Relatie met bedrog

C. M. Chr. Rots - de Weger | Geen reacties | 08-11-2024| 15:36

Vraag

Mijn man en ik zijn al langere tijd getrouwd. Helaas heeft mijn man mij op verschillende manieren bedrogen.  Hij heeft een alcoholverslaving ontwikkeld, wat ongeremd gedrag richting vrouwen (en pornografie) met zich meebrengt. Hij had beterschap beloofd. Het ging een paar maanden goed, maar opnieuw is het weer helemaal fout gegaan. Inmiddels is er wel hulpverlening voor hem gestart.

Ik ben het vertrouwen in hem kwijt. Ik voel me ontzettend gekwetst. Ik had nooit gedacht dat ons huwelijk zo zou lopen. Ik hou heel veel van hem, maar kan niet leven in een relatie met bedrog. Ter bescherming van mezelf zou ik eruit willen stappen. Maar... we hebben ook een aantal kinderen. Die vermoeden niets. En ik zou het zo erg vinden als ze in een gescheiden gezin op moeten groeien. Hoe nu verder? Kan onze relatie nog hersteld worden? En wat is daar voor nodig?

ADVERTORIAL

Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een christelijke Egyptische familie te doneren. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?

Antwoord

Beste vraagsteller,

Voor het herstel van uw relatie is vertrouwen nodig, samen met heel veel liefde. Is dat mogelijk? Ja, hoor, zeker. Al zal het niet gemakkelijk zijn, want u zegt “heel veel” van hem te houden maar overweegt een scheiding. Voor uw man is er hulpverlening gestart, schrijft u. Dat is mooi, maar wat dacht u van hulp voor uzèlf? Hij heeft een drankprobleem en ú heeft een ander probleem. Geen idee wat voor soort hulp voor hem is gestart, maar kan relatietherapie daar niet naast (of bij)? Dat zou voor sámen mogelijk zijn en u kunt ook voor uzelf een psycholoog of maatschappelijk werker zoeken via huisarts of burgerlijke gemeente. Iemand met wie u kunt práten, want uw brief naar Refoweb is slechts een eerste stap op weg naar eventueel herstel.

De anonimiteit van het Refoweb lijkt een veilige weg: niemand hoeft zich te herkennen als vraagsteller, maar een brief is niet voldoende... zelfs niet als ‘zelfbescherming’. De béste manier van zelfbescherming -en bescherming van uw gezin!- is uw zorg en verdriet te délen, er over te praten. Nee, niet met iedereen, maar met een deskundige die weet te luisteren en te zwijgen. Dat is -wat mij betreft- als eerste uw huisarts (die ook kan doorverwijzen).

Aangezien u naar Refoweb schreef neem ik aan dat u naar een kerk/gemeente, gaat en Bijbelverhalen kent. Leest u dan eens de bekende geschiedenissen door waarin God steeds opnieuw naar Zijn onwillige en afvallige volk terugkeert, vanuit Zijn Liefde. Ik denk bijvoorbeeld aan de woestijnreis, of het leven van Abraham, Jakob, David. Zondige mensen, maar God zoekt ze steeds opnieuw op. Als je dát tot je door laat dringen, kunnen wij toch niet anders dan steeds opnieuw proberen om vertrouwen te herwinnen in onze relaties?

Nogmaals, gemakkelijk? Nee, maar níet onmogelijk. Een heel aantal jaren geleden lagen borden met onderstaande tekst in de winkel, die -wat mij betreft- nog altijd zeer actueel is: 

“In dit huis: hebben we plezier, maken fouten en zeggen we sorry; worden we boos en vergeven elkaar; geven we knuffels; horen we bij elkaar en hebben we lief.”

Als laatste: u schrijft dat uw kinderen niets weten. Zou dat ècht zo zijn? Zelfs kleine kinderen zijn gevoelig voor de sfeer in een gezin en voor de verhouding tussen papa en mama. Let er dus op!                  

Marijke Rots 

Lees meer artikelen over:

relatieproblemen
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1539 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Heleboel psychische angsten

Wat gaat er mis? Wat doe ik fout? Wat zie ik niet goed? Ik heb een heel slechte jeugd gehad. Dit heeft zich geuit in allerlei psychische problemen, waaronder sociale angstproblematiek, niet tegen pres...
4 reacties
08-11-2013

Kritiek op dominee Overduin

Rond 1920 had een aantal gemeenteleden kritiek op (de leer van) dominee Daan (Overduin). Weet u wat deze kritiek was, want ik kan het niet vinden?
1 reactie
08-11-2011

Geen begrip voor depressie

Waarom laten ‘vrienden’ en ‘familie’ je vallen als je al zo lang depressief bent? Je voelt je dan al zo alleen en je hebt het al zo moeilijk. Hoezo: draagt elkanders lasten? Hoezo christenen?
14 reacties
08-11-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering