Alziend oog in bijbel
Ds. J.L. Schreuders | 1 reactie | 21-10-2019| 07:56
Vraag
Ik zag laatst in een oude Bijbel (rond 1600) van mijn ouders een logo met een driehoek en een oog daarin (alziend oog?). Kunt uw mij uitleggen waarvoor dit dient en of dit wel een Bijbelse afbeelding is?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vragensteller,
De afbeelding van een oog als heenwijzing naar de alwetendheid van de godheid is op zichzelf breder dan het christelijk geloof en wordt dan ook meerdere keren in het heidendom gevonden. De Egyptenaren kenden het al als symbool voor de zonnegod Ra. Ook in de vrijmetselarij wordt het graag gebruikt.
Een oog in een driehoek is een verchristelijken van een eeuwenoud heidens symbool. De driehoek verwijst dan naar de triniteit van God en de alwetendheid van alle drie de Goddelijke personen. Op zichzelf juist. Zeker is het dat God alles ziet en dat Zijn ogen de ganse aarde doorwandelen. De Bijbel zegt echter dat wij God op generlei wijze zullen afbeelden. Dus ook niet als een oog in de driehoek. Als dat op sommige platen toch gebeurt, is dat minder juist. Nog minder juist is het om -zoals de Amerikanen doen- het te plaatsen aan de achterkant van hun een-dollarbiljet. Zelfs op een Bijbel zou ik het niet plaatsen, hoe goed het verder ook bedoeld mag zijn. Een Bijbel van het jaar 1600 kan geen Statenbijbel zijn geweest. Die is er namelijk pas vanaf 1637. Ik weet uiteraard niet welke bijbeluitgave het dan betreft.
Hartelijke groeten,
Ds. J. L. Schreuders
Lees ook: 'Oog van Horus'
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J.L. Schreuders
- Geboortedatum:24-08-1957
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Boven-Hardinxveld
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Zie in de bovenstaande link een afbeelding van het voorblad van een uitgave van de Statenvertaling uit 1637. Op dat voorblad is de driehoek te zien, maar niet het oog. Zonder het oog lijkt de driehoek mij geen afbeelding van God, en dus nog wel verantwoord. Een afgebeeld (alziend) oog is problematischer, zoals ds. Schreuders al aangeeft.