er 4 afneemt geeft nog geen bedrag. houd dus in dat je voor dezelfde verzekering meer kan betalen blijkbaar afhankelijk welke verzekering je al had? en waarom zouden we achter gesloten deurtjes onze bedenkingen met u verhandelen, meneer Zetzema, als u een eerlijke en goede verzekeraar bent kunt u deze zaken publiek bespreken en hebben we er allemaal wat aan.
remcozetzema
02-02-2011 / 09:12
Met diepe verwondering heb ik de reacties gelezen op het produkt. Vooral de reactie van Adriano313 schokt mij het meeste. Adriano313 vraagt zich af of ik me weleens heb afgevraagd wat God met mijn leven wil. Ik vraag mij dat dagelijks af en hoop dat u dat ook doet. U schrijft dat verzekeren een verkeerde keuze is en ik vraag mij dat af. Waar basseerd u op dat dit verkeerd is? Lopen wij daarmee God in de weg, voorkomen wij daarmee dat er schade of onheil over ons komt. Nee volgens mij niet. Uit eigen ervaring weet ik dat dat niet zo is. Wel ben ik dankbaar dat ik er wel financieel uit kon komen en dat zonder hulp van diaconie, nee dat maakte mij niet onafhankelijk van God, maar wel dankbaar dat het zo geregeld is. Verder geeft u aan dat in geldprodukten handelen beteked geestelijk opletten geblazen. Ook hierin kan ik u gelijk geven, maar is onze hele reformatorische cultuur er niet een van halen halen en niets brengen? Zijn wij niet allen behebt met geld, roem en macht. Kijk naar de bedrijven in de refo cultuur, kijk naar de merkkleding die massaal gedragen wordt, de autowachten bij kerken van Ger. Gem en zwaarder. Is dat niet hypocriet? Wordt daarmee de mammon niet nog meer meegediend dan een product waarin wordt uitgedragen wie wij willen zijn. Conform de eis die God ons geeft om zowel in zakelijk als in prive de naam van God uit te dragen! Ja wij geloven in God en willen dat door middel van onze polis uitdragen. Ik kan nergens uit de bijbel halen dat wij niet in geldprodukten mogen handelen. Een ieder gelovige uit de Bijbel had een eerzaam beroep en dat hebben ook wij. Op grond van onze overtuiging kunnen wij samen met de client kijken wat er noodzakelijk is om af te dekken. V Dit is na te gaan bij onze clienten. Ik vind het erg dat wij door deze vanuit 1 zijde bekeken kritiek zo door het slijk worden gehaald. Bezint u eens of dit de toets van het negende gebod rechtvaardig is. Kijk uit dat u geen laster laat horen zonder u daarbij te verdiepen in de achtergrond van de mensen erachter. Uw mening is vrij. Maar om ons te toetsen op uw gevoelens is niet Bijbels en ongegrond. Ik wens u hierbij van harte Gods Zegen toe. Remco Zetzema
henkie
02-02-2011 / 09:35
Beste remcozetze,

Het smalle poortje slaat op jullie voorwaarde om een polis af te sluiten, lijkt me. De verzekeringnemer wordt naar zijn kerkgang gevraagd. Ali As maakt daar een karikatuur van. Dat is een open deur intrappen want het is natuurlijk een beetje lachwekkend ;-)

Verder heeft het weinig met de brede en smalle weg te maken. Of de verwijzing naar de smalle poort kies is, valt natuurlijk over te twisten.
zonneschijn
02-02-2011 / 09:41
Verders reageer ik hier maar niet op. ik vind het net als omega en samanthi te gek voor woorden ,ben het helemaal met hen eens!
Omega
02-02-2011 / 11:45
Maar Remco, het gaat niet om op een christelijke wijze geld verdienen. Daar staan we helemaal achter. En ook jouw kritiek op de refocultuur deel ik van harte met je. Maar om de naam van God aan je eigen commerciële product te koppelen gaat m.i. veel te ver. Je misbruikt Gods Heilige naam om zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen.

Vervolgens zeg je: "Credeo is een pakket waarbij wij uitgaan van de volledige zorg van God." Mijn concrete vraag: Waar zorgt God dan voor bij Credeo? Dat er veel geld binnen komt? Dat de polishouders niet te veel bij jullie claimen? Of worden polishouders gevrijwaard van gevaren en ongevallen? Zeg het maar.

Uit het artikel in het RD blijkt ook nog eens dat jullie alleen serieuze (trouwe) kerkgangers als polishouders willen. Waar moeten toekomstige polishouders in dit verband dan aan voldoen om door jullie 'curatorium' te komen? Wat is trouwe kerkgang? Hoe controleren jullie dat? Worden evangelische christenen geweerd?
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Lees ook deze columns

Als de kerkklokken beieren...

Niets menselijks is het christendom vreemd. Zelfs valsparkeren niet. Politieagenten in de gemeente Barneveld hadden onlangs zelfs hun handen vol aan het wangedrag van de evangelische Doorbrekers. De h...
7 reacties
31-01-2011

SGP maakt forse ruk naar rechts

Het einde van onze parlementaire democratie is nabij. Dat christendemocraten en PVV'ers met enige regelmaat hun richtingenstrijd op straat uitvechten, is inmiddels een van de zeldzame zekerheden in on...
8 reacties
07-01-2011

Jan of Jezus

Een bekend gezegde luidt: God kan met een kromme stok rechte slagen toebrengen. Soms zijn de stokken zelfs zo krom dat ze als zodanig niet eens meer zijn te herkennen. Wie had verwacht dat de rioolpij...
6 reacties
03-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering