Kruisje achter naam
Ds. A. Goedvree | 1 reactie | 10-08-2015| 12:49
Vraag
Een rare vraag, maar een kruisje achter iemand zijn naam, bijv. in een advertentie of kaartje. Is dat gebruikelijk? Ik heb ooit eens meegekregen dat dat niet hoort/niet netjes is. Ik zoek helderheid hierin. Het heeft toch niets te maken met het symbool van het kruis van de Heere Jezus? Al is het het zelfde symbool als van geloof hoop liefde.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste vragensteller,
Gelukkig, rare vragen bestaan niet. De vreemdste vraag is de vraag die niet gesteld wordt. Zo is ook deze vraag een goede vraag. Maar, een eenduidig antwoord geven is nog niet zo gemakkelijk. Ik zal een aantal dingen ter overweging willen aanreiken.
Het kruis als symbool van overlijden zal zijn vroegste wortels toch hebben in het christendom. Het kruis, symbool van het sterven van Christus, werd al vroeg in de kerk gebruikt als teken van het sterven van gelovige mensen. Ik denk dat het alles te maken heeft met de gedachte 'met Christus sterven'. Zo is in de vroege kerk het teken van het kruis ook een symbool van het sterven van christenen geworden.
Echter, door de loop van de tijd is dit teken 'ontkerkelijkt'. In de westerse cultuur is het kruis door de loop der eeuwen een 'algemeen symbool' geworden van de dood van mensen. Het kruisteken is dus geseculariseerd.
Waarschijnlijk dat sommige christenen daar moeite mee hebben: het geseculariseerde kruissymbool lijkt niets te hebben met het heilig Kruis van de Zoon van God - waar Hij genadig verzoening heeft gebracht. Op zich snap ik die weerstand tegen het lege gebruik van het kruis wel. Tegelijk denk ik dat de oude gedachte 'te sterven met en in Christus, om ook met Hem te mogen opstaan' -gesymboliseerd in het kruis- een waardig getuigenis kan zijn.
Bij geloof, hoop en liefde horen het kruis, het anker en het hart bijeen. Hier is het kruis symbool voor het geloof, want het geloof zal slechts roemen in het kruis. Dat blijft in leven en in sterven.
Vriendelijke groet,
Ds. A. Goedvree
Dit artikel is beantwoord door
Ds. A. Goedvree
- Geboortedatum:16-06-1970
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Hellouw
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Het bezwaar wat ik er tegen heb gehoord, is dat de nabestaanden kennis geven van het overlijden van iemand. Iemand die is overleden, is geen nabestaande, en kan geen kennis geven van iets.
Toch kan het wel duidelijkheid geven aan de geadresseerden. Als de zoon al is overleden, en er alleen een schoondochter is, kan het verwarrend zijn in welke betrekking die tot de familie staat. Als de naam van de zoon erbij vermeld staat (met kruisje), geeft het duidelijkheid.