Wat is het verschil tussen een priester, een farizeeër en een schriftgeleerde in...

Ds. H. D. Rietveld | Geen reacties | 05-03-2007| 00:00

Vraag

Wat is het verschil tussen een priester, een farizeeër en een schriftgeleerde in de nieuwtestamentische tijd?


Antwoord

Wanneer we het Nieuwe Testament lezen komen we ook nog sadduceeërs  en oudsten of ouderlingen tegen. De bedoeling van de vraag zal zijn: Wat hadden al deze soorten mensen met elkaar te maken en hoe verhielden deze stromingen zich t.o.v. elkaar en het volk? Een kort overzicht daarom.

De instellingen in de Nieuwtestamentische periode van het Joodse volk dateerden meestal vanaf de tijd na de Babylonische ballingschap, toen de teruggekeerde Joden zich onder leiding van Ezra en Nehemia zich verplichtten de wetten van God na te leven. Uit de eeuwen daarvoor weten we, behalve wat uit de Bijbelboeken zelf is op te maken, niet exact hoe alles was geregeld.

Laat ik beginnen met het sanhedrin. Dat was het hoogste godsdienstige rechtscollege, ook Hoge of Grote Raad genoemd. Een raad van 71 leden onder voorzitterschap van de hogepriester, die bestond uit de overpriesters en oudsten en vertegenwoordigers van de schriftgeleerden (vaak met deze drie categorieën aangeduid, bijv. Matt. 21:26). Dit sanhedrin kon alleen rechtsgeldige beslissingen nemen wanneer tenminste een derde van de leden aanwezig was. Zoals bijv. het geval was bij het verhoor van de Heere Jezus (Matt. 27: 1). De overpriesters vormden een groep van ongeveer tien toezichthouders op het dagelijkse tempelgebeuren onder leiding ook van de hogepriester.

De schriftgeleerden waren oorspronkelijk de priesters behulpzaam bij het onderwijzen van het volk in de wetten van Mozes en de toepassing daarvan, maar vormden op de duur een eigen groep. Zij maakten ook deel uit van het sanhedrin.

In het jodendom van die tijd waren er verschillende stromingen die elk hun aanhangers hadden onder genoemde functionarissen. Naast de essenen (die niet in het NT worden genoemd, maar een afgezonderd leven leidden en pas naderhand bekend geworden zijn door de vondst van hun geschriften in de Qumran grotten) waren er de farizeeërs  en sadduceeërs. Veel hogepriesters bijvoorbeeld waren van sadduceese opvatting (Hand.5:17).

De sadduceën geloofden niet in een leven na dit leven (opstanding) en in het bestaan van engelen of geesten (Hand. 23:8). Ook erkenden ze alleen de vijf boeken van Mozes (Thora) als gezaghebbend (waarop Jezus hen aanspreekt in Matt.22:23vv. aanspreekt).

De farizeeën erkenden wel het hele OT en ook de opstanding en de geestelijke machten. Zij wierpen zich op als de zuivere bewaarders van de wetten van Mozes en hadden veel invloed bij het volk. Paulus was farizeeër geweest (Hand. 23:6 ; Filip.3:5). Opmerkelijk is dat in Hand. 6:7 wordt vermeld dat een grote schare van de priesters tot geloof in Christus was gekomen en in Hand. 15:5 lezen we dat ook van sommigen van de stroming der farizeeën.

De oudsten/ouderlingen die in het sanhedrin zaten waren vertegenwoordigers van voorname families. Zij hadden meer een bestuurlijke dan godsdienstige functie. Ze moeten niet verward worden met de oudsten/ouderlingen in de christelijke gemeente, die een louter geestelijk ambt hebben.

Ds. H. D. Rietveld

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. D. Rietveld

  • Geboortedatum:
    06-11-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Nijkerk
  • Status:
    Actief
111 artikelen
Ds. H. D. Rietveld

Bijzonderheden:

emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Onrust en angst bij het nieuws

Als ik het nieuws zo een beetje volg, bekruipt mij regelmatig een gevoel van onrust. Daarin zal ik ongetwijfeld niet alleen staan. Wanneer ik dan de bijbel ernaast leg, kan ik het niet goed plaatsen. ...
Geen reacties
05-03-2015

Persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornis. Als je daarvan last hebt, wie kan daar iets over vertellen en zijn er voorbeelden in de Bijbel waar het voor komt?
2 reacties
05-03-2012

David moest het volk tellen

Aan het eind van 2 Samuël staat dat God David vertelde dat hij het volk moest tellen (In Koningen staat dat de duivel dit deed). Later wordt hem dit als zonde aangerekend. Dat begrijp ik niet helemaal...
Geen reacties
05-03-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering