Eed afleggen als ambtenaar

Redactie Refoweb / Geen reacties

29-04-2024, 09:28

Vraag

Wij mogen natuurlijk niet zweren; maar als aanstormend ambtenaar vraag ik mij af: de eed afleggen en trouw zweren aan God? Of de belofte afleggen en trouw zweren aan de koning?


Antwoord

Vermoedelijk haal je nu wat door elkaar. In Nederland zweer je geen trouw aan God (behalve als je belijdenis doet in de kerk). Je roept Hem bij een ambtseed of zuiveringseed alleen aan als getuige of hulp. Je kunt altijd kiezen tussen eed of belofte (verklaring). Maar je zweert in Nederland niet trouw aan God omdat kerk en staat in ons land gescheiden zijn. 

Zie voor meer uitleg deze artikelen

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2369 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. Tuinier. Wanneer ik bid om redding, vergeving en eeuwig leven tot Wie bid ik dan? Tot Christus als mens, of als God? Een vraag uit nood geboren.
13 reacties
29-04-2019
Sinds kort zie ik dat mijn borstkas niet symmetrisch is. Aan de linkerkant (ongeveer 5 cm onder mijn borst) steekt er een rib (of wat het dan ook is) verder naar voren dan aan de andere kant, zodat da...
Geen reacties
29-04-2008
Bij deze mijn vraag; ik ben er al erg lang mee bezig of ik een kind van God ben en zo nee, hoe ik dat dan kan worden? Eigenlijk al zolang ik me kan herinneren, in meer of mindere mate, maar ik merk da...
Geen reacties
29-04-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering