Wir haben es nicht gewusst

Kruipolie / 9 reacties

24-10-2023, 11:51

Het is een bekende grap. Waarom bereikt een ambtenaar nooit de top van een boom? Antwoord: omdat bomen sneller groeien dan ambtenaren kunnen klimmen. En wie wel eens zaken heeft gedaan met een van onze vele overheden zal nu niet besmuikt lachen, maar instemmend knikken.

ADVERTORIAL

Staan voor de beschermwaardigheid van het leven

Staan voor de beschermwaardigheid van het leven. Samen zorgen voor christelijke zorg en hulp. Inspireren om voor jezelf en de ander te zorgen. Drie pijlers waarop De christelijke zorgverzekeraar staat.

Lees verder...

Staan voor de beschermwaardigheid van het leven

Wetenschappers hebben lang gedacht dat er bij kantoorklerken sprake was van een genetische afwijking, aangezien hun gemeenschappelijke sufheid niet het probleem is van een enkeling. Anderen veronderstelden weer chronische spierspasmen tussen de oren, omdat de meest ijverige handeling van deze vijfde colonne niet verder rijkt dan een drentel naar de dichtsbijzijnde koffieautomaat.

De actualiteit leert ons nu anders. Het is een indrukwekkend aantal van 300 rijksambtenaren gelukt om in een kort tijdsbestek van slechts enkele weken een brief op poten te produceren. En niet zomaar één met letters in een volgorde die zelfs taalkundigen in de derde graad niet kunnen ontrafelen, maar ditmaal een begrijpelijk epistel. Hulde dus. Een activiteit die iedereen lang voor onmogelijk hield. Hier is sprake van een opzienbarende doorbraak.

De inhoud is een ander verhaal. Die betreft een giftige boodschap aan onze demissionarie regering in deplorabele toestand. De openbare sympathie van het kabinet richting de Israeliërs zit de extreemlinkse rijksdienaartjes aardig dwars. Immers, joden bezetten de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, doceren de ondertekenaars. “Israël heeft reeds in het verleden oorlogsmisdaden gepleegd en zal dit blijven doen zolang zij hiervoor niet gestraft wordt.” Aldus de tekst. Kortom, eigen schuld dikke bult.

Het kan natuurlijk zijn dat de briefschrijvers hun radio en tv pas enkele dagen na de aanslag van HamaSS hebben ingeschakeld, want ook dat vereist een daadkrachtige handeling. Mogelijk is dus in het Haagse circuit sprake van enige onwetendheid over de slachtpartijen en gruwelijke verminkingen van Israëlische vrouwen en kinderen door deze Palestijnse Nazi’s. Dan kun je altijd nog zeggen: Wir haben es nicht gewusst.

Kruipolie op 24-10-2023, 11:51
9 reacties
Erik1960
25-10-2023 / 17:49
Toen ik dit verhaal begon te lezen was mijn eerste ingeving 'ach, het gaat weer over mij en mijn collega's'. Hoewel ik het nooit verder heb geschopt dan gemeenteambtenaar ben ik altijd geïnteresseerd wanneer er weer eens quasi-badinerend over mijn beroepsgroep gesproken wordt.

Verder lezend kwam er een aap uit de mouw: een groepje ambtenaren heeft een brief geschreven met een inhoud die de schrijver van deze column niet past. Dat riedeltje ken ik maar al te goed. Het is te vergelijken met de opmerking die je wel eens hoort wanneer op tv een agent een snelheidsduivel aangehouden heeft: 'ga toch echte boeven vangen'. In zijn algemeenheid wordt ambtenaren verweten dat ze te actief zijn wanneer de inzet van die ambtenaren de belangen of zienswijze van de desbetreffende burger raakt.

Ronduit beschamend wordt het wanneer aan het einde Nazi-terminologie wordt gebruikt om het verschil tussen 'fout' en 'goed' aan te duiden. Suggereren dat het (niet) gezien hebben van beelden uit Israel en Gazastrook automatisch betekent dat je 'goed' of 'fout' bent is als het met legerlaarzen door de porseleinkast marcheren.

Als er iets nodig is in Israel/Palestina dat is het de erkenning dat wederzijds onschuldige mensen het voornaamste slachtoffer zijn van dit mega-complexe conflict. Dat mensen daarin hun accenten leggen zou geen aanleiding moeten zijn om oorlogstaal te uiten. Mijn collega's met een Palestijnse achtergrond én mijn collega's met een Israelisch-Joodse achtergrond moeten niet tegen elkaar uitgespeeld worden.

Tijd voor een leuke ambtenarenmop.... kom maar door.
Sambalbij
26-10-2023 / 13:55
Je hebt in elk geval de humor van een ambtenaar ;-)))
Erik1960
26-10-2023 / 18:42
:-) ik weet alleen niet of dat als een compliment bedoeld is. Ik heb het hier wel eens geprobeerd met een grap over de 10 geboden maar die bijdrage was geen lang leven beschoren ;-)
Jesaja40
09-11-2023 / 14:37
Het zijn maar 267 ambtenaren die een kritische opmerking maken. Ik vraag mij af: behoort dat bij hun taak?

Het zal eerder het onderbuikgevoel zijn op grond van hun religieuze achtergrond.

Het "Wir haben es nicht gewusst" is een zeer beladen uitspraak.

Natuurlijk heeft met het geweten maar men keek welbewust gewoon weg. Ook Europese ambtenaren doen hun werk. Maar kijken ze werkelijk naar de inhoud van de schoolboeken die verstrekt worden in de Gazastrip? Blijkbaar is dat niet hun taak en zijn zij medeverantwoordelijk voor het verspreiden van anti-Joodse propaganda bij basisschoolkinderen. Is dat normaal te noemen?
Erik1960
09-11-2023 / 20:10
@Jesaja40: wanneer mensen vanuit hun onderbuikgevoelens spreken (uw suggestie dat religieuze achtergrond hierin een rol speelt laat ik voor uw rekening) zijn ze meestal niet in staat genuanceerd te spreken. In de bewuste brief wordt het geweld van beide kanten veroordeeld.
Jesaja40
10-11-2023 / 16:53
@Erik1960

Is dat zo beste Erik? Wie viel er aan is blijkbaar u totaal ontgaan. Voorgaande schermutselingen waarbij Israël de overhand kreeg was er altijd vanuit de wereldopinie een staakt het vuren. Wij mochten gewoon ons werk, het uitroeien van het kwaad niet eens afmaken.

Juist om nu op te roepen om de strijd te staken geeft u onze tegenstander die eropuit is om alle Joden volledig te vernietigen die ruimte. Er is door onze tegenstanders een onomkeerbaar proces in gang gezet. Mogen wij dat niet tegengaan?

Als u van mening bent dat hier geen religieuze strijd gaande is bent u ongelofelijk naïef en heeft u dat niet in de gaten.
Erik1960
10-11-2023 / 17:36
@Jesaja40: in mijn ogen is het naïef om dit conflict zwart-wit te schetsen. Maar daar ging mijn reactie helemaal niet over.
Sambalbij
13-11-2023 / 16:56
“Het geweld van beide kanten”. Serieus Erik? Het satanische genoegen dat een terreurgroep schept in het maximaal laten creperen van burgers is van hetzelfde niveau als het ‘zwaard van de overheid’ dat Israël hanteert?
Erik1960
13-11-2023 / 17:28
Ik zou bijna in de verleiding komen om in te gaan op je omschrijving. Maar daar gaat het mij helemaal niet om. Lees mijn eerste reactie nog even. Ik hou er niet van wanneer de verschrikkingen van de nazi-tijd worden ‘gebruikt’ om het eigen standpunt te ‘onderbouwen’. Ik vind dat misselijk en zelfs niet passen in een dwarse tekst op een refo-website.

Lees ook deze columns

Waar menig kerkelijke gemeente tot voor kort niet hveilig was voor Mozaïek-kengetal, zijn de rollen in Hardenberg dezer dagen omgekeerd. In een helder moment van ondeugende geest besloten 2 plaatselij...
1 reactie
18-04-2023
Als we de redactie van Refoweb mogen geloven staan er inmiddels 20.000 vragen en antwoorden online en is na ruim twintig jaar de stroom nog niet opgedroogd. Pogingen van conculega’s om soortgelijke ru...
69 reacties
11-04-2023
Mogen klimaatactivisten geweld gebruiken? Dat was de insteek van een debatavond in Amsterdam. Ik herhaal: mogen klimaatactivisten geweld gebruiken? Een van de sprekers die zich had opgegeven was een k...
2 reacties
13-03-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering