Collega verdenken van diefstal
Ds. B. J. van de Kamp | 3 reacties | 10-07-2025| 12:05
Vraag
Wat als je iemand verdenkt van diefstal op het werk? Bij ons mist al een aantal keren geld uit de kas. Nu er geen contant geld meer in zit, is er geld verdwenen uit een postvak van een collega. Ik merk dat ik hier niet mee om kan gaan en heb nu geld in het postvak van een collega gelegd en tegen haar gezegd dat ik dat wat ze nog van me tegoed heeft, in haar postvak heb gelegd, terwijl iemand waarvan ik denk dat die het zou kunnen zijn het kon horen. En dan komt het knagende schuldgevoel. Ik zou het los kunnen laten en in de handen van God leggen, maar nu doe ik het toch weer op eigen kracht. Is dit zonde? Is dit iemand verleiden tot zonde?
Antwoord
Beste vraagsteller,
Hartelijk dank voor je vraag. Ik begrijp de vervelende sfeer die er door deze kwestie in je bedrijf/zaak is gekomen. Niets is zo frustrerend en beschadigend als de geest van achterdocht.
Dat je in deze kwestie ervoor hebt gekozen om onnodig geld in een kassa te verwijderen lijkt mij een verstandig besluit. Maar daarmee heb je de oorzaak nog niet boven tafel. Dat blijkt uit het ontvreemden van geld uit het postvak van een collega.
Maar nu het probleem. Hoe ben je enerzijds een goede en slimme ‘agent’ die de dief in beeld krijgt en anderzijds, hoe ben je een goede manager die in vertrouwen met zijn personeel en collega’s omgaat, zodat je er geestelijk wel bij vaart en niet het gevoel hebt door de geest van wantrouwen gevangen te zijn en daardoor iemand tot stelen aanmoedigt. Als het ware, gebruik maken van de zwakte van een collega ten aanzien van diefstal door hem of haar tot diefstal te verleiden.
Ik denk dat je te veel hooi op je vork neemt. Ik denk aan de ontmoeting van Mozes met zijn schoonvader Jethro in Exodus 18. Delegeren. Immers, je wilt nu en leider van de zaak en agent zijn. Ik zou je willen voorstellen om contact op te nemen met een agent of een securityservice voor bedrijven. Vraag daar eens om advies ten aanzien van deze kwestie. Dan kun je allereerst de verantwoordelijkheid delen. Enerzijds: diefstal is onrecht, dat moet worden aangepakt; anderzijds is er het belang van eerlijkheid en goed vertrouwen.
Dat zijn twee verschillende verantwoordelijkheden. Met behulp van de wijsheid van de bewaking kun je de lijn van juridisch recht en gerechtigheid handhaven; anders het zoeken van het goede blijven vasthouden en niet meegezogen worden in de geest van het kwade.
Ik denk dat je op die manier er meer boven komt te staan in plaats van er helemaal in meegezogen te worden, zodat je er haast niet van kunt slapen en het gevoel hebt met een methode van list en bedrog bezig te zijn.
Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb geholpen.
Indien niet, dan zou deze vraag misschien voorgelegd kunnen worden aan iemand die werkt -of gewerkt heeft- binnen het justitiële pakket. Dat is voor mij namelijk een onbekend terrein.
Hartelijke groet,
Ds. B. J. van de Kamp
Dit artikel is beantwoord door
Ds. B. J. van de Kamp
- Geboortedatum:21-11-1950
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Hierden
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Emeritus
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Zie je actief als krijgslist, maar volg de raad van de beantwoorde en schakel iemand in, misschien een vertrouwenspersoon?
Veel sterkte.
Biljetten: nummers ervan noteren en bij bemerken, aan de uitgang confronteren, of op heterdaad betrappen nog beter.
Ik zie de link met zonde niet zo. Je test de verdachte. Dat is nodig voor de situatie. Wel jammer zou het natuurlijk zijn als die persoon die je gaat testen het niet was in eerste instantie en door jouw woorden ook opeens besluit te stelen, maar dat is bijvangst :)