Ambtskleding in de hitte

Ds. J.D. Heikamp | Geen reacties | 26-07-2024| 09:36

Vraag

Deze keer een luchtige vraag. Reformatorische dominees lopen over het algemeen altijd in het driedelig zwart. Althans zover wij als kerkmensen kunnen zien. Mijn vraag is: hoe gaat u als dominee met de ambtskleding om in (deze) tijden van hitte en hoe moet ik de (ambts)kleding mij voorstellen als het gaat om de vakanties van de dominee?


Antwoord

In 1917 werd zendeling Van de Loosdrecht in Indonesië vermoord. Vier jaar werkte hij onder de blinde heidenen. Mijn oma heet ook Van de Loosdrecht en was direct familie van de zendeling. Ik herinner mij foto's uit die tijd. Die heidenen waren zeer schaars gekleed. De moordenaar van de zendeling kwam later op bijzondere wijze tot geloof en bekering en heeft zelfs Gods Woord verkondigd. Kleren hadden ze bijna niet aan, alleen een paar schaamlapjes. Ze werden ambtsdragers in de kerk. 

Er zijn boekjes te verkrijgen bij het bureau van de Gereformeerde Gemeente over 25 jaar evangelisatiewerk onder de Papoea's. Je schaamt je voor hun blote lichamen en zie je ze zitten op boomstammen om Gods Woord te beluisteren. En onder hen zijn zitten zelfs ambtsdrager. U moet dat maar eens opzoeken en de verhalen en foto's te bekijken, als u er tenminste tegen kunt als oprechte refo-christen, om dat te zien. Dan doen vraag en antwoord van u niet meer ter zake.
 
Belangrijkste: dat ik als een naakte doemeling in Christus met God ben verzoend en het kleed van Zijn gerechtigheid mag dragen. 

Hartelijke groet en fijne zomer verder toegewenst, 
Ds. J. D. Heikamp


Naschrift Refoweb:

Op oude beelden van ds. Vreugdenhil zijn de Papoea's ook te zien, "de kerkenraad keurig in het zwart":

Lees meer artikelen over:

toga
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
286 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Opnieuw belijdenis doen voor de kerkenraad

Mijn vraag is waarom je, als je lid wil worden van de Ger. Gem., je weer opnieuw belijdenis moet doen voor de kerkenraad. Ook als je uit een kerkverband komt zoals bijv. Christelijk Gereformeerd (Bewa...
Geen reacties
24-07-2006

Man tegen verzekeren en inenten

Mijn man en ik hebben een goede relatie. We zijn inmiddels tien jaar samen en hebben drie kleine kinderen. Mijn man is een zeer actieve man die de Heere kent en ook een ambt heeft. Alhoewel er een hee...
25 reacties
24-07-2014

Fantasieën in mijn hoofd

Tijdens de seks met mijn man heb ik vaak fantasieën in mijn hoofd. Onder andere dat hij seks heeft met iemand anders, terwijl ik daar normaal absoluut niet aan moet denken. Ik wil gewoon genieten van ...
Geen reacties
24-07-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering