Geheimhoudingsplicht van de dominee
Ds. J.L. Schreuders | 6 reacties | 26-12-2017| 13:56
Vraag
Ik heb een vraag over geheimhoudingsplicht van de dominee en cadeaus voor de dominee. In een familiegeschil, dat over geld gaat, heeft de dominee een gesprek gehad met alle partijen. Er zijn brieven geschreven door de dominee. Vervolgens is er een rechtszaak gekomen en toen heeft een van de partijen een brief van de dominee ingebracht. Ik heb vervolgens dit gemeld aan de dominee en gezegd dat ik vind dat dit schending van de geheimhoudingsplicht is. De dominee heeft het feit -dat ik dit heb gemeld- doorgegeven aan de partij die zijn brief ingebracht heeft. Deze dominee kreeg veel cadeau’s van deze partij, zoals gratis overnachtingen in hotels. Vragen:
1. Hoe zit het met de geheimhouding van de dominee? Had hij mogen doorgeven dat ik hem heb geschreven dat ik vond dat het niet mocht dat deze brief van een ‘geheimhouder’ in een rechtszaak wordt gebruikt?
2. Mag een dominee cadeau’s aannemen van een lid van zijn gemeente voor hemzelf?
3. Wat kan ik doen? Een gesprek aanvragen?
4. Is het gebruikelijk dat een dominee bij een bemiddelingsgesprek partijen laat tekenen dat alles wat besproken is vertrouwelijk blijft en nooit tegen een partij kan worden gebruikt in een rechtszaak?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vragensteller,
Ik ga geen oordeel vellen in een zaak die ik niet in zijn volle omvang kan overzien en evenmin zonder hoor en wederhoor te hebben toegepast. In het algemeen kan ik wel zeggen dat dominees zich beter niet als intermediair in zakelijke kwesties moeten mengen. Daarvoor zijn ze niet opgeleid, het is ook niet hun taak en slechts een enkeling is ervoor geschikt. Brieven schrijven aan betrokkenen vind ik vervolgens ook linke soep. Je ziet dat dit misbruikt kan worden als er een juridisch traject volgt en niet alleen dan. Het lijkt me dat de dominee hierin niet erg wijs gehandeld heeft.
Geschenken aannemen behalve een bosje bloemen op je verjaardag en misschien een kerstkrans aan het einde van het jaar, vind ik ongeoorloofd. Als dit waar is -maar is het waar?- zit iedere predikant die dit doet dus daarin scheef. Dat hij uw bezwaar tegen het inbrengen van het schrijven van de dominee in een juridisch geschil meegedeeld heeft aan degene, die het ingebracht heeft daarvan denk ik dat het eraan ligt hoe en waarom hij dit deed. Hij kan het ook gedaan hebben als signaal dat dit niet had mogen geschieden. In het laatste geval kun je volgens mij nauwelijks een schending van het ambtsgeheim noemen.
Ds. J. L. Schreuders, Urk
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J.L. Schreuders
- Geboortedatum:24-08-1957
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Boven-Hardinxveld
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/6491/domineesvrouw-en-ambtsgeheim/
http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/23927/geheimhouding-van-een-ouderling-of-predikant/
http://www.kerkrecht.nl/sites/default/files/Steenks%20Scriptie%20over%20ambtsgeheim.pdf
https://www.rd.nl/opinie/columns/ambtsdrager-moet-soms-ambtsgeheim-verbreken-1.356179
https://www.digibron.nl/search/detail/012e3621261055d46f842928/het-ambts-geheim-van-de-zielszorger
Als je overigens vindt dat een predikant het beroepsgeheim in jouw specifieke geval niet hoeft te handhaven, kun je dat altijd aangeven ;-)
Dat lijkt mij namelijk overduidelijk. Predikanten moeten zich alleen bezig houden met de zielenzorg van hun schaapjes. De rest moeten ze overlaten aan anderen. Daar ligt hun enige verantwoordelijkheid hoewel ik wel begrijp dat de verleiding groot is deze verantwoordelijkheid uit te breiden als de gemeenteleden in sommige denominaties de predikant een aspostolische bevoegdheid toedichten. Dus..... geen partij kiezen! Dat is dom, oliedom.
Idd zielenzorg is zijn taak.