Gesprek met zus

C. M. Chr. Rots - de Weger | Geen reacties | 28-10-2016| 09:30

Vraag

Ik loop vast in een gesprek met mijn zus. Ik heb haar via mail feedback gegeven over een recente situatie, waarbij ik me door haar toonzetting ondergesneeuwd voelde. Ik heb dit zo concreet mogelijk proberen weer te geven en ook wat ik toen dacht en voelde. Haar reactie was een verdediging. Op mijn beurt voelde ik me niet gehoord/serieus genomen en gaf aan dat ik niet goed raad weet met haar reactie en dat ik behoefte heb aan een stukje erkenning van haar kant voor mijn gevoel van onbehagen. Ze reageert dat ze het vervelend voor me vindt, maar dat ze mijn kritiek niet goed heeft begrepen. Ze wil me bellen omdat ze verwacht dat we er dan beter uit komen. Maar ik ervaar haar verbaal altijd veel sterker dan ikzelf. Ik ben iemand die onmiddellijk dichtklapt als iemand niet helemaal gelijkwaardig op me reageert. En juist in gesprekken met haar heb ik vaak het gevoel gedomineerd te worden.

Het is nu de eerste keer dat ik dit heb benoemd. Ik zou zo graag willen dat ze dit anders zou doen omdat ik een goede band heb met haar. Ik weet niet hoe we hier uit kunnen komen. Ik heb het idee dat zij zich niet kwetsbaar opstelt. Wel zegt ze dat ze het pijnlijk vindt als er iets tussen ons in zit. Ze zegt steeds: “Goed dat je het zegt, vervelend voor je dat soort dingen.” Toch wringt er iets. Ik heb het idee dat ze boven de situatie wil blijven staan. Ik wil haar echter niet meer verwijten gaan geven. Wat nu?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Wat nu? Toch maar het gesprek aangaan, zodat jullie elkaar in de ogen kunnen kijken. Dat is misschien niet gemakkelijk, maar laat zeker wel duidelijk de non-verbale kant zien van jullie beiden die je dan ook kunt benoemen. Schrijven of mailen is altijd lastig om gevoelens goed over te brengen omdat de lezer zomaar verkeerde interpretaties geven kan. 

Misschien wil je zus “boven de situatie blijven staan”, zoals jij zegt. Dat kan. En ík kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij dáárin op je zus lijkt! Verwijten maken is niet de goede toon, probeer het met: “ik vind, ik voel, ik wil” enzovoort zodat je dicht bij jezelf blijft.

Nog één tip: wacht niet tot er een grote limousine voor komt rijden, maar zet zélf de eerste stap!

Ik wens je sterkte,
Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

communicatiezus
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1536 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Man afstandelijk in gezelschap

Ik ben erg gelukkig met mijn man, maar één ding begrijp ik gewoon niet. Waarom doet hij een klein beetje afstandelijk tegen mij als er iemand op visite komt, als vrienden komen, of als we naar vriende...
1 reactie
28-10-2020

Broer is hypochonder

Ik kan er niet meer mee omgaan. Dat waren mijn woorden naar mijn volwassen broer toe. Hij projecteert schuldgevoelens keer op keer naar ons. Al zijn fysieke klachten vallen in het niets in vergelijkin...
2 reacties
28-10-2014

Wanneer weet je dat je psychische hulp moet gaan zoeken?

Wanneer weet je dat je psychische hulp moet gaan zoeken?
Geen reacties
28-10-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering