Weerstand tegen perfectionisme in kerk
Drs. J. Noordzij | 3 reacties | 16-01-2025| 12:15
Vraag
In onze kerk is het allemaal goed geregeld. Te goed, zo voelt het. Een mooie huisstijl, prachtig geklede mensen, mooie auto's, dito kerk, actieve kerkleden, een goede predikant. Alles is perfect voor elkaar. En hoewel dat mooi zou moeten zijn, stoot het me juist af. Ik begin me er steeds vreemder en minder thuis te voelen. Toch kan ik dat theologisch niet zo goed onderbouwen. Heeft het een psychische oorzaak? Of roept perfectionisme weerstand op? Wie het weet, mag het zeggen.
Antwoord
Beste vraagsteller,
In je opsomming van dingen die “goed geregeld” zijn, valt me op dat je daar een aantal zaken noemt die niet allemaal hetzelfde gewicht hebben. Actieve gemeenteleden (als zij actief zijn vanwege hun betrokkenheid op de Heere en zijn dienst) en een goede predikant (die het evangelie in al zijn ruimte en diepte preekt) zijn voor een gemeente van het grootste belang. Dit zijn dingen die moeilijk “te goed” kunnen zijn. En ik hoop dat je ook zelf bij die “actieve kerkleden” hoort.
Anders kan het liggen het bij die “mooie huisstijl, prachtig geklede mensen, mooie auto’s, dito kerk”. Maar dat is heel moeilijk voor anderen te beoordelen. Zo kan de één een mooie auto hebben, terwijl hij amper wat over heeft voor de kerk of voor zijn naaste, terwijl een ander, die in een even dure auto rijdt, een veelvoud van het bedrag dat zijn auto heeft gekost aan zending en evangelisatie geeft.
De vraag die voor jou het meest belangrijk is, is welke zaken jou dichter bij de Heere brengen. Richt je daarop! Dan heb je genoeg huiswerk en worden de dingen daaromheen vanzelf wat minder belangrijk. Want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde probleem: onze schuld tegenover God. En we moeten het allemaal hebben van dezelfde Heiland, Jezus Christus, die ook jou in het evangelie wordt aangeboden. Heb je Hem, dan kun je met Jakob zeggen dat je alles hebt (Genesis 33:11). Dan worden een mooi kerkgebouw en een mooie huisstijl wat ze zijn: bijzaken, waar je je niet al te druk over hoeft te maken.
J. Noordzij
Dit artikel is beantwoord door
Drs. J. Noordzij
- Geboortedatum:05-01-1964
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Barendrecht
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Functie: docent(opleider) & ouderling
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Handelingen 2
44 En allen, die geloofden, waren bijeen, en hadden alle dingen gemeen; 45 En zij verkochten hun goederen en have, en verdeelden dezelve aan allen, naar dat elk van node had. 46 En dagelijks eendrachtelijk in den tempel volhardende, en van huis tot huis brood brekende, aten zij te zamen met verheuging en eenvoudigheid des harten;
Ik kan me ook wel eens storen aan die dure kleding en zo, maar als je zo’n chic gekleed persoon dan een keer spreekt, kom je er soms achter dat ze ook heel veel voor mensen om hen heen betekenen, of dat ze toch veel gewoner zijn dan je had gedacht. Of dat ze die dure kleding jaren dragen en eigenlijk veel duurzamer bezig zijn dan mensen die heel veel goedkope meuk kopen.
Het kan ook anders natuurlijk. Pas dan is het iets om
je aan te ergeren, want dan is het schone schijn! Als alles goed voor elkaar lijkt, maar er is in tussen van alles aan de hand, heb je een probleem. Maar op zich is er niks mis met dingen goed voor elkaar hebben, zolang je daar niet alleen maar op gefocust bent.