(...) In mijn verhouding met mijn moeder die altijd wel goed is geweest, botst h...
C. M. Chr. Rots - de Weger | Geen reacties | 06-04-2006| 00:00
Vraag
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Lief meisje,
Bedankt voor je uitgebreide brief, die eindigt met drie vragen. Het antwoord heeft even op zich laten wachten. Dat heeft niet met jouw vraag te maken, maar met mijn privé-situatie. Goed, hier komt mijn antwoord. In drie delen: jezelf blijven; niets opkroppen, maar uitpraten; jij moet jouw eigen leven leiden en niet dat van je moeder. Ik zal je uitleggen wat ik bedoel.
Jezelf blijven. Je maakt je zorgen om je moeder nu jij een vriend hebt. Je moeder heeft hem intussen ontmoet, want hij komt al bij jullie thuis. Natuurlijk verandert er iets in de verhouding die je met haar hebt, nu de ander ook je aandacht vraagt. En als dat dan ook nog een eventuele schoonzoon is... ik begrijp je moeder wel! Als moeder wil je alleen maar het allerbeste voor je dochter. Zij zal moeten ‘wennen’ aan een vriend. En al is hij voor jou ‘de ware’, je moeder kan daar heel anders over denken. Het gaat daarbij niet om ‘wie heeft er gelijk’, maar je moeder heeft wél meer levenservaring dan jij en zij kent in ieder geval jóù door en door.
Je schrijft niets over andere familie, maar als die er is verandert er voor hen ook het nodige in de relatie met jou. Door een vriend lijkt een dochter ineens meer volwassen, meer vrouw te worden in plaats van het ‘meisje’ dat ze tot dan toe is geweest (geen idee hoe oud je bent, maar ô kijkt een moeder!). Er komt iemand bij, waar jÃj verliefd op bent, die voor jóù komt. Die voor de anderen vooreerst nog ‘de grote onbekende’ is. JÃj moet hem leren kennen, zÃj óók. Drie maanden heb je hem als vriend, ken je hem al langer? En een maand geleden -toen had je dus nog maar twéé maanden verkering (als ik dat woord even mag gebruiken)- ontstond er een enorme ruzie... geef elkaar de tijd! Een liefde die groeiende is (en dat wens ik je toe!) heeft tijd nodig. Voor jezelf, voor hem, voor alle mensen om je heen en zéker voor je moeder, met wie je een hechte band hebt (lees ik tussen de regels door). Niets opkroppen, maar uitpraten. Uit huis gaan heeft geen zin, je neemt jezelf mee (mijn moeder zei: “als je weg loopt moet je ook weer terugkomen”, ik vind dat daar wel waarheid in zit!). Probeer een gesprek aan te gaan over je gevoelens, je twijfels, de invloed die je moeder met háár woorden heeft (gehad). Over dat wat jij “onterechte kritiek” noemt. Kijk en luister daarbij ook goed naar jezelf: heb je gevoelens van schuld tegenover hém als je naar háár luistert of omgekeerd (zijn dat terechte of onterechte schuldgevoelens)? Lees je voorbeeld over het “benzine betalen” nog eens door met dit in je achterhoofd!
Misschien kun je een gesprek aangaan samen met je vriend erbij? Dan zou ik eerst met hem praten, maar dat heb je waarschijnlijk al wel gedaan. Mogelijk kun je je eigen brief en mijn antwoord als startpunt gebruiken!
Je eigen leven leiden en niet dat van je moeder, ofwel: hoe krijg je meer zelfwaardering. Door jezelf serieus te nemen. Zoals ik al schreef: kijk en luister kritisch naar jezelf. Niet tobberig, maar eerlijk! Wat bedoel je met “jezelf bewijzen”, “bij nul beginnen en bij goed gedrag (wat is dat, wanneer gedraag je je goed, wie bepaalt dat) een hoger (hóé hoog) cijfer geven”?
Je moet je eigen leven leiden, je eigen keuzes maken. Dat hoort bij volwassen worden. Je moeder zal je steeds meer los moeten laten, naarmate jij meer naar zelfstandigheid heen groeit. Dat is een moeilijk proces voor een moeder die graag de touwtjes in handen houdt! Bedenk bij alles, dat zij het beste met je voor heeft! En denk jij anders? Geeft niks, als je het maar respectvol ter sprake brengt! Vraag je moeder maar eens om te vertellen over haar eigen jeugd, toen zij verliefd werd. Háár verhaal is weliswaar niet jóùw verhaal, maar wellicht kan het jullie beiden helpen om elkaar beter te begrijpen en te waarderen. Bij volwassenheid hoort ook de consequenties dragen van je woorden en daden. Misschien betekent dat wel, dat je excuses moet maken voor wat je allemaal tegen je moeder hebt gezegd.
Nog één vraag, waar jijzelf het antwoord wel op weet: wat betekent de “overgave aan hem” waar je over schrijft? Kan dat iets te maken hebben met de bezorgdheid van je moeder voor jou? Kijk ook hierin eerlijk én serieus naar jezelf! Liefde is een groeiproces dat het tijd nodig heeft, soms veel tijd. Net zoals “loslaten”, zowel van moeders als van dochters kant!
Ik wens je het allerbeste en een fijne verkeringstijd, met straks een trotse bruidsmoeder!
Groet, Marijke Rots
Dit artikel is beantwoord door
C. M. Chr. Rots - de Weger
- Geboortedatum:18-02-1947
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Aalten
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.
Bekijk ook: