Vrij van de wet

Ds. C. Harinck | Geen reacties | 26-09-2024| 11:09

Vraag

Beste ds. Harinck. In uw boek “Het fundament van het christendom” schrijft u een en ander over de wet en hoe christenen daarmee omgaan. U zegt dat christenen de wet houden “uit dankbaarheid” en niet om daarmee hun zaligheid te verdienen. Wanneer je de wet houdt uit dankbaarheid ben je toch net zo goed bezig met een soort wetticisme, zij het dan omgekeerd. Je wilt uit dankbaarheid iets terug doen voor God. Ik heb altijd geleerd dat de vrucht van de Geest (Galaten 5) zorgt dat je de wet houdt. Dus dat christenen niet de wet (tien geboden) houden omdat het moet, of omdat je daarmee je dankbaarheid wil tonen, maar omdat het een onvermijdelijk gevolg is van leven door de Geest en het vruchtdragen van ingeënt zijn in de Wijnstok.

Daarnaast lijken sommige Bijbelteksten zichzelf tegen te spreken. De brieven staan vol met de oproep om “vrij van de wet” te zijn en te leven en ze staan vol waarschuwingen om niet weer de wet te gaan prediken/houden. Zoals u ook opmerkt in uw boek permitteerde zelfs Jezus allerhande vrijheden ten opzichte van de wet. Toch zegt Jezus ook heel duidelijk in de Bergrede (Mattheüs 5:17-20) dat je de wet moet onderhouden en aan anderen leren. Hoe staan deze twee zaken met elkaar in verhouding?

Of was het “vrij van de wet” pas van kracht toen Jezus de dood had overwonnen? Zodat het “totdat alles zal zijn geschied” in verhouding staat met Zijn opstanding? Ik dacht dat Jezus hiermee op Zijn wederkomst doelde. Ik loop hier een beetje in vast op theoretisch vlak om mijn visie op vrij-van-de-wet-zijn rond te krijgen.


Antwoord

Beste broeder,

Jezus heeft geleerd dat er niets van de Thora, dus inclusief de Tien Geboden, zal verdwijnen. En wat betreft het vrij zijn van de wet, leert de Bijbel -en met name in de Galatenbrief- dat de ware gelovigen bevrijd zijn van de vloek van de wet en de slaafse dienstbaarheid aan de wet. Hoewel verlost van de slaafse dienstbaarheid aan de wet, zo is de wet echter niet afgeschaft, maar leert ons hoe wij God moeten dankbaar zijn met gedachten, woorden en werken. Jezus leerde: indien gij Mij liefhebt, zo bewaart mijn geboden (Johannes 14:15).

Christus heeft Zijn kinderen vrijgemaakt van de vloed en dienstbaarheid van de wet, niet van het doen van de wet uit dankbaarheid.
  
Sterkte, 
Ds. C. Harinck

Lees ook de artikelen met de tag 'Wet'

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
257 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Niet mee met collega's naar TV-show

Hoe kan je houding het beste zijn als er op je werk gevraagd wordt om mee te gaan naar een show van TV-sterren e.d. en je wilt dit niet? Kun je je ervan afmaken door te zeggen dat je dit als christen ...
Geen reacties
26-09-2004

Mislukken tweede huwelijk

Als iemand is verlaten in het huwelijk en op bijbelse gronden een nieuwe relatie mag aangaan, hoe groot is dan de kans op een nieuwe mislukking van een tweede huwelijk? Ik las namelijk ergens wanneer ...
Geen reacties
26-09-2009

Staan tijdens het gebed

Waarom is het de gewoonte dat jongens/mannen gaan staan onder het bidden? Is daar een bijbels argument voor? Onze zoon moet namelijk met cathechisatie gaan staan tijdens het gebed en hij vindt dat maa...
10 reacties
26-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering