Preken lezen van selectief groepje predikanten
C.A. Hoekman | Geen reacties | 20-03-2025| 15:47
Vraag
Geldt de vraag 'Beperkte selectie met preeklezen' ook niet evenredig andersom voor kerkenraden die alleen preken lezen van een selectief groepje predikanten van Prekenweb en waar predikanten die juist als niet ruim te boek zouden staan, ook worden gecensureerd tijdens de leesdiensten? Ik weet van een Gereformeerde Gemeente waar de ene zondag men een preek van Prekenweb leest en de andere zondag iets van predikanten die belangrijke 'boegbeelden' waren van de Ger. Gem. (denk aan mannen als ds. G. H. Kersten, ds. L. Rijksen, ds. A. Hoogerland, ds. W. C. Lamain, ds. J. van Haaren, ds. A. Vergunst, ds. K. de Gier, ds. A.F. Honkoop. ds. A. Moerkerken, ds. M. Golverdingen, ds. J.J. van Eckeveld, ds. P. Mulder, enzovoorts). Ik geloof dat dat een juiste manier is van selecteren om geen polarisatie te kweken en zo de gehele gemeente te dienen.
Antwoord
Beste oudere/jongere,
Ik heb in mijn vorige antwoord gereageerd op een specifieke en feitelijke vraag dat er in een Gereformeerde Gemeente niet meer van alle predikanten gelezen wordt tijdens de leesdiensten. En dan in het bijzonder van predikanten met een zogenoemde ‘ruime prediking’. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat zo’n handelwijze niet getuigd van ootmoedigheid, dat de een de ander uitnemender acht dan zichzelf (Filippenzen 2:3). Ik heb er het onderwijs van de Heere Jezus uit Lukas 9 bij aangehaald. Jezus verbiedt Zijn discipelen om iemand uit te sluiten die in Zijn Naam duivelen uitwierp. De enige uitsluitingsgrond voor de discipelen was dat deze man de Heere Jezus niet volgde, zoals zij dat wel deden. Verbiedt het niet, want wie tegen ons niet is, die is voor ons. Hoe goed bedoeld ook, maar het was toch hoogmoed. Worden als een kind, zegt Jezus. Toen en nu.
Als reactie op dit antwoord stel je: "geldt de vraag van betreffende vraagsteller ook niet evenredig andersom voor kerkenraden die alleen preken lezen van een selectief groepje predikanten van Prekenweb en waar predikanten die juist als niet ruim te boek staan, ook worden gecensureerd tijdens de leesdiensten?" Ik lees deze vraag als een stelling, niet als een feitelijk gebeuren. Want je vervolgt dan met een feit: "Ik weet van een Ger. Gem. waar de ene zondag een preek van Prekenweb wordt gelezen en de andere zondag iets van predikanten, die belangrijke ‘boegbeelden’ waren van de Ger. Gem." En dan volgen er een rij namen van predikanten, zowel overleden als nog levende predikanten. Ik ga niet reageren op je stelling, want dat lijkt me niet zinvol en draagt niets bij aan mijn eerste antwoord. Ik wil wel proberen een antwoord te geven op wat je aanvoert als feit in een Gereformeerde Gemeente.
Jij gelooft dat per zondag pendelen tussen preken van Prekenweb en van een ’boegbeeld’ een juiste manier is van selecteren om geen polarisatie te kweken en zo de gehele gemeente te dienen. Is dat een Bijbelse reactie om na te volgen?
Voor mij is dit meer het legitimeren van groepsdenken binnen de gemeente. Een vorm van verdeeldheid waartegen Paulus in 1 Korinthe 1:10-16 waarschuwt. Ik ben van Paulus, en ik van Apollos, en ik van Cefas, en ik van Christus. En dan zijn conclusie. Is Christus gedeeld? Is Paulus voor u gekruist? Is dat samengevoegd zijn in eenzelfde zin en in eenzelfde gevoelen? Wat denk je zelf?
Een Bijbelse weg is dat de een de ander uitnemender acht dan zichzelf en daarom ga je een broeder niet iets voorschrijven. Laat binnen een kerkenraad de keus aan de broeder die de leesdienst mag vervullen. Hij kiest biddend een preek van een predikant uit de Gereformeerde Gemeenten, eventueel een puritein of ‘oudvader’, en leest die. Zijn verlangen is dat door het Woord van God de gemeente geleid en geweid wordt en de Heilige Geest het wil toepassen. En als broeders vertrouw je elkaar daarin. Je gaat beslist niet sturen of corrigeren in de keus van je broeder. Sturen of corrigeren zal zich op kortere of langere tijd wreken en zal, denk ik, op zijn minst de broederlijke liefde schaden.
Overigens de gekozen preek kan er één van Prekenweb zijn of van één door jou genoemd belangrijk ‘boegbeeld’. Die keus is voor de broeder die moet lezen. Ik vind het trouwens wel opmerkelijk dat ik uit jouw vraag min of meer concludeer dat er een tegenstelling bestaat tussen predikanten die op Prekenweb publiceren en de door jou genoemd ‘boegbeelden’. Wanneer je echter op Prekenweb zoekt vind je ook preken van ‘boegbeelden’. Als laatste wil ik nog opmerken dat het woord censureren niet mag voorkomen, in welke vorm dan ook, bij de keus van een te lezen preek. Ik denk dat we dan Christus verdelen.
In 1 Korinthe 12 behandelt Paulus de geestelijke gaven, veel gaven en één Geest. Allerlei voorschriften en raadgevingen lees je daar over het gemeenteleven en het leven met elkaar, veel leden en toch één lichaam. En dan het opmerkelijke slot van dat hoofdstuk, vers 31. Doch ijvert naar de beste gaven (genadegaven); en ik wijs u een weg, die nog uitnemender is, die dit alles overtreft. En dan komt het hoofdstuk van de uitnemendheid van de liefde. Je kunt alles perfect op orde hebben, alles loopt in de gemeente op rolletjes door de gaven die God ons geeft. En toch... er is een uitnemender weg, de weg van de liefde!
Al zou je alles hebben en je mist de liefde, heb je niets. Ben je een klinkend metaal of een luidende schel. Veel lawaai en geen inhoud. En ik denk dat liefde in ons kerkelijk leven leidend moet zijn. Wanneer je hoofdstuk 13 leest, schrompelen al onze kleinmenselijke gedragingen in elkaar. Paulus, die wist van de liefde van Christus, als een vuurbrand uit het vuur gerukt. Een geredde zondaar die niet ophoudt zijn Heere en Heiland aan te prijzen en aan te wijzen. Want de liefde van Christus dringt hem (2 Korinthe 5:14), en hij weet van de schrik des Heeren en daarom beweegt hij de mensen tot het geloof (2 Korinthe 5:11). Het wondere geloof dat door de liefde werkt. Het doet Paulus uitroepen, als gezant van Christus, laat je met God verzoenen (2 Korinthe 5:20). Dan begrijp je ook dat Paulus aandringt op een levenspraktijk en gemeenteleven dat door de liefde wordt gestempeld. En door de Geest geleidt, vloeit het hooglied van de liefde uit zijn pen: “De liefde is lankmoedig, zij is goedertieren; de liefde is niet afgunstig; de liefde handelt niet lichtvaardig, zij is niet opgeblazen; Zij handelt niet ongeschikt, zij zoekt zichzelf niet, zij wordt niet verbitterd, zij denkt geen kwaad; Zij verblijdt zich niet in de ongerechtigheid, maar zij verblijdt zich in de waarheid; Zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen” (1 Korinthe 13:4-7).
Laten we het Paulus maar heel zachtjes nazeggen, als een gebed. Dan kun je je broeder best zijn preekkeus toevertrouwen, want dan is hij veel voortreffelijker dan jezelf. Hoef je niets te regelen voor je broeder, maar mag je Hem volgen, die je zo onuitsprekelijk hebt lief gekregen. Dan is Prekenweb en ‘boegbeeld’ ondergeschikt aan onze Heere Jezus Christus, Die Zich laat verkondigen als de Zaligmaker van zondaren. Ik hoop van harte dat je het eigendom van deze Redder mag zijn. Al je zonden vergeven door zijn verzoenend lijden en sterven. Vrede met God en geleidt door de Geest is er aan het eind van de levensreis de eeuwige thuiskomst bij God door onze Heere Jezus Christus. Geloof is dan niet meer nodig, de hoop is voor eeuwig vervult, maar de liefde blijft. Doch de meeste van deze is de liefde, eeuwig.
Nu reis ik getroost onder ‘t heiligend kruis
naar ‘t erfgoed hierboven, naar ‘t Vaderlijk huis.
Mijn Jezus geleidt mij door d’ aardse woestijn.
“Gestorven voor mij!” zal mijn zwanenzang zijn.
Hartelijke groet,
C. A. Hoekman, Kapelle
Lees ook: 'Bepaalde predikanten te evangelisch'
Dit artikel is beantwoord door
C.A. Hoekman
- Geboortedatum:23-09-1943
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Kapelle
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Dhr. Hoekman was ruim 40 jaar ouderling in de Ger. Gem.
Bekijk ook: