Jacobus Nyloe

A. J. C van Gent / Geen reacties

10-09-2024, 10:01

Vraag

Zijn de boeken van Jacobus Nyloe betrouwbaar? En het boek “Abraham de aartsvader” van Arnoldus Hoogvliet? Aan iemand van de Ger. Gem.

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Antwoord

Beste,

Je hebt twee vragen aan “iemand van de Ger. Gem.” over de betrouwbaarheid van diverse boeken van een tweetal auteurs uit de 17e/18e eeuw. Het is mij onduidelijk waarom deze vragen door iemand uit de Gereformeerde Gemeenten behandeld zouden moeten worden. Ik kan mij dat voorstellen bij onderwerpen rondom pastorale en geloofsvragen, ook bij meer specifieke theologische, kerkrechtelijke, liturgische vragen, enzovoorts. Bij jouw vragen ontbreekt mij die duidelijkheid. 

In algemene zin is het goed om na te denken welke boeken je wel en niet leest. Het kan goed zijn om stem en tegenstem te laten klinken en voor jezelf te overwegen, ook als het gaat om theologische boeken. Hoewel dit niet mijn aanbeveling is aan iedereen, want het vraagt wel om (geestelijk) onderscheidingsvermogen. In specifieke en algemene zin geldt: “Geliefden, gelooft niet een iegelijken geest, maar beproeft de geesten of zij uit God zijn…” (1 Johannes 4:1). Het Woord van God zegt hiermee zelf dat de gelovigen moeten beproeven welke leer van God komt en welke leer niet van God komt. 

Dit gezegd hebbend lijkt het mij verstandig dat ik niet op ga treden als een soort ‘gereformeerde scheidsrechter’ over de boeken van Jacobus Nyloë en Arnoldus Hoogvliet. Met in achtneming van de noties uit de voorgaande alinea, zou ik zeggen neem de houding van de mensen uit Beréa: “…onderzoekende dagelijks de Schriften, of deze dingen alzo waren” (Handelingen 17:11). 

Veel gezegend onderzoek in de Schriften toegewenst!

Met mooie groet,
A. J. C. van Gent

Lees meer artikelen over:

boeken
Dit artikel is beantwoord door

A. J. C van Gent

  • Geboortedatum:
    28-10-1990
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Heinenoord
  • Status:
    Actief
15 artikelen
A. J. C van Gent

Bijzonderheden:

Docent economie en godsdienst | Ouderling

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan een ambtsdrager van de Gereformeerde Gemeenten. Ik ken al langere tijd een meisje, van wie ik ben gaan houden. Ik weet niet of het wederzijds is. Maar belangrijker: ik weet ook niet of het Gods ...
Geen reacties
09-09-2021
Ik slik hartmedicatie en medicijnen tegen angst en depressie. Kan ik daarnaast ook naproxen gebruiken tegen zere benen (waarschijnlijk hormonaal) of is dat gevaarlijk? Ik heb ook een licht tot duizeli...
1 reactie
09-09-2016
Ik kom maar niet van mijn schuldgevoel af. Ik heb vroeger, een aantal jaar geleden, gezondigd tegen God omdat ik bad: “God, mag de Heilige Geest wat minder?” Waarop ik ook bad: mag de Heilige Geest he...
2 reacties
09-09-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering