Een welgeschapen kind ontvangen
Ds. H. Korving | 1 reactie | 05-04-2016| 10:38
Vraag
Soms staat er op een geboortekaartje: een welgeschapen kind ontvangen van de Heere. Kun je dat wel op een kaartje zetten? Komen wij welgeschapen ter wereld? Of waren we alleen in het paradijs welgeschapen? Een kindje is wel mooi geschapen uiteraard... Ik las eens dat een dominee hier moeite mee had.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vraagsteller,
De dominee die hier moeite mee had ben ik niet, in elk geval. Je kunt natuurlijk overal iets achter zoeken. Mogelijk was de moeite van deze dominee dat de dankbare ouders die hun kindje uit de hand van de Schepper hebben ontvangen en Hem daarvoor de eer wilden geven, zouden ontkennen of onvoldoende beseffen dat we het paradijs achter ons hebben gelaten.
Als ik psalm 8 lees -en die is geschreven na de zondeval- dan tref ik daarin een loflied aan dat gezongen wordt tot eer aan God als de Schepper van zon, maan en sterren - en van de mens. Hij heeft Zijn lof uit de mond van kinderen en zuigelingen bereid. Hij heeft de mens weinig minder gemaakt dan de engelen en hem met eer en heerlijkheid gekroond (vers 6). Psalm 8 herinnert sterk aan Genesis 1. De lofzang als God als de Schepper moet gaande gehouden worden, ook na de zondeval. Als dankbare ouders deze verwondering en lofprijzing op hun geboortekaartje tot uitdrukking willen brengen, moeten we dat niet ontmoedigen maar aanmoedigen.
Ondanks het feit dat het inderdaad niet meer is zoals in de staat der rechtheid, kunnen we toch nog steeds in verwondering uitroepen: wat heb U alles wél (goed, mooi, en vooral: tot Uw eer) geschapen.
Het slot van Marcus 7 beschrijft de geschiedenis van de genezing van een doofstomme. In reactie hierop lezen we het volgende: “En zij ontzetten zich bovenmate zeer, zeggende: Hij heeft alles wel gedaan, en Hij maakt, dat de doven horen, en de stommen spreken.” Wel gedaan: wel geschapen. De Statenvertaling verwijst hierbij in de kantlijn naar Genesis 1 vers 31. God zag alles wat Hij gemaakt had en het was zeer goed.
Ook hier wordt teruggegrepen op de goede schepping - de mensen merkten in de genezing die de Heere Jezus verrichtte iets op van de heerlijkheid van de herschepping die eens ten volle zal schitteren. Maar ook in die situatie gold dat het nog niet volmaakt was - niettemin konden de mensen uitroepen: welgeschapen.
Eens zal dit ook mede het onderwerp zijn in de lofzang voor de troon. In Openbaring 4,11 wordt dat beschreven: “Gij Heere, zijt waardig te ontvangen de heerlijkheid, en de eer, en de kracht; want Gij hebt alle dingen geschapen, en door Uw wil zijn zij, en zijn zij geschapen.”
Hoewel wij niet meer in de oorspronkelijke volmaakte staat leven zoals bij de schepping in het paradijs, en ook de toekomstige heerlijkheid van de herschepping nog niet is aangebroken, is er ook nu al veel reden om God groot te maken als Schepper en Onderhouder van ons leven. Ik zie een uitdrukking als “welgeschapen” in dat licht, en niet als een ontkenning van de zondeval. Vandaar dat ik ieder zou willen aansporen om niet minder maar meer tot uitdrukking te brengen hoe groot en heerlijk en dienenswaardig onze Schepper is.
Dat wij te weinig oog hebben voor Gods grootheid in de schepping is een ernstig gevolg van de zondeval. En dat zij die Gods naam belijden dat te weinig onder woorden brengen, strekt niet tot Zijn eer. Daar maak ik me nu zorgen over.
Met vriendelijke groet,
Ds. H. Korving, Urk
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Korving
- Geboortedatum:01-12-1954
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Urk
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Ds. Korving ging in november 2021 met emeritaat.
Lees ook het artikel dat Refoweb met ds. Korving had n.a.v. zijn boek 'Taal en teken'.
En kijk/luister: