Ik ben een pleaser

C. M. Chr. Rots - de Weger | 5 reacties | 12-11-2024| 10:50

Vraag

Ik ben een pleaser. Daar kwam ik recentelijk achter. Ik herken alles daarin en inderdaad voel ik me vaak (alsnog?) niet gezien. Het komt uit mijn jeugd denk ik. Maar wat is nu precies het verschil tussen goed zorgen voor je partner en gezin en pleasen? Ik mag ze graag verwennen en helpen, ze hebben dat ook nodig nog, ze redden zich niet.

Op boze momenten heb ik de neiging het hele bijltje er bij neer te gooien, zo van: dan redden ze zich allemaal maar. Wie bekommert zich ooit om mij!? Ik kan geen tussenweg vinden denk ik.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Op boze momenten denkt u dat uw gezin -man en kinderen- zich maar moeten redden, terwijl u in de zin daar vòòr schrijft dat ze dat niet kunnen. Wat is er nu aan de hand? U zorgt, zorgt en maakt het een ieder gemakkelijk. Máár u vergeet daarbij dat het gewoonweg niet altijd gemakkelijk ís. Zèlfs niet als u probeert om alle vragen en/of problemen voor te zijn of uit de weg te ruimen. Er is verschil in het omgaan met uw echtgenoot, met wie u een gelijkwaardige relatie heeft, en met de kinderen.

-Man en vrouw hebben sàmen de verantwoordelijkheid voor hun gezin. Verdeel de zorgtaken door afspraken te maken en houdt u daar dan ook aan. Voorbeeldje: uw man zet volgens afspraak wekelijks de vuilnis buiten. Als hij het een keer niet doet (vergeet of zo), gaat ú het níét doen. Een pleaser zou het wèl gaan doen en ja, dan is het ieder week hetzelfde onbevredigende gevoel van ‘ik doe het wel weer’. Léér dus aan uzelf ùw grens aan te geven. Dat kàn door iets níet te doen. Zèlfs door er niets over te zeggen (maar dat is moeilijker, dus dat leert u in les 2). 

-Ten aanzien van kinderen ligt het anders, want zíj moeten nog leren om met teleurstelling, verdriet en zo meer om te gaan. Ú bent (mèt uw echtgenoot) verantwoordelijk voor de opvoeding: leer de kinderen om zelfstandige en sociale mensen te worden.

Hoe u een en ander doet? Een kort en anoniem antwoord is niet voldoende, maar léés eens de boeken van Henry Cloud en John Townsend over grenzen en dan met name “Grenzen in het huwelijk” en “Kinderen en Grenzen”. U zult er veel uit kunnen leren, want (citaat) “verschil tussen goed zorgen voor je partner en gezin en pleasen” is het aangeven van de nodige grenzen. En dáárin zorgt u voor allemaal, ínclusief uzèlf. Probeer maar!

Marijke Rots

Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1539 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Gerard
13-11-2024 / 09:14
Pleasen kan ook een wat verdekte vorm vorm zelfsbevestiging zijn. (zelfsbevestiging = bevestiging van eigenwaarde door succes of erkenning). Uiteindelijk doe je het dan ook voor een groot deel voor jezelf. En dan wil je erkenning voor je zelfsbevestiging ('zonder mij kunnen ze niet'). En komt die erkenning niet (bijvoorbeeld doordat ze niet doen wat je zegt dat ze moeten doen), dan slaat dat om ('ze redden zich maar zonder mij'). Ondertussen zet je bij dit allles vooral jezelf centraal, waarschijnljk zonder het te realiseren - want jj denkt dat je het voor de ander doet. Daar zit misschien het probleem wel en dat is het verschil tussen werkelijk dienen of dienen vanuit een (onbewuste) motivatie van zelfsbevestiging. Ons hart is arglistig. Werkelijk dienen verlangt niets terug, maar dat is voor ons ontzettend moeilijk om te doen en vol te houden. Dat geldt overigens op vele terreinen van het leven ook bijvoorbeeld in het kerkelijk leven. Ik ken dat ook uit eigen ervaring en zie dat zowel bij mezelf als bij anderen.
Gerard
13-11-2024 / 10:56
Nog even om toe te voegen aan wat ik eerder schreef: bij mij hielp het om te zien dat ik het (deels) vanuit een verkeerde motivatie deed, die ik moest herzien, en dat ik mijn verwachtingspatroon aangaande wat ik voor mezelf (terug) verwachte moest herzien.
Gerard
13-11-2024 / 11:02
En dat kon ik omdat ik de 'vergelding' (in de zin van Kol 3:22-24) meer van God ging verwachten.
HannaRoos
13-11-2024 / 22:21
Het boek ‘Nee is oké’ is een aanrader rond dit thema. De schrijvers beschrijven zeven ‘pleasetypes’. Op internet kun je korte beschrijvingen en reviews vinden.
Gepeizen
15-11-2024 / 14:03
Ik las hierover ooit het (christelijke) boek over dit thema 'waarom moet ík altijd helpen?' Ik vond dat toen erg nuttig en inzichtgevend.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Pijn

Ik (getrouwde vrouw) heb tijdens de menstruatie en na geslachtsgemeenschap pijn in mijn billen en bovenbenen. Zo erg dat ik dan niet lang kan stilstaan, dan wordt de druk te groot en ga ik maar liever...
2 reacties
12-11-2011

Iemand op de mond zoenen

Ik ben een jongen van 19 jaar en heb bijna twee maanden verkering met een meisje van 17 jaar. Het gaat erg goed, maar over sommige situaties val ik wel eens. Mijn vriendin heeft een tweelingbroertje e...
Geen reacties
12-11-2007

Te verlegen voor gesprek

Ik ben een spontane meid, maar om een gesprek met een jongen te beginnen, daar ben ik te verlegen voor. Ben bang dat ik niet 'leuk' genoeg overkom en ga het daarom uit de weg. Ik zou wel heel graag wi...
1 reactie
12-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering