Beleidsplan HHK
Ds. J.L. Schreuders | Geen reacties | 14-06-2016| 10:05
Vraag
Graag wil ik een vraag stellen aan ds. Schreuders (HHK). Als ik het goed begrijp heeft men in de kerken van de PKN een beleidsplan ter inzage voor wie daar om vraagt. Soms is dat al op de site te vinden en toegankelijk voor iedereen. Als vakantieganger kan je van te voren kijken of de kerk vlakbij je vakantieadres een Bijbelgetrouwe gemeente is. Ook als je mogelijk lid wil worden kan je via internet informatie vinden of dat opvragen, zwart op wit. Het is erg handig en informatief en wellicht noodzakelijk om van te voren te weten waar een gemeente voor staat, welke lijn er is uitgezet, hoe men praktische invulling aan een en ander geeft, enz.
Binnen de gemeenten van de HHK is dit niet altijd het geval. Hoe komt dit? Op welke manier moet je dan aan je informatie komen? Kan mondelinge overlevering wellicht tot misvattingen leiden? Zijn er ook HHK-gemeenten die wel een beleidsplan hebben? Is het hebben van een beleidsplan een kwestie van transparant zijn en is dat positief te waarderen? Is het hebben van een beleidsplan eigenlijk niet een ‘must’? Hoe kijkt u aan tegen deze zaken?
Antwoord
Beste vragensteller,
In de Hervormde Kerkorde kwam het verplichte beleidsplan inderdaad voor en dat zal in de protestantse kerkorde ook zo zijn. Volgens mij werd die bepaling overigens lang niet in alle gemeenten uitgevoerd en was de controle daarop minimaal. Hoe dat ook zij, wij hebben ervoor gekozen de bepaling in de herziene kerkorde van de HHK te schrappen , omdat wij vinden dat de kerk niet een bedrijf is.
Iedere gemeente die desondanks een beleidsplan wil opstellen is natuurlijk gerechtigd om dat te doen. Het is altijd wel goed een aantal zaken en regels met elkaar af te spreken en die dan ook schriftelijk vast te leggen. Dat wil niet zeggen dat men dan dat beleidsplan ook altijd zal publiceren op internet. Daar is wat mij betreft ook heel wat op tegen. Zelfs kerkelijke gemeenten lijken geen privacy te mogen hebben en alles maar openbaar te moeten maken. Ik weet dat er gemeenten zijn, die zoiets als een beleidsplan hebben(al noemen zij dat lang niet altijd zo), maar er niet over peinzen om dat op internet te plaatsen. Zij hebben dat gewoon in de kerkenraad voor intern gebruik of zij delen daarvan een exemplaar uit onder hun leden. Ik kan ze geen ongelijk geven.
Als u wilt weten waarvoor een gemeente staat, dan gaat u daar toch gewoon naar de kerk? Dat is de beste manier om het aan de weet te komen. Misschien krijgt u dan een kerkblad mee en u weet dan nog meer en er zijn altijd wel mensen, die u de rest kunnen vertellen. Tegenwoordig kan men trouwens ook via internet tal van preken beluisteren, al ben ik ook daar op zijn zachtst gezegd geen voorstander van.
Van gemeenten binnen de HHK mag men echter er sowieso van uit gaan dat er sprake is van een strikte binding aan de gereformeerde belijdenis. De verschillen die er zijn bewegen zich binnen die bandbreedte en zult u uit een beleidsplan niet kunnen aflezen. Vandaar dat ik u het advies geef zelf maar eens te gaan kijken. Helaas kiezen veel mensen dan een kerk die precies bij hen lijkt te passen. Het is echter veel beter geen kerkelijk shopgedrag te vertonen en gewoon daar te kerken waar de Heere je plaatst. Al dat precieze uitkiezen wat naar onze smaak is leidt niet tot geestelijke welstand maar gewoonlijk tot sterke magerheid aan de zielen.
Ds J. L. Schreuders, Urk
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J.L. Schreuders
- Geboortedatum:24-08-1957
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Boven-Hardinxveld
- Status:Actief