Evangelisatie beoordelen

G. Slurink | 2 reacties | 12-11-2024| 13:37

Vraag

Wat vindt u van de Stichting Presence? Ze trekken door diverse plaatsen om het evangelie te brengen. Ook kun je hen op YouTube volgen. Het spreekt mij erg aan. Op deze manier worden velen bereikt met het evangelie. Ook worden er prachtige liederen gezongen. Er zijn tegenwoordige vele vormen van evangelisatie en dat vind ik mooi, zolang de Heere Jezus centraal staat. Deelt u deze mening met mij, of ziet u dat anders?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je vindt het mooi dat er allerlei vormen van evangelisatie zijn. En je vindt het mooi en belangrijk dat de Heere Jezus centraal staat. En je vindt het belangrijk dat velen worden bereikt met het evangelie. Ik vind dat heel mooi om te lezen en ben het daarin ook helemaal met je eens. Dat is het allermooiste en het allerbelangrijkste. Er zijn inderdaad allerlei mensen die ieder op hun eigen manier iets proberen te doen om mensen naar de Heere Jezus toe te brengen. Ik ben daar ook heel blij mee.

Ik wil er echter nog wel een ding aan toevoegen, en daarin zul je het in vast ook wel met mij eens zijn: het moet wel het evangelie van de Bijbel zijn. Jammer genoeg is dat niet altijd het geval. Het komt helaas nog wel eens voor dat mensen er een eigen versie van maken waarbij het eigenlijke evangelie ondergesneeuwd raakt of misschien zelfs niet eens genoemd wordt. Soms worden er allerlei voorwaarden gesteld waar je aan moet voldoen voordat je het evangelie mag aannemen. Dat is niet naar de aard van het evangelie. Want het enige dat God van ons vraagt is dat wij het aannemen, of met andere woorden dat we Hem geloven en er op vertrouwen dat wat Hij zegt ook waar is.

Maar in andere gevallen wordt het soms een boodschap van wat God jou allemaal te bieden heeft. Wat je dan bijvoorbeeld hoort is: “God is liefde.” Of: “God houd van alle mensen en heeft een plan met alle mensen.” Of: “Jezus houdt van jou.” Of: “God wil je gelukkig maken.” Of: “Jezus wil al je problemen op zich nemen.” Of: “God zal er altijd zijn voor jou.” Of: “God wil je leven zin geven.” Of: “God wil je een doel geven.” Of: “God wil jou gebruiken.” Of: “God zal je rijk belonen.” Of: “Je mag aan het werk in het koninkrijk van God.” Is dat het evangelie? Nee, een aantal van deze zaken zijn in zekere zin waar, als je ze in het juiste verband zet, maar dit alles is niet het evangelie.

Over Stichting Presence wil ik verder niet zoveel zeggen. Dat ze door diverse plaatsen trekken om het evangelie te brengen is op zich mooi. Er wordt vooral veel gezongen en op zich is dat prima, maar het is mij niet duidelijk welke boodschap ze nu eigenlijk brengen. Ik heb verschillende video’s van hen bekeken en heb een paar goede dingen gehoord, maar er worden ook wel dingen gezegd waar ik vraagtekens bij zet. Het is nogal gemengd. Ik vraag me ook af waarom er muziek bij is als ze spreken. Moet de muziek iets opwekken? Denken ze misschien dat er geen zeggingskracht is in de woorden en dat het nodig is om er zweverige muziek onder te zetten om effect te scoren?

Ik heb oprichter Wim Hoddenbagh wel vaker horen spreken en ben enigszins bekend met wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Ik heb mooie dingen van hem gehoord die ik zelf ook ter harte nam. Maar ik moet eerlijk zeggen dat er ook zaken zijn waar ik niet achter kan staan. Zaken zoals de invloed van Kingdom Now en Power Evangelism en de omgang met ‘profetische bedieningen’. Zaken die je ook ziet bij veel van de mensen waar hij zich merkbaar door heeft laten beïnvloeden. 

Ik geloof dat die zaken niet kloppen met wat de Bijbel leert. En dit alles kan nogal invloed hebben op de uiteindelijke boodschap die wordt gebracht en waartoe mensen worden opgeroepen bij deze vorm van evangelisatie. Het is mij niet duidelijk in hoeverre de andere mensen die er bij betrokken zijn hier in meegaan. Het is mogelijk ook een wat gemengd gezelschap dat wisselt van stad tot stad. En ik wil ook geen onterechte dingen over hen zeggen.

Daarom wil ik In plaats van Stichting Presence verder te gaan analyseren, liever proberen iets mee te geven dat misschien kan helpen om te leren onderscheiden wanneer het Bijbelse evangelie wordt verkondigd en wanneer er iets anders wordt verkondigd. Ik heb er wat over nagedacht hoe dat het beste te doen en ben tot de conclusie gekomen dat ik dat misschien wel het beste kan doen door proberen de kernzaken van het Bijbelse evangelie zo helder mogelijk te maken.

Wat is het evangelie? Zoals je misschien wel weet betekent Evangelie blijde boodschap. Maar waarom is het een blijde boodschap? Omdat we mooie dingen kunnen krijgen? Nee, omdat ons kernprobleem eindelijk is opgelost. Wat is ons kernprobleem dan? Dat lezen we in Genesis 3. Adam en Eva leefden in het paradijs met God. Maar toen God hen op de proef stelde, stelden ze meer vertrouwen in de leugens van de satan dan in wat God had gezegd. Want dat bracht hun meer voordeel dachten ze. En dat veroorzaakte een scheiding tussen de mens en God, een onoverbrugbare kloof. Adam en Eva moesten het paradijs uit, weg van de omgang van God. De aarde werd vervloekt wegens hen en de mens moest verder, gescheiden van God. Er was geen weg terug.

En in deze toestand leeft de mens sindsdien. En zo leeft de mens in zonde als vijand van God. Wij doen nog steeds wat Adam en Eva ook deden en luisteren vaak liever naar de leugens van de satan en van de wereld dan naar wat God heeft gezegd. Zoals Kolossenzen 1:21 zegt: “Wij waren vervreemd van God en Hem vijandig gezind zoals bleek uit onze slechte daden.” We leven in zonde, zetten onszelf centraal in onze manier van denken en doen en gaan onze eigen weg en zoeken voor zover het gaat wat ons het beste uitkomt en onszelf het meeste voordeel brengt. We doen het elke dag weer verkeerd en doen daarbij ook allerlei onrecht. En daarbij zijn we ook nog eens onder de vloek van de dood. Er zal een dag komen dat we sterven zullen en verantwoording moeten afleggen over al het verkeerde dat we hebben gedaan in ons leven. En dan volgt het oordeel. En dan zullen we niets in te brengen hebben. Zonde, gescheiden van God, hopeloosheid, dood en oordeel, dat is ons kernprobleem. Daar zitten we aan vast en daar komen we uit onszelf niet van af.

En wat is dan de oplossing van ons kernprobleem? Dat is verzoening. En dat is wat God heeft gedaan, zoals 2 Korinthe 5:19-20 zegt: “God was het namelijk Die in Christus de wereld met Zichzelf verzoende.” Dat is de blijde boodschap: er is verzoening tot stand gebracht zodat de kloof tussen God en ons werd opgeheven. En nu is er toegang tot het koninkrijk van God, waar Hij regeert en bij de mensen zal zijn.

Hoe kwam die verzoening tot stand? De Bijbel leert ons dat er voor verzoening een offer nodig is waarbij bloed vloeit en een leven wordt gegeven. Dat heeft God zo bepaald. Dat kunnen we lezen in bijvoorbeeld het boek Leviticus (zie ook Leviticus 17:11). Zonder het vergieten van bloed, het geven van leven, vindt er geen vergeving plaats (Hebreeën 9:22). God wilde de wereld met Zichzelf verzoenen, maar daar was een offer voor nodig. Maar dat moest een offer zijn dat voor eens en altijd genoeg was. Met een offerlam waaraan geen enkel gebrek was. Met een leven dat oneindig veel waard was. Maar geen mens kon dat bieden. Daarom werd God zelf mens en kwam in de Heere Jezus op aarde om dat offerlam te worden. God stierf voor God, als mens, om ons mensen met Hem te verzoenen. Hij kwam om onze schuld op zich te nemen. Hij is het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt (Johannes 1:29). Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden verbrijzeld. De straf die ons de vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is er voor ons genezing gekomen (Jesaja 53: 5). Hij was daartoe aangesteld: de Christus, de Messias, de Gezalfde van God, de Zaligmaker van de wereld (Johannes 4:42). Hij liet zich slachten en kruisigen op Golgotha en stierf om voor ons verzoening tot stand te brengen. Hij heeft ons vrijgekocht van onze wetteloosheid (Titus 2:14), en van de vloek van de wet (Galaten 3:13) en van onze zinloze levenswandel (1 Petrus 1:18). Door Hem werd de prijs betaald en de schuld afgelost en lag de weg naar verzoening en het koninkrijk van God open. De Heere Jezus is deze Weg en er is geen andere weg om met God verzoend te worden (Johannes 14:6). Paulus vervolgt in 2 Korinthe 5:19 dan ook met: “Wij zijn dan gezanten namens Christus, alsof God Zelf door ons smeekt. Namens Christus smeken wij: laat u met God verzoenen.”
 
En er is nog meer dan dat. De Heere Jezus werd geofferd en stierf aan het kruis. Maar dat was niet het einde. Want op de derde dag stond Hij weer op uit de dood. En daarmee heeft Hij ook de dood overwonnen. En de satan overwonnen en verslagen. En door het geloof in Hem worden we als één met Hem (Romeinen 6:5). We zijn dan als het ware met Hem verstrengeld. En dan is ook onze oude zondige ‘ik’ samen met Hem aan het kruis genageld. En door de doop zijn we met Hem begraven (Romeinen 6:4). En door de opstanding van Jezus Christus worden wij ook opnieuw geboren, worden we een nieuw mens en heeft de dood niet langer heerschappij over ons en zullen we opstaan uit de dood en ontvangen we eeuwig leven en zullen we leven zoals het bedoeld is. En dan zal er geen onrecht en ellende en verdriet meer zijn.

En dat niet alleen! We ontvangen vergeving van onze zonden. God ziet ons nu door Zijn Zoon en ziet ons als heilig en smetteloos en onberispelijk (Kolossenzen 1:22). We worden gerechtvaardigd en worden geheiligd zodat we weer bij God kunnen komen. We zullen worden verlost van de zonde die over ons heerst. We worden rechtelijk kinderen van God (Johannes 1:12). We ontvangen het eeuwige leven. En met Christus worden we ook deelgenoten van de erfenis die voor ons klaar ligt (1 Petrus 1:4). En we worden verzegeld met de Heilige Geest als onderpand van deze erfenis (Efeze 1:3-14).

En hoe krijgen wij daar deel aan? Door dit gelovig aan te nemen en hierop te vertrouwen. Zoals Johannes 1: 14.15 zegt: “En zoals Mozes de slang in de woestijn verhoogd heeft (op een staak gezet waar de mensen naar moesten kijken en op vertrouwen om genezing te ontvangen - zie Nummeri 2:18-19), zo moet de Zoon des mensen verhoogd worden, opdat ieder die in Hem gelooft (op Hem het vertrouwen stelt), niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” Dat is de manier van toe-eigening die God ons heeft opgedragen: te geloven en te leven uit dit geloof. Hoe doe je dat? Door in gedachten en in gebed te zeggen: “Ja Heere, ik geloof dat. Ik dank u daarvoor. Dank U dat U zich met mij hebt willen verzoenen, en daarvoor uw eigen Zoon, de Heere Jezus heb gegeven, dat als een Lam, waaraan geen enkel gebrek was, werd geofferd aan het kruis op Golgotha. En dat ik daardoor vergeving mag ontvangen voor alles wat ik verkeerd heb gedaan, en tegen Uw wil ben ingegaan. En dat ik Uw kind mag zijn en eeuwig bij U mag zijn in een nieuwe schepping.” En dit als fundament voor je verdere levenswandel te nemen en verder te groeien in dit geloof en hierin te volharden onder alle omstandigheden.

Dat is het evangelie. Dat is de blijde boodschap. En wie daar de rijkdom van gaat zien die wil zich bekeren van zijn verkeerde levenswandel en deze God en de Heere Jezus van harte gehoorzaam zijn, ook al zal hij of zij daarbij nog veel te stellen hebben met de oude zondige natuur waar we nog steeds last van blijven hebben in dit leven, zodat we niet op onszelf gaan vertrouwen maar leren onze hoop en verwachting te stellen op de Heere Jezus alleen. Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God (omdat hij of zij de verzoening heeft afgewezen en daar geen deel aan wil hebben).

Dat is het evangelie. Maar wie op andere dingen uit is, op grote dingen te doen, of op tekenen en wonderen, of op een emotioneel welbevinden, of op mystieke belevingen, of op eer en aanzien, of op rijkdom en voorspoed, of op succes in het hier en nu, of op een God of een Jezus die jouw problemen in deze wereld oplost, of op bevestiging van jezelf als slachtoffer in plaats van schuldige, of als iemand die meent geen verzoening, vergeving en verlossing nodig te hebben en die bij dit alles vooral zichzelf wil handhaven en rechtvaardigen, die mist waar het over gaat.

Let er op of je iets van bovenstaand evangelie terug vindt in de boodschap die gebracht wordt. En zo niet, let er dan op welke boodschap er dan wel wordt gebracht. Of misschien zijn het wel allemaal mooiklinkende woorden maar verder zonder veel inhoud. Dat voelt dat misschien goed voor een moment, maar uiteindelijk heb je er weinig aan, want als het gevoel voorbij is, dan blijft er weinig over.

Nog een ding wil ik je hierbij aanraden: onderzoek in de Bijbel of het klopt wat ik hier zeg en wat anderen zeggen. En stel dan je vertrouwen op het Woord van God en houd daar aan vast.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt. Een hartelijke groet,
Gerard Slurink

Lees meer artikelen over:

evangelisatie
Dit artikel is beantwoord door

G. Slurink

  • Geboortedatum:
    12-02-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    Reformatorisch
  • Woon/standplaats:
    Lahti, Finland
  • Status:
    Actief
165 artikelen
G. Slurink

Bijzonderheden:

*Voormalig popmuzikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Samanthi
12-11-2024 / 15:31
Het valt mij op dat meneer Slurink niet alleen negatief doet, dat is fijn, hij heeft wel wat kanttekeningen bij Presence en bij veel andere evangelisatiecampanjes, dat kan inderdaad, dan vertelt hij uitgebreid wat het evangelie inhoud en hoe het vertelt zou moeten worden.

Maar evangeliseren is juist niet het helemaal uitleggen, dat komt later pas, zie bijvoorbeeld de brieven aan Korinthe, je ziet Paulus op de Areopagus, ik zie dat jullie heel godsdienstig zijn, Petrus en Johannes die de man in de schone poort gezond maken, soms is het maar een schakelde, je kunt niet bij iedere ontmoeting de drie stukken uitleggen, maar juist getuigen vsn de hoop die in je is.

Dus een goed antwoord, maar ook daar een paar kanttekeningen bij.
Jedidjas
12-11-2024 / 20:57
Wat een lef en vrijmoedigheid van Wim temidden van mensen die Hem niet kennen. Laten we hem en alle andere evangelisten met gebed omringen.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Manieren van ambtsdragersverkiezing

Aan een HHK-dominee. Het is weer november en de zesjaarlijkse stemming m.b.t ambtsdragers wordt gehouden. Wat is hier eigenlijk het doel van om elke zes jaar te stemmen op welke manier er ambtsdragers...
Geen reacties
12-11-2014

Contact ontspannen en leuk houden

Wij, een jongen van 20 en een meisje van 21, zijn goede vrienden. We weten veel van elkaar, delen lief en leed en zeggen ook eerlijk dat we van elkaar houden. Maar onze relatie kent geen lichamelijk c...
Geen reacties
12-11-2007

Vergeven zonder spijt

Moet je iemand vergeven die totaal geen spijt heeft? Of dit in ieder geval niet laat merken?
8 reacties
12-11-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering