Belijdenis van Ruth

Ds. A. van der Zwan | Geen reacties | 18-09-2024| 08:06

Vraag

Een vraag over het boek Ruth. Een poosje geleden hoorde ik een preek van een predikant. Hij sprak over Ruth 1:16 en zei dat het een wens van Ruth was: uw volk, mijn volk en uw God, mijn God. De kanttekening geeft aan dat het een belijdenis van Ruth was. Geeft de grondtekst ruimte om niet van een belijdenis maar een wens te spreken?


Antwoord

In het Hebreeuws staat het er inderdaad heel kort: “Uw volk – mijn volk, uw God – mijn God.” Niet vreemd, want in veel oude talen (zoals het Hebreeuws, maar bijvoorbeeld ook het Latijn) laat men in de zinsopbouw nog wel eens de werkwoordsvorm weg. Men spreekt dan van een ‘nominale’ zin, waarbij je uit het verband moet afleiden wat de bedoeling is: gaat het om iets wat gesteld (in dit geval beleden) of gewenst wordt.

Als ik het eerste deel van vers 16 erbij lees, is het voor mij duidelijk dat het om een belijdenis gaat. Immers: daar doet Ruth een aantal andere uitspraken over wat zij in de toekomst van plan is en dat gaat duidelijk ook niet om wensen, maar om een vast voornemen: “Waar gij zult heengaan, zal ik ook heengaan, en waar gij zult vernachten, zal ik vernachten.” Dus: op zichzelf genomen zou vers 16b taalkundig gezien een wens kunnen zijn, maar het tekstverband geeft de Kanttekenaren gelijk; het gaat om een belijdenis. De enige variatie die je in de vertaling nog zou kunnen aanbrengen, is door middel van een futurale (op de toekomst gerichte) verwoording: “Uw volk zal mijn volk zijn en uw God mijn God.” Een rijke belijdenis, waarvan ik hoop dat de vragensteller er door genade van harte mee mag instemmen. 

Ds. A. van der Zwan

Lees meer artikelen over:

Ruth
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. van der Zwan

  • Geboortedatum:
    27-02-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Dordrecht-Centrum
  • Status:
    Actief
30 artikelen
Ds. A. van der Zwan

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Bijbelstudies van schrijfster Beth Moore

In evangelische kringen worden boeken met bijbelstudies van de Amerikaanse schrijfster Beth Moore erg gewaardeerd. Zijn deze ook aan te raden binnen reformatorische groepen?
Geen reacties
17-09-2016

(Minder) vurig bidden

Aan evangelist Van Dooijeweert. Soms als ik ergens naar uitzie of ergens tegenop zie, dan bid ik lang van tevoren of de Heere me wil helpen en of de Heere zijn zegen wil geven die dag. Maar als die da...
Geen reacties
17-09-2015

Uitzien naar de wederkomst

Kunt u mij uitleggen waarom je als christen zo moet uitzien naar de wederkomst? Het is toch juist een vreselijke gedachte als je bedenkt dat je man/vrouw en/of kinderen en naaste familieleden de Heere...
3 reacties
17-09-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering