Coronavaccin: Die gezond zijn hebben medicijnmeester niet nodig

Ds. C. Harinck / Geen reacties

26-01-2021, 12:44

Vraag

Aan een predikant van de Gereformeerde Gemeenten. In Matt. 9:12 staat: “Die gezond zijn hebben de medicijnmeester niet van node, maar die ziek zijn.” Kun je die tekst gebruiken om je niet te laten vaccineren tegen Covid-19 of is dat de tekst uit zijn verband trekken?


Antwoord

Beste broeder,

Wanneer je een tekst of een  woord van Jezus goed wil begrijpen, moet je de context lezen. Waar ging het over? De Farizeeën ergerden zich er aan dat Jezus aan de maaltijd zat met tollenaren en zondaren. Hij nodigde Zichzelf zelfs uit om de gast van Mattheüs de tollenaar te zijn. 

Hij aanvaardde dus uitnodigingen van de zijde van tollenaren en zondaren. Het gaf Jezus gelegenheid om hen de genade van het Koninkrijk te prediken. Hij wachtte dus niet af tot deze afgedwaalde schapen van het huis van Israël tot Hem kwamen. Hij zocht ze op in hun woningen. De Farizeeën keurden dit af. Zij hielden zich ver van dat soort mensen. Maar Jezus at en dronk met hen. Nu lezen we dat de Farizeeën dit niet rechtstreeks tot Jezus durfden zeggen. Zij spraken afkeer over Jezus’ handelswijze uit tegen de discipelen. Uit alles blijkt dat Jezus dit ter ore kwam. Om Zijn gedrag te verklaren zei Jezus toen tot Zijn discipelen: “Die gezond zijn hebben de Medicijnmeester niet van node, maar die ziek zijn.” 

Beste broeder. Tracht nu te begrijpen wat Jezus zei. Hij zei iets anders dan wij doorgaans van die woorden maken. Jezus zei tegen Zijn discipelen: Waar moet de dokter zijn? Bij de zieken of bij de gezonden? En het antwoord is natuurlijk: bij de zieken. Daarom at Jezus met de tollenaren en zondaren en niet met de Farizeeën, die meenden dat zij gezond waren.

Het is dus geen tekst die iets zegt over inenten of niet. Wanneer je daar  iets evenwichtigs en Bijbels over wil lezen,. moet je het stuk van ds. Agteresch lezen dat verleden week in het RD stond. 

Ik hoop je geholpen te hebben.

Ds. C. Harinck

Lees meer artikelen over:

coronavirusvaccinatie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
251 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een vrouw van inmiddels 30 jaar en nog steeds heb ik geen partner. Ik wil de Heere zo graag vertrouwen in de weg van een levenspartner, maar mijn geduld wordt zo op de proef gesteld dat ik tot ...
8 reacties
23-01-2023
Laatst hoorde ik het volgende in een preek: Christus komt niet terug als een dief in de nacht, want wij hebben immers de eindtekenen. De dominee bedoelde hiermee te zeggen: we weten dat Hij komt (met ...
Geen reacties
23-01-2005
We weten allemaal dat de wereld van de smartphone niet meer is te stuiten. Waarom duurt het dan zo lang eer dat er een filter is waar we met de smartphone gebruik van kunnen maken? We zijn allemaal on...
2 reacties
23-01-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering