Christelijke rockmuziek

J. C. Stijns / Geen reacties

11-04-2006, 00:00

Vraag

Op deze site heb ik veel reacties gelezen over muziek die slecht is. En ik zie dat er ook christelijke rockmuziek 'slecht' wordt gevonden omdat de mensen zich bijvoorbeeld als Gothic kleden. Ik zelf luister ook veel naar christelijke rock zoals, pillar, creed, pod, demon hunter, pitful en ga zo maar door. Sommige van die nummers lijken soms muzikaal op slipknot, enzo, alleen zingen de christelijke rockbands over God. Mijn vraag is dus: zijn die bands dan ook slecht omdat ze dezelfde spanningen opwekken die in de muziek als reculiere slipknot, etc. zit?


Antwoord

Om een indruk te krijgen zocht ik even naar het rijtje dat in jouw vraag stond: Gothic, Pillar, Creed, Pod, Demon hunter, Pitful, Reculiere Slipknot.

Ik heb geen christelijke teksten kunnen vinden. Dus kan ik de achtergrond van je vraag niet zo goed begrijpen. Ik kan me ook geen christelijke groep voorstellen bij een dergelijke (performance) houding, aankleding en gebruikte symbolieken. Al deze groepen willen zich veeleer afzetten tegen het huidige gezag en de bestaande orde, waarvan in hun ogen ook het historische christendom deel uit maakt.

En daar kan ik mij wel iets bij voor stellen. Maar tussen historisch en bijbels christendom bestaat een groot verschil. En dat bijbels christendom laat zich niet vertolken door dit soort uitstraling van protest. Het protest van Jezus “De Zoon van God” was zonder geweld. Sterker, Hij zengende Zijn moordenaars. Hij bedreigde ze niet met een vervloeking of de dood maar bad om vergeving van hun daden. Hij biedt uitzicht op een nieuw leven dat zelf voorbij de dood reikt. Dus in alle opzichten het tegenbeeld van de groepen die ik zag.

Vriendelijke groeten,
J. C. Stijns

Lees meer artikelen over:

gospelmuziekmuziekstijl
Dit artikel is beantwoord door

J. C. Stijns

 • Geboortedatum:
  24-08-1940
 • Kerkelijke gezindte:
  Evangelische Gemeente
 • Woon/standplaats:
  Purmerend
 • Status:
  Inactief
6 artikelen
J. C. Stijns

Bijzonderheden:
Muziekdeskundige

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Graag willen we anoniem een zeer gevoelige kwestie neerleggen. Wij zijn een stel in de 30 en zijn al een tijdje getrouwd. Man is weduwnaar en dus voor tweede keer getrouwd. Uit zijn eerste huwelijk he...
Geen reacties
11-04-2018
Waarom kreeg Johannes de opdracht van de stervende Christus om voortaan voor Zijn moeder te zorgen? Waarom dus Johannes en niet bijvoorbeeld de halfbroers of andere naaste familie van Maria?
2 reacties
11-04-2023
Waar komt het woord kerk vandaan?
Geen reacties
11-04-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering