Elias

Redactie Refoweb | Geen reacties | 08-03-2016| 11:34

Vraag

In Mattheus 11:14 zegt Jezus over Johannes de Doper: "En zo gij het wilt aannemen, hij is Elias, die komen zou." In Lukas 1:17 zegt de engel tot Zacharias (over Johannes de Doper): "En hij zal voor Hem heengaan, in den geest en de kracht van Elias, om te bekeren de harten der vaderen tot de kinderen". In Johannes 1:21 zegt Johannes de Doper op de vraag van de Joden: "En zij vraagden hem: Wat dan? Zijt gij Elias? En hij zeide: Ik ben die niet. Zijt gij de profeet? En hij antwoordde: Neen" (vers 23). "Hij zeide: Ik ben de stem des roependen in de woestijn..." Volgens mij refereren Mattheus (Jezus) en Lukas (de engel) naar de profetie van Maleachi 4:5: "Ziet, Ik zende ulieden den profeet Elia, eer dat die grote en die vreselijke dag des HEEREN komen zal." Johannes (Johannes de Doper) schijnt te refereren naar de profetie van Maleachi 3:1 (zie onderstaand).

Samenvattend: In Mattheus zegt Jezus dat Johannes de Doper wel Elias is. In Lukas staat dat Johannes de Doper heen gaan zal in de geest en de kracht van Elias (het lijkt er dus op dat Johannes de Doper niet fysiek Elias is - hij was namelijk uit Zacharias en Elisabeth geboren: hij kwam niet direct uit de hemel). In Johannes zegt Johannes de Doper dat hij Elias niet (fysiek?) is. Hij zegt dus: "ik ben de stem des roepende in de woestijn: Maakt den weg des Heeren recht, gelijk Jesaja, de profeet, gesproken heeft." Welke profetie van Jesaja bedoeld wordt is me niet duidelijk. Het lijkt erop dat Johannes de Doper voor zichzelf Maleachi 3:1 in vervulling zag gaan: "Ziet, Ik zende Mijn engel, die voor Mijn aangezicht den weg bereiden zal; en snellijk zal tot Zijn tempel komen die Heere, Dien gijlieden zoekt, te weten de Engel des verbonds". Johannes de Doper gaat verder niet in op Elias door te refereren naar Maleachi 4:5; bijvoorbeeld door te zeggen dat hij niet fysiek Elias was, maar wel de vervulling van Maleachi 4:5 (die dan dus geestelijk gelezen zou moeten worden). Jezus lijkt ook nergens Maleachi 4:5 te verklaren.

Volgens mij dachten de Joden gebaseerd op het OT (Mal. 4) dat Elia als een van de belangrijkste profeten (die niet gestorven was) terug zou komen op aarde voor de oordeelsdag (en na ik aanneem na de messiaanse tijd). Naar het schijnt zetten de Joden namelijk tijdens de briet mila (besnijdenis van jongens) de deur open en de stoel klaar voor Elia (voor zijn fysieke terugkomst). Ik kan me zo voorstellen dat hetgeen Johannes de Doper en Jezus gezegd hebben enorm verwarrend moet zijn geweest voor de Joden met het Oude Testament in de hand. Het lijkt erop dat Johannes de Doper zichzelf anders zag dan dat Jezus hem (later) zag. Is hier een verklaring voor, of zie ik iets over het hoofd? Zou het kunnen zijn dat Johannes de Doper zich niet als Elias kon/wilde zien, aangezien Elias pas zou komen na de messiaanse tijd (de tijd van vrede en voorspoed zoals bijv. aangegeven in Jesaja 11:1-9, Jeremia 23, Ezechiel 37)?

ADVERTORIAL

Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een christelijke Egyptische familie te doneren. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?

Antwoord

Zie voor het antwoord deze links onder de tag 'Elia'.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2474 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Wet óf evangelie

Ik heb een vraag aan dr. G. A. van den Brink over de plaats van de wedergeboorte, dat is de levendmaking, ten aanzien van wet en evangelie. Er moet in de prediking gesproken worden met twee woorden,...
Geen reacties
07-03-2022

Gemeenschap in verkeringstijd

Aan iemand van de Ger. Gem. Hoe zit het nu precies als je in verkeringstijd meermalen een met elkaar bent geworden/gemeenschap met elkaar gehad hebt en vervolgens de relatie op gemakkelijke wijze word...
Geen reacties
07-03-2017

Lijdensweken

Hoeveel lijdensweken zijn er eigenlijk? Zes, zeven of zelfs acht?
2 reacties
07-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering