Inhoudsloze gesprekken doorbreken

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

16-04-2024, 11:03

Vraag

Ik ben onlangs getrouwd en heb een heel leuke, gezellige schoonfamilie erbij gekregen. We zien elkaar vaak en dat is altijd gezellig. Wel stuit me iets tegen de borst: het gaat namelijk vaak over uiterlijke en materiële zaken. Kleding, spullen, etcetera, zijn erg belangrijk. Ook worden andere mensen hier op beoordeeld (“hij ziet er niet uit, zag je wat ze aan had?”). Ik vind het jammer en heel inhoudsloos.

Daarbij merk ik dat ik ontzettend onzeker wordt en het mijn gedachten gaat beheersen: zie ik er wel leuk genoeg uit? Zal ik voor die verjaardag iets nieuws kopen? Is er iets dat ik kan doen om deze gespreksonderwerpen te doorbreken? En is er daarnaast iets dat ik kan doen om te voorkomen dat ik er zelf in deze focus op uiterlijk meegesleept wordt?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Zeker kun je iets doen: leer iets over gespreksvoering, over communicatie. Gemakkelijk, nietwaar. Heel kort: in ieder gesprek is er een zender (degene die praat), een ontvanger (luisteraar) en een onderwerp. Je kunt daarbij op verschillende niveaus met elkaar van gedachten wisselen. Op feitenniveau (al dan niet waar) blijf je aan de oppervlakte, maar ga je een spa dieper dan kom je al snel bij het niveau van gevoelens. In een oppervlakkig gesprek is het de kunst om -als je dat wilt, als je dat nodig vindt- om te buigen naar diepere lagen. Dat is te leren. Ga bij jezelf maar na welke gevoelens opgeroepen worden in de gesprekken over het uiterlijk (van anderen) met genoemde oordelen en probeer dát aan de orde te stellen. Het vergt oefening, maar dat is ook de uitdaging, toch? 

Je kunt ook een keer ‘iets geks’ aantrekken om zó een gesprek uit te lokken over wat jóú bezighoudt, maar dat moet je durven! 

Marijke Rots 

Lees meer artikelen over:

communicatie
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

 • Geboortedatum:
  18-02-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Aalten
 • Status:
  Actief
1508 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat vindt u van Natural Family Planning (NFP) en waarom?
Geen reacties
16-04-2007
Onze zoon van 11 jaar heeft verkering met een meisje van 15 jaar. Wij als ouders hebben hier moeite mee omdat we het leeftijdsverschil nu te groot vinden. Hoe denk u daar over?
12 reacties
16-04-2012
Ik heb een serieuze verkering. Ik geloof in de Bijbel en in Genesis. Mijn vriend worstelt met de oudheid van de aarde. Ik heb gelezen en deel de mening dat als we Genesis gaan betwijfelen dat dat van ...
Geen reacties
16-04-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering