Geboorteregeling

Ds. R.H. Kieskamp / Geen reacties

30-03-2010, 17:00

Vraag

Wat bedoelde Paulus in 1 Korinthe 7? Paulus spreekt de christenen in Korinthe toe. Hij toont aan dat ongehuwd zijn heel goed is. Maar als men dat niet kan opbrengen, dan is er het huwelijk om 'de brand te blussen'. Nu heb ik een Amerikaanse studie gelezen die zegt: "Paulus' insteek is het wederzijds welbevinden van de man en vrouw. Ze zijn van elkaar. Hij rept hier met geen woord over kindertjes die daardoor worden verwekt. Derhalve kan ook niet zomaar beweerd worden dat goede geboorteregeling fout is." Is dat een goede redernering? Ik vraag dit vanuit mijn rooms-katholieke achtergrond en vanuit mijn argwaan ten opzichte van de insteek van de Roomse leer. Misschien is de visie van Rome vooral door Clemens van Alexandrië en Augustinus gevormd?


Antwoord

Betreffende de vraag of goede geboorte-regeling fout is zou ik willen zeggen dat naar aanleiding van 1 Kor. 7 deze kwestie geheel niet aan de orde is. Dus kan de Amerikaanse conclusie niet getrokken worden. Een ander punt is wat de Schrift verder over eventuele geboorteregeling zegt. Allereerst is duidelijk dat de Bijbel heel positief is over het krijgen van kinderen. Kinderen zijn een zegen van de Heere. Daarom heeft seksuele omgang als eerste insteek het mogen ontvangen van de kinderzegen. Seksuele omgang is dus iets voor enkel binnen het huwelijk. Tegelijk mag deze seksuele omgang binnen het huwelijk, ook los van het verwekken van kinderen, staan in het teken van betoning van wederzijdse liefde, zoals vooral in 1 Kor. 7. Ondertussen weten we dat de kinderzegen een geschenk is van God. Sommigen ontvangen die zegen niet. Dat is een zware beproeving, doch het hoeft een gelukkig (huwelijks) leven niet in de weg te staan.

Het aantal kinderen dat een echtpaar mag ontvangen is allereerst een geschenk van God, dat in diepe afhankelijkheid ontvangen mag worden. Tegelijk speelt hierin de verantwoordelijkheid van de ouders een rol. Hoe is b.v. de gezondheidstoestand van de vrouw? Nergens leert de Bijbel dat het gaat om een maximaal aantal kinderen. Nog minder is de hedendaagse trend van een minimaal aantal kinderen aan de orde. Een flink gezin is een bijbelse zegen.

Wat de geboorteregeling betreft, die was er van ouds op natuurlijke wijze, want zolang het kind borstvoeding kreeg —en dat was vroeger heel lang— was er sterk verminderde kans op zwangerschap. In hoeverre men daartoe hedendaagse middelen mag gebruiken is een apart verhaal, doch mede gelet op 1 Kor. 7 is tijdelijke onthouding zeker een eerste optie.

Wat de visie van Rome betreft, inzake de waardering van seksualiteit is die zeker mede bepaald door in elk geval Augustinus. Of hier ook verband ligt met de roomse visie op de grootte van een gezin is moeilijk te zeggen.

Ds. R. H. Kieskamp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. R.H. Kieskamp

  • Geboortedatum:
    11-11-1935
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Lienden
  • Status:
    Inactief
63 artikelen
Ds. R.H. Kieskamp

Bijzonderheden:

Dominee Kieskamp is op 29 april 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

De aarde is in zes dagen geschapen. Ik heb altijd gedacht dat Adam en Eva ook geschapen waren in deze zes dagen. Dat is me ook eigenlijk altijd geleerd. Maar in de bijbel lees ik eerst dat de aarde ge...
Geen reacties
30-03-2005
Mijn kind (bijna 3) wil niet warm eten en wil alleen brood (ook als wij gewoon warm eten). Wat kan ik hier aan doen?
Geen reacties
30-03-2016
Ik heb een gesprek gehad over de vraag: In hoeverre is het 'slecht' seksueel getinte foto's naar je partner te sturen in een gezonde christelijke relatie. Ik bezie het vanuit het oogpunt: dit is niet ...
Geen reacties
30-03-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering