Spreken en roepen van de Heere
Drs. J. Noordzij | Geen reacties | 26-02-2025| 15:44
Vraag
Geeft de Heere, als je wordt geroepen tot het ambt, altijd een bevestiging vanuit Zijn woord als Hij je in de kerkenraad wil hebben? Of is de roeping via de gemeente (mitsdien door God zelf zoals het formulier zegt) voldoende?
De Heere spreekt dagelijks tot ons door Zijn Woord en de natuur. Echter, als je opmerkzaam wordt gemaakt voor de stem van de Heere en Hij met kracht in je spreekt, wil je dit zo graag nog eens uit Zijn mond horen. Ik weet dat er geen standaarden Zijn en dat God vrij is in Zijn doen en laten. Maar hoe vaak spreekt God zo krachtig? Het is een aantal jaar geleden dat ik Gods stem heb gehoord en ik ben zo bang dat ik mezelf heb ingebeeld dat God tot me sprak...
Graag antwoord van iemand uit de Ger. Gem.
Antwoord
Beste vraagsteller,
Bedankt voor je twee vragen. Je maakt het me niet gemakkelijk. Wat je eerste vraag betreft, spelen er twee zaken die de beantwoording lastig maken. In de eerste plaats zijn mensen op dit punt heel verschillend. Waar voor de één een roeping “door de gemeente, mitsdien door God” voldoende is, zal een ander nadrukkelijk een bevestiging zoeken. Daar doorheen speelt een tweede punt: wanneer spreekt je van een roeping? Anne van der Bijl zegt in zijn boekje over Nehemia: “Wat is een roeping? Een roeping is op de hoogte zijn van een nood.” Nehemia durfde een vraag te stellen, hoorde van de nood van Jeruzalem en kon daar niet onderuit. Zo kan het ook zijn met de roeping tot het ambt in de gemeente of tot zendeling of evangelist. Als het goed is, is daar altijd het zoeken van de Heere aan verbonden – zoals bij Nehemia. Lees Nehemia 1 maar eens door. Maar vervolgens is de vraag ook: wat is een bevestiging? Bij Nehemia is dat het feit dat de deur open gaat en de koning hem alle ruimte geeft om de muren van Jeruzalem op te gaan bouwen (Nehemia 2:1-8). Zo kan het feit dat je uit een tweetal gekozen wordt, een bevestiging zijn dat de Heere je op dit plek wil hebben. Het kan ook zijn dat je al eerder hebt nagedacht en het besluit hebt genomen: als ik gekozen wordt, dan neem ik het aan. Dan kan de rust die je ervaart over dat besluit, al een bevestiging zijn. Geeft de Heere altijd een bevestiging? Hij is de grote Herder van de schapen. Hij wil ons leiden. Dat kan ook door een nadrukkelijke bevestiging vanuit Zijn Woord. Maar dat Hij het altijd op die manier doet, durf ik niet te zeggen.
Wat je tweede vraag betreft - het is mooi en bijzonder als de Heere krachtig tot je spreekt. Tegelijk: de Heere heeft in de jaren daarna ook steeds tot je gesproken. Je hebt Zijn Woord gelezen en ’s zondags Zijn spreken door middel van de (lees)preek gehoord. Waar het in ons leven om gaat, is niet om het bijzondere, maar om het vertrouwen op de beloften van God. Als de prediker zijn mond opent -zegt Calvijn- druppelt het bloed van Christus op de gemeente. Prediking is bediening van de verzoening. Als jij onder de prediking zit -daar waar de Geest van Christus werkt- geef jij iedere keer een antwoord: positief of negatief. Een antwoord van geloof of van afweer. Het is in deze gewone weg dat de Heere het geloof wil werken en versterken.
Toen Luther aangevochten werd, viel hij niet terug op een bijzonder spreken van God, maar schreef hij met houtskool op de muur van zijn werkkamer: Ik ben gedoopt! Vastheid vind je alleen in het spreken van de belovende God. Stel daar je vertrouwen op. En dan mag je de Heere ook vragen je geloof te bevestigen. Maar het vertrouwen gaat voorop. Je ziet dat mooi in Johannes 4, bij de hoveling. Hij moest op pad met het Woord van Jezus: “Ga heen, uw zoon leeft!” (vers 50). De bevestiging komt later, als zijn knechten hem tegemoet komen. Leer wat dat betreft van de catechismus (vraag en antwoord 84): Hoe wordt het hemelrijk door de prediking des heiligen evangelies ontsloten? Alzo, als, volgens het bevel van Christus, aan de gelovigen, allen en een iegelijk, verkondigd en openlijk betuigd wordt, dat hun, zo dikwijls als zij de beloftenis des Evangelies met een waar geloof aannemen, waarachtig al hun zonden van God, om der verdiensten van Christus' wil, vergeven zijn;…
Van harte Gods zegen toegewenst.
J. Noordzij
Dit artikel is beantwoord door
Drs. J. Noordzij
- Geboortedatum:05-01-1964
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Barendrecht
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Functie: docent(opleider) & ouderling