Geen ochtenddienst op Goede Vrijdag
C.A. Hoekman | 8 reacties | 30-03-2018| 17:34
Vraag
Waarom kent de Ger. Gem. geen ochtenddienst op Goede Vrijdag, in tegenstelling tot de HHK en veel PKN-gemeenten?
Antwoord
Beste vraagsteller,
Terecht wat je opmerkt dat de Geref. Gemeenten geen ochtenddienst hebben op Goede Vrijdag, in tegenstelling tot de HHK- en PKN-gemeenten. Hoewel ik me haast om te zeggen dat hier en daar binnen de Geref. Gemeenten wel een ochtenddienst of een bijeenkomst voor de kinderen wordt gehouden. Voor zover ik weet sinds enkele jaren.
Hoe is het ontstaan dat Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren wel christelijke feestdagen zijn waarbij de kerkdiensten centraal staan en Goede Vrijdag niet verder komt dan een avonddienst? Dan moeten we terug naar de Reformatie. Luther, en zeker ook Calvijn, hadden niets met aparte feestdagen, heiligendagen, gedenkdagen. Ze hadden maar één feestdag, de zondag. Deze dag was door God Zelf gegeven en die moest, terecht, geheiligd worden. Ze waren bang dat alle andere feestdagen maar af zouden leiden van het vieren van de zondag. Als reactie op het grote aantal heiligendagen etc. van de Roomse kerk, is dit goed verklaarbaar.
Toch blijkt later dat het leven sterker is dan de leer, de kerkelijke feestdagen waren moeilijk uit te bannen. De overheid wilde ook dat de kerk aan de feestdagen vasthield als gebaar naar het volk. Dat kun je lezen in Art. 67 van de Dordtse Kerkorde, vastgesteld op de Nationale Synode van 1618-1619. Daar staat dat de “gemeenten zullen onderhouden benevens de zondag, ook de Kerstdag, Pasen en Pinksteren, met de navolgende dag,(...) daarenboven nog de dag van de besnijding en de Hemelvaart van Christus, zullen de dienaars overal daar dit nog niet in het gebruik is, bij de overheden arbeiden, dat zij zich met de andere mogen conformeren.” Een belangrijk punt is dus dat de overheid de kerk is gevolgd in de erkenning van deze christelijke feestdagen. Tot op de huidige dag is dat zo in ons land.
De Goede Vrijdag staat hier dus niet bij, zodat de Goede Vrijdag geen algemeen erkende christelijke feestdag is geworden. Dat is de oorzaak dat de Goede Vrijdag niet dezelfde waardering heeft gekregen als de andere feestdagen en als Geref. Gemeenten conformeren we ons aan de D.K.O.
Later is men hierop toch wel teruggekomen, zodat op deze dag er toch een (avond)kerkdienst werd gehouden, ook tot op de huidige dag, maar het is als feestdag achtergesteld gebleven.
Ik hoop van harte dat je de Goede Vrijdagdienst mag ervaren als een hoogtepunt in je leven. Aan het kruis van Golgotha is alles volbracht voor zondaren zoals wij zijn. Is het verzoenend lijden en sterven van de Heere Jezus ook voor jou het rustpunt van je hart? (Joh. 3:16).
Hartelijke groet,
C. A. Hoekman, Kapelle
Dit artikel is beantwoord door
C.A. Hoekman
- Geboortedatum:23-09-1943
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Kapelle
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Dhr. Hoekman was ruim 40 jaar ouderling in de Ger. Gem.
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Goede Vrijdag is ook een werkdag.
Ik heb ook nooit begrepen waarom deze belangrijke dag zo ondergesneeuwd wordt.
Waarom geen dienst op tweede paasdag eigenlijk?
Tweede Paasag hebben wij altijd in de ochtend een dienst, meestal is dat een belijdenisdienst.