Mystieke avondmaal

Redactie Refoweb / Geen reacties

04-04-2022, 09:09

Vraag

Binnenkort is het avondmaal bij ons in de gemeente. Het is een troost om met mijn medestrijders in eenheid te zien op de tekenen van brood en wijn. Toch is er iets heel erg gaan knagen. Ik snap de logica van het formulier niet meer. Ik wil een aantal dingen noemen om mijn bedenkingen te verduidelijken.

  1. Het brood dat wij breken...
  2. Ik ben het manna dat uit de hemel is neergedaald
  3. Eén brood is het, zo zijn wij allen één lichaam.
  4. Christus is het hoofd van de Kerk.
  5. Het lichaam van Jezus is nooit verscheurd of gebroken. De benen van de moordenaars werden wel gebroken.

Wijst dit brood niet op de breking van het lichaam van Christus, de Kerk met een hoofdletter? En is de Wijn dan niet naast het bloed ook een belofte van de gemeenschap met Christus in het koninkrijk der hemelen, Mattheüs 26:29? Dan wijst het brood op de ellende, de wijn op de verlossing en werkt dat vrede en dankbaarheid. Ik vind de avondmaalsbediening persoonlijk echt een opgave omdat het haast mystiek lijkt. En dat vind ik gevaarlijk.


Antwoord

Inderdaad, dat is een gevaarlijke gedachte omdat het avondmaal door Christus Zelf is ingesteld en uitgelegd. Wie aan de tafel “zichzelf een oordeel eet en drinkt” ziet slechts een mystieke handeling. Een kind van God ziet de Gastheer die met hem/haar deze gedachtenismaaltijd wil houden. En dan vallen alle bijbehorende handelingen, zoals het breken van het brood en schenken van de wijn, op hun plek. Zie ook deze artikelen:

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2363 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In 1 Kor. 11 staat dat een vrouw lang haar dient te hebben, dat het haar een eer is. Waarom zie ik zo weinig mensen in de gemeente met lang haar? Wat is hier de rechtvaardiging/gedachte achter?
Geen reacties
04-04-2007
Aan dominee Simons. Uw lezing over "gestorven door de wet en aan de wet" heb ik gehoord. Ik vond het erg mooi en leerzaam. Dat versterkte het besef van de rechtvaardiging enkel en alleen in en door Ch...
Geen reacties
04-04-2012
Ik ben zelf Rooms-Katholiek, maar heb bijna mijn hele schoolperiode op Protestants Christelijke-scholen gezeten, met voor een groot deel ook klasgenoten uit de reformatorische hoek. Ik heb dit nooit a...
Geen reacties
04-04-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering