Financiën van puberdochter
drs. W.H. Hoorn | 6 reacties | 17-02-2016| 08:09
Vraag
Ik heb op de site al zitten kijken naar de vragen die er zijn gesteld over pubertijd, toch weer wat van opgestoken. Hier dus ook een behoorlijke puberdochter in huis en ik vind het heel moeilijk om daar mee om te gaan.
Waar ik het meest mee zit is de financiën. Voor drie jaar terug hebben we een behoorlijke erfenis gehad. We hebben er ons huis mee verbouwd, afgelost en een deel op onze spaarrekening gezet. Wij hebben een gezamenlijk inkomen waar we per maand precies mee rond kunnen komen en af en toe ook nog iets kunnen sparen. Onze dochter weet van onze spaarrekening (dit komt omdat ze dat zag via internetbankieren waar ook haar rekeningnummer bij staat) en meent dus dat we rijk zijn. Dat is in haar ogen zo, alleen zien wij dat niet zo omdat sparen ons niet goed lukt (hoge reiskosten en kosten scholen, kerk en werk).
Onze dochter heeft dus het idee dat wij haar alles kunnen geven wat ze wil. Dure schoenen, dure kleding, uitjes, zakgeld etc. Wij willen onze kinderen niet zo opvoeden, omdat we dan aan ons spaargeld moeten komen. Dit willen wij liever bewaren voor de studie van onze kinderen. Ze heeft vriendinnen van wie de ouders een eigen zaak hebben en zij dat wel allemaal kunnen betalen. Heeft u alstublieft tips hoe ik hier mee om moet gaan? Ik heb soms het gevoel dat wij de enige ouders zijn die daar mee tobben.
Antwoord
Beste ouder van een puberdochter,
Om te beginnen bent u bepaald niet de enige die hiermee zit. En het antwoord kan kort zijn. Het lijkt mij raadzaam om uw dochter de waarde van geld bij te brengen en dat te koppelen aan deugden als spaarzaamheid en soberheid. Dat kunt u het beste doen door haar voor haar eigen geld te laten werken in bijvoorbeeld een vakantiebaantje. Dan komt zij er wel achter dat het geld niet aan de bomen groeit, maar dat je er gewoon -en vaak ook hard- voor moet werken en dat dit voor iedereen geldt. Of je nu een eigen zaak hebt of niet. Want die ouders van haar vriendin moeten waarschijnlijk meer dan 60 uur en 6 dagen per week buffelen voor dat beetje welstand, waarvan het leeuwendeel ook nog naar de belastingdienst gaat.
En hoe het ook zij; het is in wezen allemaal geleend goed waar wij in de eeuwigheid nog geen cent van kunnen mee nemen.
Verder mag u er haar op wijzen dat er mensen zijn die het een stuk minder hebben dan zij. Ook in haar nabije omgeving. En dat veel meisjes van haar leeftijd daarom nog blij zijn met nette tweedehands kleren en een fatsoenlijke fiets.
Heel verstandig van u dat u het geld wat u verkregen niet over de balk wilt gooien. Misschien kunt u haar er ook van overtuigen dat u dit geld wel aan haar wilt besteden, maar dan als een investering in haar studie en haar toekomst.
Heb niet de illusie dat zij naar u zal luisteren, want dat doen pubers vaak toch niet. In veruit de meeste gevallen moeten zij door schade en schande zelf wijzer worden. En dat beperkt zich niet alleen maar tot geldzaken. Maar wanneer zij eenmaal volwassen zijn geworden, en dat duurt gelukkig niet zolang, zullen zij u achteraf gelijk geven en u er dankbaar voor zijn.
Van een vader, die zelf ook heel wat te stellen heeft gehad met drie puberzonen en een dochter.
Hartelijke groeten,
Drs. W. H. Hoorn
Dit artikel is beantwoord door
drs. W.H. Hoorn
- Geboortedatum:30-01-1959
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Dedemsvaart
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Niet beroepbare kandidaat
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ouders voelen zich vaak verplicht om al hun geld te delen met hun kinderen. Maar dat is niet zo. Als je je kinderen een liefdevol thuis biedt en alles wat ze echt nodig hebben, is dat goed. Ik ben er wel voor om de kinderen "met de warme hand" iets te geven. Dus waardevolle dingen en als het mogelijk is, een bedragje, dan kun je erbij vertellen waarom je het ze geeft en gunt. Dat voorkomt geruzie over een erfenis.
En als je puber bent heb je geen idee voor welke kosten je ouders allemaal staan. Ze denken alleen in huur, eten en kleding geloof ik. Maar dat er allerlei kosten bijkomen (die maar lijken te stijgen) kun je wel blijven vertellen, maar dat is dan "gezeur".
Sterkte met de opvoeding!
Ikzelf gebruik een budget-programma genaamd You Need a Budget 4 (YNAB4), waar alles van te voren wordt gepland, inkomen en uitgaven. Alles is dus inzichtelijk. Als onze dochter toevallig in de kamer is als we de maand plannen, dan is dat eigenlijk alleen maar goed. Ja, ze kan precies zien hoeveel geld er op onze rekeningen staat, maar ze ziet ook alle kosten voor de auto, de verzekeringen, kleding, vermaak, gas water licht, de huisdieren, etc, etc.
Misschien een idee?
De erfenis die je hebt gekregen is waarschijnlijk opgebouwd door iemand die geen geld over de balk gooide. Daarom heb je die erfenis kunnen krijgen. Dat geldt voor je dochter ook. Wat je niet verkwist, kan zij later niet van profiteren.
Soms lijkt het er op dat de kinderen de baas zijn geworden. Houd je rug recht, je kinderen proberen te manipuleren, maar als je ze liefde geeft, geef je het beste wat je hebt. En geld is GEEN liefde
Het lijkt me dus niet het meest effectieve argument.