Bezoeken van claimende dame

C. M. Chr. Rots - de Weger | Geen reacties | 19-08-2019| 08:03

Vraag

Ik zit met een lastig dilemma. Een aantal jaren geleden heb ik een burn-out en een depressie gehad. Ik ben daar nooit volledig van hersteld. Bij mij in de gemeente zit een oudere dame waar ik voor mijn burn-out regelmatig mee omging, vooral uit medelijden (maar ze was ook niet onaardig). Ze heeft een zwaar verleden en is eenzaam. Het gevolg daarvan is dat het niet makkelijk is met haar om te gaan, ze is vaak gefrustreerd (uit dat ook) en vertoont claimend gedrag (waar ik weer allergisch voor ben).

Nu vraagt ze me regelmatig om weer af te spreken, maar ik zie dat niet zitten. Omdat ik op mijn rust moet letten, maar ook omdat ze met haar claimend gedrag en frustraties mij (tijdelijk) de depressie weer intrekt. Wat moet ik nu doen? Haar afhouden vanuit het belang van mijn gezondheid? Of mijn kruis op me nemen en toch -beperkt- contact houden?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Is het zo erg dat je het bezoeken van de oudere dame “mijn kruis opnemen” noemt? Wie heeft haar bezocht en wie is met haar omgegaan  tijdens jouw ziekteperiode? Schakel diegene in en maak samen een plan. Misschien lukt het dan om je grenzen te stellen en te handhaven. Want juist wanneer je op je eigen rust moet blijven letten is het verstandig om de regie in eigen hand te houden en níet mee te gaan in claimgedrag. Natuurlijk is dat niet gemakkelijk, maar zeker wel aan te leren. Spreek bijvoorbeeld tijd en dag duidelijk af en houd je aan je eigen afspraak. Ga desnoods de eerste paar keer samen, zodat je leert zien dat het kán! Één maal in de week, of zo vaak als jíj een bezoek wilt en kunt brengen. Níét zo dikwijls als deze mevrouw erom vráágt, want dan ga je mee in háár verwachtingspatroon en claimend gedrag. Bedenk dus, wat je wilt en kunt géven. Dat is genoeg. Echt waar. Je kunt namelijk háár eenzaamheid en zware verleden niet veranderen. Wat jij kunt doen hoeft niet uit medelijden te zijn, maar uit het meeléven met een medemens, die het om welke reden dan ook moeilijk heeft.

Ik hoop, dat mijn woorden je het ‘zetje’ geven dat je nodig hebt en dat ze ‘je kruis’ veranderen in een waardevolle tijdsbesteding!

Laat nog maar eens van je horen,
Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

claimen
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1536 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Echtheid van lijkwade van Turijn

Ik las onlangs het artikel 'Is the Shroud of Turin the Authentic Burial Cloth of Christ?' over de lijkwade van Turijn waarin zeer recent onderzoek wordt gebruikt om de echtheid van de lijkwade aan te ...
Geen reacties
16-08-2022

Belofte van Jefta

Mag je (met oog op de geschiedenis/belofte van Jefta) geen vergeving vragen/krijgen van een -ondoordachte- belofte aan de HEERE? Hij kent ons hart en is toch ook begaan met zondige mensen? Wij kunnen ...
Geen reacties
16-08-2016

Zedig kleden

Waarom hebben we het altijd over lange broeken voor de vrouw, terwijl er in de Bijbel staat dat we -dus man en vrouw- ons zedig horen te kleden? Een niet strakke broek is zedig. Een zwempak, dat is pa...
Geen reacties
16-08-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering