Toilet
C. M. Chr. Rots - de Weger | 6 reacties | 16-03-2018| 12:00
Vraag
Ik ben een moeder van een groot gezin, een goed huwelijk. Wel is er een ding tussen ons wat voor ons beiden een probleem is. Mijn man heeft steeds in zijn hoofd dat hij er graag bij wil zijn als ik naar het toilet moet (om te plassen). Zelf heb ik hier grote moeite mee, ik vind het een stukje privé en ik voel me vernederd als hij hier bij wil zijn. Hij kan dit niet uit zijn hoofd krijgen en het heeft zelfs invloed op zijn dagelijks functioneren. Moet ik hierin tegemoet komen als vrouw? Ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik voel me er heel rot bij. Ook kan ik dan niet meer goed in liefde over hem denken. Maar als ik het niet doe, dan kan hij dat niet. Hoe moeten we hier mee omgaan?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste mevrouw,
Een goed huwelijk, maar... En ja, dan blijkt er toch een probleem te zijn. Hoe goed is dan goed? Ik begrijp, dat u uw vraag niet snel aan de grote klok hangt, maar érkenning dát er ‘iets’ is geeft pas ruimte voor verandering! Goed dus, dat u geschreven hebt!
Mijn antwoord aan nu: als ik u was zou ik voor eens en voor altijd duidelijk maken, dat u de deur van het toilet op slot doet als u daar wilt gaan plassen. Vroeger noemde men de wc niet voor niets “het privaat”! U geeft met de klik van het slot uw grens aan. Prima. Dat mag binnen een (gezonde) relatie. U hoeft niet alles van uw echtgenoot te accepteren. Zelfs niet als daardoor zíjn dagelijks functioneren beïnvloed wordt. Want nu wordt úw dagelijks functioneren erdoor beïnvloed, toch? Misschien gaat u wel snel naar de wc voordat hij thuiskomt, of wacht u zo lang mogelijk tot hij naar zijn werk is, slaapt of weet ik wat...
Dat uw echtgenoot er een probleem mee heeft, is iets waar híj mee aan de slag moet. Leg hem uit, dat u in liefde over hem wil blijven denken, maar dat er grenzen aan uw invoelend vermogen. Wat híj dan niet kan (uw een na laatste zin) begrijp ik niet zo goed. Als hij dan “niet in liefde aan ú kan denken” wordt het tijd om met een therapeut te gaan praten. Een relatietherapeut of mogelijk een seksuoloog.
Ik wens u sterkte,
Marijke Rots
Dit artikel is beantwoord door
C. M. Chr. Rots - de Weger
- Geboortedatum:18-02-1947
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Aalten
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Of heeft het te maken met het feit dat hij zijn vrouw graag half ontkleed ziet? Dan is er sprake van een groot seksueel probleem als daar toiletbezoek voor nodig is.
(Onze wc is zo klein, daar zou een man niet eens bijpassen al zou hij het willen, maar dat terzijde)
Parafilie is de verzamelnaam van een groep seksuele gedragingen of fantasieën die over het algemeen als afwijkend van de heersende normen worden beschouwd. De parafilieën lopen uiteen van voor andere mensen geheel onschadelijke gedragingen tot zeer schadelijke, en daartoe mogelijk leidende fantasieën. Voorbeelden zijn: seksuele opwinding door voorwerpen (fetisjisme), (gespeeld) agressief of vernederend gedrag, maar ook seksuele handelingen met kinderen en seksueel gedrag zonder instemming van de partner behoren tot het spectrum. Als het seksueel gedrag leidt tot ernstige problemen tussen een persoon en zijn omgeving, kan sprake zijn van een psychische aandoening.
Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Parafilie