Wat zeg je tegen degene die belijdenis heeft gedaan?

Ds. J. van het Goor / Geen reacties

08-05-2007, 00:00

Vraag

Mijn vriendin en haar vriend doen met Pinksteren belijdenis. Wij zijn na de kerkdienst uitgenodigd een bakje koffie te komen doen.

Mijn vraag is nu: Wat zeg je tegen degene die belijdenis heeft gedaan? Er wordt dan meestal een hand gegeven, maar ik weet niet wat ik moet zeggen!


Antwoord

Wat zeg je als mensen belijdenis van het geloof afleggen? In elk geval is het een felicitatie waard, dat jongeren ook vandaag bewust toetreden tot de belijdende gemeente. Veel mensen haken af, dus is het best een wonder dat (jonge) mensen ook bewust kiezen voor de kerk en daarmee voor het geloof. Ik begrijp dat je wat verlegen bent met een felicitatie, want die keus is toch niet hun werk. God brengt hen toch tot deze stap. Inderdaad! Maar je feliciteert ouders ook met de geboorte van hun kind. Ook dat is niet hun werk, maar gave van God. Toch een felicitatie vanwege de weldaad door God aan hen bewezen.

Je kunt dan ook de nieuwe lidmaten feliciteren met het feit dat ze deze stap mochten zetten. Dat is één. Maar wat ook vaak gezegd wordt is: Welkom in de strijd! De strijd van het geloof is niet voorbij als je belijdenis hebt gedaan. Die strijd gaat voort, want ze begint ook niet pas na de geloofsbelijdenis. En als je ze welkom heet in de strijd, zeg je daarmee eigenlijk ook dat je samen met hen voor dezelfde zaak, de zaak van Christus staat en strijdt. Ik wens jullie een goede belijdenisdienst samen met je vrienden.
 
Vriendelijke groet,
Ds. J. van het Goor

Lees meer artikelen over:

belijdenis
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. van het Goor

 • Geboortedatum:
  20-09-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Rijssen
 • Status:
  Inactief
61 artikelen
Ds. J. van het Goor

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Regelmatig heb ik een gevoel van ontevredenheid. In veel situaties heb ik altijd het idee/gevoel dat anderen in mijn omgeving het beter, mooier of meer hebben dan ik. Nu is het is sommige gevallen ook...
Geen reacties
08-05-2012
Hoe moeten wij staan tegenover het kringgebed (in het algemeen en in de eredienst)? Mogen wij dit doen?
Geen reacties
08-05-2003
Kan een tijdgelovige nog bekeerd worden?
Geen reacties
08-05-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering