Geflikflooi
C. M. Chr. Rots - de Weger | 5 reacties | 30-11-2018| 08:02
Vraag
Ik heb sinds kort een vriend. We hebben laatst afgesproken en een beetje geflikflooid, maar hij zegt dat hij nooit nog een relatie wil beginnen. Maar ik zie dit al als een relatie en we doen ook al van alles samen. Nu weet ik niet goed wat ik hier mee aan moet.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vraagsteller,
Tja, jij kijkt anders tegen de vriendschap aan dan je vriend dit doet. Maak er voorlopig nog maar geen probleem van en leer elkaar eerst wat beter kennen door dingen samen te doen. Dan groei je vanzelf naar elkaar toe en heb je een relatie. Of je groeit uit elkaar en blijft het bij ‘vriend’ of ‘(goede) kennis’.
Marijke Rots
Dit artikel is beantwoord door
C. M. Chr. Rots - de Weger
- Geboortedatum:18-02-1947
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Aalten
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Als deze jongen dingen met jou wil doen die volgens jou alleen binnen een relatie horen, mag je die grens duidelijk maken. Je kunt prima stellen dat als hij de leuke dingen van een relatie wil, hij ook de verbinding aan moet gaan, en niet jou mag gebruiken voor even een lolletje, de leuke dingen (een deel van jouw onschuld?) bij jou weg mag stelen en dan weer vrolijk verder gaan naar een ander ‘want we hadden toch geen relatie?’ En dat jij met een gebroken hart achterblijft.
Soms kan de grens tussen ‘wanneer is iets een relatie en wanneer nog niet’ een beetje vaag zijn. Om er dan druk op te zetten maakt een fragiele liefde soms kapot. Maar daarin moet er niet over jouw grenzen gegaan worden. Als jij bijvoorbeeld niet wilt zoenen met iemand die zich nog niet aan jou gebonden heeft omdat je dat wilt bewaren voor een relatie, dan heb je daar alle recht toe. Dat mag je uitspreken en dat heeft de ‘vriend’ dan te accepteren. Als hij meer tijd nodig heeft om naar jou toe te groeien, prima. Maar dan mag hij ook niet alvast vooruitgrijpen op wat jij te geven hebt bínnen die veilige relatie. Want zonder de veiligheid van de toewijding en exclusiviteit van een relatie heeft die kwetsbaarheid een grote risicofactor. Dan kan hij zomaar naar een ander, en jou laten zitten. Daartegen mag je jezelf beschermen door de grens te stellen dat je bepaalde dingen alleen binnen een relatie wilt. Hij mag contact met je aangaan en je mag beiden hopen dat het uitgroeit tot een relatie. Maar je kunt hem niet een relatie inlokken met teveel van jezelf geven en hem over je grenzen laten gaan. Dat is een recept voor gebroken harten en beschadigde relaties, ook in de toekomst als je weer een andere relatie aan zou willen gaan, omdat zulke patronen zich kunnen herhalen. Grenzen stellen is een goed ding, niet ten koste van elkaar maar juist om een relatie gezond te houden/maken. Hij moet toch houden van jou als persoon, en niet alleen maar van een avontuurtje waar jij toevallig wel faciliterend in bent. Stel je grenzen en geef hem openingen om het contact aan te gaan op een manier die jij wel prettig vind, laat hem zien dat jij wel graag een relatie wilt met hem maar in wederzijds respect voor elkaars grenzen.