Liedboek voor de kerken uit 1973

Redactie Refoweb / 2 reacties

12-07-2024, 08:06

Vraag

Ik ben niet zo bekend met de kerk, maar waar zingen ze (vooral) uit Het Liedboek voor de kerken uit 1973? Ik kijk weleens naar Youtube, maar daar zingen ze vooral oude berijming of iets anders wat ik niet ken.


Antwoord

Dé kerk (met een kleine letter) bestaat niet. Er is alleen al in Nederland een enorme diversiteit aan kerken en geloofsgemeenschappen, en allemaal hebben ze hun eigen tradities, gebruiken en liturgie. Dus ook wat betreft het zingen is er een grote diversiteit aan psalmen, gezangen en christelijke liederen uit evenzo verschillende zangbundels. Globaal zou je kunnen stellen dat tijdens diensten van de reformatorische kerken vooral gezongen wordt uit de psalmberijming van 1773. In de wat minder behoudende gemeenten is de diversiteit aan zangbundels groter: van psalmen tot liedboek en van gezangen en Johannes de Heer tot Op Toonhoogte en Opwekking. Voor meer inzicht zou je de artikelen onder de tags 'Gezangen' of 'Zingen' kunnen lezen.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2416 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
schoenveter
12-07-2024 / 09:33
Als we niet vragen met een specifieke omgeving of doel, is deze vraag lastig te beantwoorden want er bestaat geen vaste lijst van zover ik weet (en anders kan dat weer veranderd zijn). Via https://www.kerkwijzer.nl/ is het ook niet makkelijk te vinden, maar soms staat het wel bij de informatie beschreven.

Het is veelal uitzoekwerk waar dit (nog) in gebruik is en of dit niet veranderd. Met kerkomroep/kerkdienstgemist of andere streamingdiensten zou er naar gemeentes in de regio door terug te kijken/horen wat ze daar zingen. Maar ook op de websites van de kerkgemeente zelf omschrijven ze nog wel eens wat ze precies doen en gebruiken in de eredienst. Dit zou met een beetje handigheid vrij snel te doen zijn.

Het algemene antwoord waar je het (ongeveer) moet zoeken staat hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Liedboek_voor_de_Kerken

Ik verwacht wel dat veel gemeentes met deze bundel een alternatief hebben (denk aan DNP, Weerklank) en/of dit samen met andere bundels nu door elkaar gebruiken.
Zv70
12-07-2024 / 12:48
Waar zingen ze (vooral) uit Het Liedboek voor de kerken uit 1973?
In protestantse PKN gemeenten, volgens mij.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Ruim een half jaar geleden heb ik een lieve man leren kennen. Het leek te mooi om waar te zijn. Ik heb moeilijke jaren achter de rug. Ik ben een gescheiden vrouw met een paar lieve kinderen. Toen ik m...
2 reacties
10-07-2014
Welke manieren gebruikt God om iemand tot Hem te trekken?
Geen reacties
10-07-2006
Onder de preek kan ik me verschrikkelijk slecht concentreren. Ik ben al een paar keer op de gedachte gekomen om met de kerk te stoppen, maar dan doe ik mijn ouders verdriet en dan heb ik helemaal wein...
15 reacties
10-07-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering